OIC

https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/oic/

OIC står för Islamiska samarbetsorganisationen/Organisation of the Islamic Cooperation. Organisationen grundades år 1969 i syfte att främja islamisk identitet och sprida islams budskap. Högste ledare är generalsekreterare Iyad Ameen Madani. Organisationen arbetar med aktuella frågor som Israel-Palestina-konflikten, terrorism och mottsättningar mellan den islamiska världen och västländerna.

OIC – Inledning

Islamiska samarbetsorganisationen (Organisation of Islamic Cooperation, OIC) är med sina 57 medlemsstater från Asien, Afrika, Centralamerika och Europa en geografiskt vidsträckt sammanslutning som omfattar mer än 1,5 miljarder muslimer.

OIC – Framväxten

Det som blev OIC växte fram under slutet av 1960-talet sedan östra Jerusalem ockuperats av Israel. Politiska ledare i muslimska länder sökte samarbete för att möta de faror som de ansåg hotade den islamiska världen. En månad efter en brand i al-Aqsa-moskén i Jerusalem samlades statscheferna för 25 länder i Marocko, i september 1969. Vid toppmötet fattades beslut om att bilda Islamiska konferensen (numera Islamiska samarbetsorganisationen, OIC). 

OIC – Uppbyggnaden

Statschefernas toppmöte är högsta beslutande organ inom OIC. Dessa toppmöten hålls vart tredje år. Ett råd sammansatt av medlemsstaternas utrikesministrar möts årligen för att ta ställning till hur samarbetsorganisationens mål och politik ska uppnås. Inom OIC finns en rad underorgan med olika ansvarsområden, inklusive konfliktlösning, samt en utvecklingsbank, solidaritetsfonder och medieorganisationer.

OIC – Verksamheten

Staterna i Mellanöstern har dominerat OIC på flera plan, bland annat genom de resurser som de med stöd av sina oljerikedomar har kunnat förmedla till fattiga medlemsländer, främst afrikanska. OIC är också en givare av nödhjälp till krigs- och katastrofdrabbade muslimska länder, men organisationen präglas också av splittring.