FAO

https://www.ui.se/landguiden/internationella-organisationer/fao/

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO grundades 1945 i syfte att bekämpa hunger i världen genom att bland annat trygga människors tillgång till bra livsmedel. FN-organets arbete spänner över fattigdomsbekämpning, katastrofbistånd, ökad och hållbar jordbruksproduktion, klimatförändringar, matpriser, genetisk mångfald och hållbart fiske med mera. Nästan alla världens länder är medlemmar.

FAO:s hemsida.

FAO – Inledning

Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation (Food and Agriculture Organization, FAO) är ett fackorgan vars främsta mål är att bekämpa hunger i världen. FAO arbetar för att förbättra avkastningen inom jord- och skogsbruk samt fiske. Syftet är att trygga människors tillgång till bra livsmedel och därmed höja levnadsstandarden och livskvaliteten, inte minst på landsbygden i fattiga länder.

FAO – Framväxten

FAO grundades efter andra världskriget i syfte att skapa förutsättningar för fred, bland annat genom att bekämpa hunger. Från början var medlemmarna främst västländer men småningom kom u-länder att utgöra en majoritet.

FAO – Uppbyggnaden

Med några få undantag är alla världens länder medlemmar i FAO. De är grupperade i fem regioner. EU-länderna representeras både enskilt och gemensamt som medlemsorganisation. Vartannat år sammanträder alla medlemmar i FAO:s konferens, som är organisationens högsta beslutande organ. Här diskuteras och fastställs målen för den övergripande verksamheten och arbetsprogrammet samt budgeten för de följande två åren.

FAO – Verksamheten

FAO sammanställer och delger kunskap, ger råd åt medlemsländerna, erbjuder en mötesplats för mellanstatliga förhandlingar samt för ut kunskap på fältet genom utvecklingsprojekt – allt inom frågor som rör jordbruk, skogsbruk och fiske.