Norden, identitet och Europa

Norden, identitet och Europa

Utrikespolitiska institutet tillsammans med Sveriges Radio bjuder under Berwaldhallens Östersjöfestival in till ett seminarium som uppmärksammar Finlands hundraårsjubileum med en diskussion om Finland, Norden och regionens framtid.

När Finland blev självständigt 1917 var det i en tid efter världskrig och revolution. De nordiska länderna fann sin väg och utvecklade sina samhällsmodeller. De baltiska staterna blev självständiga på andra sidan Östersjön. Nazi-Tyskland och Sovjet drog in Europa i nytt krig, följt av spänning och förtryck.

Ur askan kom ett nytt europeiskt samarbete som 1989 öppnade vägen för det moderna EU. Idag känner vi återigen splittrande krafter i Europa. Var står den nordiska identiteten idag? I Europa? I Östersjöregionen? Hos oss i Sverige? Finlands väg har varit lång. Det är idag ett land som har skäl att fira 100 år med stolthet. Men vi alla har skäl att fråga oss om framtiden och Nordens roll i den.

Talare:

Annika Ström Melin, journalist, skribent och EU-korrespondent för Dagens Nyheter

Gunnar Wetterberg, författare och föreläsare. Har tidigare arbetat som diplomat, utredare och chef med fokus på ekonomi och strukturfrågor

Hanna Ojanen, Jean Monnet Professor, Tampere Universitet

Björn Fägersten, Seniorforskare och chef för UI:s Europaprogram

 

Moderator:

Karsten Thurfjell, producent och redaktör på Sveriges Radios kulturredaktion

 

Välkommen!

 

Mer information om Östersjöfestivalen hittar du på Sveriges Radios festivalsida.

Varukorg

Totalt 0