100481

Tidigare i fokus

2020

Webbinarium: International Trends in Border Politics. Johanna Pettersson och Matthew Longo diskuterade aktuella trender i gränspolitik och svarade på deltagarnas frågor.

Hur hänger klimat ihop med internationell säkerhet? Hur kan klimatrelaterade säkerhetsrisker motverkas och hur ser det internationella arbetet med detta ut idag? Nytt avsnitt i The UI Podcast.

Hur utspelar sig populistiskt motstånd mot ambitiösa klimatplaner i Norden? Ny rapport: Climate Change and Populism.

"Det ser ut som att klimatåtgärder funnit en väg runt både coronavirus och vetostater in på säkerhetsrådets agenda". Sofie Berglund analyserar Tysklands medlemskap i FN:s säkerhetsråd.

Hur klimatförändringar påverkar människors och staters säkerhet beror på många olika faktorer, såväl ekonomiska, sociala, geografiska som politiska. Det behövs mer kunskap om dessa komplicerade samspel för att vi ska kunna möta klimatrelaterade säkerhetsrisker, skriver Niklas Bremberg m. fl. i Världspolitikens Dagsfrågor.

Det som skulle bli året av klimathandling blev istället snart präglat av pandemi och inställda toppmöten. Hur har det internationella klimatarbetet påverkats av covid-19? Lyssna på Elin Jakobsson och Gunilla Reischl i The UI Podcast.

Vad kommer vi minnas när vi ser tillbaka på coronapandemin? Vilka erfarenheter kommer få plats i narrativet om corona? Johanna Mannergren Selimovic analyserar minnets makt i en ny krönika i Utrikesmagasinet.

"Klimatarbetet är i desperat behov av politisk vilja och reformer, men coronakrisen har tagit alla resurser i anspråk och riktar fokus åt andra håll.", skriver Gunilla Reischl och Elin Jakobsson i Utrikesmagasinet.

Har vi redan sett de första klimatflyktingarna? I det första avsnittet i en ny podcastserie med klimattema reder Elin Jakobsson ut begreppet klimatdriven migration.

Hur påverkas demokrati, jämställdhet och rättigeter av coronaviruset? Emil Edenborg belyser och dissekerar effekterna av aktuella politiska beslut på bl.a. reproduktiva och HBTQ-rättigheter i The UI Podcast.

Ny temasida: Klimatåret 2020.

Hur ser en gränsforskare på det som händer runt om i världen för att hindra coronavirusets spridning? Johanna Pettersson intervjuas av Sofie Berglund i Utrikesmagasinet.

Vad har polarisering och populism att göra med coronaviruset? Gunilla Reischl analyserar coronavirusets betydelse för global politik och säkerhet i The UI Podcast.

Hur hanterar FNs mäktigaste organ klimatförändringarna? Det frågar Sofie Berglund i sitt senaste UI Paper "Reaching Climate Security: How climate change moved up the Security Council agenda".

GPS-forskaren Elin Jakobsson har sktivit en rapport om klimatförändringar och migration åt tankesmedjan Fores.

Nytt UI Paper av Johanna Pettersson analyserar trender i global gränspolitik.

Ny artikel av Emil Edenborg: "Russian LGBT Politics and Rights".

2019

Höjdpunkter från seminariet "Climate change as identity politics".

Varukorg

Totalt 0