OAS

https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/oas/

Organisationen för amerikanska stater, OAS, grundades efter andra världskriget med huvudsakligt syfte att arbeta för fred och förebygga konflikter mellan länderna på västra halvklotet. I dag är arbete för demokrati, mänskliga rättigheter och ekonomisk utveckling viktiga inslag. Sedan Nicaragua utträtt 2023 är 34 av 35 självständiga stater i Nord- och Sydamerika medlemmar i OAS, även om Kuba inte deltar i arbetet och Venezuela representeras av oppositionen.

Inledning

Organisationen för amerikanska stater (OAS) arbetar för fred, säkerhet, demokrati och utveckling i Amerika. Av 35 självständiga stater på dubbelkontinenten är 34 medlemmar i organisationen, även om Kuba och Venezuela inte deltar. Nicaragua står sedan 2023 helt utanför.

Framväxten

OAS anses vara världens äldsta regionala organisation. En föregångare bildades av 18 länder redan 1890 och sedan dess har regelbundna möten ägt rum. Vid ett möte 1948 ombildades organisationen till OAS, som då hade 21 medlemsländer.

OAS – Uppbyggnaden

Högsta beslutande organ är generalförsamlingen, som möts en gång per år. Den beslutar om allmänna riktlinjer för verksamheten, godkänner budgeten och fastlägger varje medlemslands bidrag. Varje medlemsland har en röst i generalförsamlingen och representeras av en delegation, vanligtvis ledd av utrikesministern.

Verksamheten

OAS slår fast att verksamheten ska vila på fyra pelare: säkerhet, demokrati, utveckling och mänskliga rättigheter. Genom politisk dialog och samarbete vill man uppnå sina mål.