USA-höger göder homofobi i Östafrika
En ugandisk man poserar med en prideflagga. Foto: AP/TT

USA-höger göder homofobi i Östafrika

Analys. Samhällsklimatet mot hbtq-personer i östra Afrika hårdnar. ”Grov homosexualitet” kan snart ge dödsstraff i Uganda, och även i Kenya har den homofoba tonen skruvats upp. En pådrivande kraft är konservativa kristna högerrörelser i USA som underblåser hatet mot homosexuella i Afrika och stödjer antigayrörelsen med mångmiljonbelopp, skriver Afrikakännaren Görrel Espelund.

Publicerad: 2023-04-27

– Nu räcker det. Kolonialismen var nog, apartheid var nog. Människan måste slippa bli hjärntvättad och befrias från orättvisa lagar, skanderade sydafrikanska aktivister för att visa sin ilska mot det lagförslag som kan göra Uganda till det land i Afrika med hårdast straff mot homosexuella.

Samkönade förhållanden är förbjudna i drygt 30 afrikanska länder och ett tabubelagt ämne i de allra flesta. Sydafrika är det enda land på kontinenten där homosexuella åtnjuter fulla fri- och rättigheter enligt grundlagen. De senaste åren har ytterligare några länder avkriminaliserat homosexualitet, bland annat Angola, Botswana och Moçambique. Men i Östafrika går trenden i motsatt riktning.

Nyligen antog Ugandas parlament (med röstsiffrorna 387 mot 2) en anti-gay lag som kan ge dödsstraff för ”grova förseelser”. Den som arbetar för eller finansierar organisationer som kämpar för homosexuellas rättigheter, riskerar upp till 20 års fängelse. Lagen förbjuder också ”propaganda för homosexualitet”, och enligt skrivelsen skulle det bli straffbart att inte rapportera misstänkt ”homosexuell verksamhet”.

För att lagen ska träda i kraft måste den först skrivas under av president Yoweri Museveni.

afrika hbtq ryssland.jpgVid det rysk-afrikanska toppmötet i Sotji 2019 var familjevärderingar ett av ämnena som dryftades. Uppe till höger syns Ugandas president Yoweri Museveni. Foto: Valery Sharifulin/Tass via AP/TT

Det internationella samfundet har satt press på Museveni att avstå. Bland annat påpekar människorättsorganisationen Human Rights Watch att lagen strider både mot Ugandas författning och internationella rättighetsfördrag som landet skrivit under.

Homofob lag kan kopieras

– En av de mest extrema paragraferna gör människor till brottslingar bara för att de är det de är, säger Oryem Nyeko, utredare på Human Rights Watch i Uganda. Han syftar på skrivningen som gör det kriminellt att ens identifiera sig som homosexuell. Enligt den nya lagen skulle det kunna ge upp till tio års fängelse.

I en intervju med Voice of America uttrycker han också sin oro för att den ugandiska lagen lätt kan kopieras av andra länder. 
– Historiskt har vi sett hur förtryckande lagar som antagits i ett land har spridits till andra, säger han.

kenya anti-hbtq.jpgKristna och muslimer i gemensam protest i den kenyanska staden Mombasa i mars 2023 mot att Högsta domstolen gett en hbtq-rörelse rätten att organisera sig. Foto: AP/TT

Debatten mot homosexuella har drivits under många år i Uganda och det är redan i dag förbjudet att ingå ett homosexuellt förhållande. Stigmatiseringen är utbredd och den som är öppet gay, eller stödjer organisationer som kämpar för homosexuellas rättigheter, riskerar att utsättas för hot, trakasserier och våld.

En liknande lag drevs igenom av det ugandiska parlamentet 2014 och undertecknades av president Museveni. Omvärlden reagerade med skarpa protester, indraget bistånd och avbrutna säkerhetssamarbeten. Lagen upphävdes efter det att landets högsta domstol förklarat den ogiltig av tekniska skäl – det hade inte varit tillräckligt många ledamöter närvarande i kammaren när parlamentet antog lagförslaget.

