IMF

https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/imf/

Internationella valutafonden (IMF) är ett mellanstatligt finansorgan som ska verka för stabilitet i den globala ekonomin. IMF övervakar medlemsländernas ekonomier och ger tekniskt stöd samt kortfristiga lån vid akuta kriser. Systerorganisationen Världsbanken ger långsiktigare lån och bistånd för utveckling. Nästan alla länder i världen är medlemmar i IMF.

IMF:s hemsida hittar du här.

IMF – Inledning

Sedan andra världskriget har den ekonomiska världsordningen till stor del organiserats genom tre mellanstatliga finansorgan som de segrande länderna lade grunden till i krigets slutskede: Internationella valutafonden (IMF), Världsbanken och Världshandelsorganisationen (WTO). De tre mellanstatliga organisationerna utgör pelare i det globala ekonomiska samarbetet och har i den egenskapen stor makt över den ekonomiska utvecklingen i världen.

IMF – Framväxten

När segermakterna vid slutet av andra världskriget beslutade att stärka det internationella ekonomiska samarbetet var det med bakgrund i uppfattningen att mellankrigstidens svåra ekonomiska kris varit en starkt bidragande orsak till kriget. Vid Bretton Woods-konferensen i juli 1944 fattades beslut om att bilda IMF och Världsbanken.

IMF – Uppbyggnaden

IMF och Världsbanken är i praktiken helt självständiga, även om de formellt räknas som fackorgan under FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc). De lyder inte under FN:s generalförsamling och de bestämmer själva över sin budget. 

IMF – Verksamheten

IMF:s yttersta syfte är att främja stabilitet och samarbete i det internationella monetära systemet, det vill säga världens länders samlade penning- och valutapolitik, för att därigenom främja tillväxten i medlemsländerna. För att uppnå detta mål är IMF:s viktigaste uppgifter att fastställa regler för valutasamarbetet, övervaka de internationella valuta- och finansmarknaderna och de enskilda medlemmarnas ekonomiska politik, ge finansiellt stöd i form av kortsiktiga lån till länder i akut ekonomisk kris samt att bidra med tekniskt bistånd.