Homoförbud kolonialt arv

Museveni har ännu inte skrivit under den nya lagen utan skickat tillbaka den till parlamentet för ”förbättringar”. Exakt vad det innebär är oklart men en talesperson har försäkrat att Museveni inte är motståndare till lagen.

Presidentens hållning mot homosexualitet är väldokumenterad. Inför omröstningen i parlamentet kallade Museveni homosexuella ”avvikande från normen”. När EU-parlamentet fördömde den nya lagen prisade han parlamentsledamöterna för deras ”fasta hållning” mot homosexuella och för att de stått emot ”imperialistiska påtryckningar”.

Ironiskt nog bör påpekas att i princip samtliga lagar som förbjuder homosexualitet i Afrika inrättades av vita kolonialister, inte av afrikanska ledare. Ändå försöker dagens antigayrörelse vrida det till att homosexualitet är oafrikanskt och något som hör hemma i väst. Att det finns utförlig dokumentation som visar att homosexualitet var en del av det afrikanska samhället före kolonialtiden är inget som konservativa politiker på kontinenten talar om i dag.

imageoqi9o.pngNär USA:s vicepresident Kamala Harris (mitten) besökte Ghana i mars 2023 poängterade hon för president Nana Akufo-Addo (t h) vikten av att homosexuellas rättigheter respekteras. Foto: Misper Apawu/AP/TT

Den senaste utvecklingen i Uganda följer på en våg av homofobiska yttringar i flera afrikanska länder.

I början av april träffades afrikanska parlamentsledamöter från ett 20-tal nationer på en konferens i den ugandiska staden Entebbe. På dagordningen stod ”familjevärden och självständighet”. I ett tal till de samlade delegaterna uppmanade Museveni afrikanska ledare att tillbakavisa ”homosexuell propaganda” och varnade för att homosexualitet kan leda till att mänskligheten dör ut.

– Afrika måste ta på sig ledarrollen och rädda världen från detta förfall och denna dekadens som är ett allvarligt hot mot mänskligheten. Om människor av motsatt kön slutar att attraheras av varandra, hur kommer den mänskliga rasen då att kunna fortplanta sig?

Amerikansk höger

Med på mötet var även Sharon Slater, grundaren till Family Watch International, en amerikansk organisation med ett tydligt budskap mot såväl homosexualitet som aborter. Slater har knutit nära band med flera afrikanska antigayförespråkare och propagerar för så kallad omvändelseterapi.

Hon är långt ifrån den enda från den amerikanska högern som driver på den ökade homofobin på kontinenten.

imageh7jnl.pngDen amerikanske antigaylobbyisten Scott Lively rapporteras ha kopplingar till homofoba ugandiska parlamentariker. Foto: Winslow Townson/AP/TT

Enligt medieplattformen Open Democracy har ett 20-tal kristna amerikanska grupper spenderat drygt 50 miljoner dollar på att bekämpa hbtq-personers rättigheter, rätten till abort och rätten till preventivmedel i Afrika sedan 2007. Bara mellan åren 2008 och 2018 plöjde den religiösa organisationen Fellowship Foundation ner 20 miljoner dollar enbart i Uganda. Genom att anordna konferenser med konservativa budskap, iscensätta desinformationskampanjer i medier och lyfta fram extrema tolkningar av bibeltexter för den kristna högern ett kulturkrig om ökat inflytande på den afrikanska kontinenten. Enligt magasinet The Africa Report går det exempelvis att dra kopplingar mellan mötet mellan ugandiska parlamentsledamöter och antigaylobbyisten Scott Lively och de hårdföra lagar mot homosexuella som antagits av Ugandas parlament.

”Det polariserande ’kulturkriget’ i USA har gett drivmedel till en ny global våg av hat mot hbtq-personer och feminister, och i Afrika har amerikanska radikala pingstförsamlingar sponsrat nya lagar mot homosexuella”, skriver The Africa Report.

I den amerikanska debatten talar dessa grupper om att skydda ”den traditionella kärnfamiljen”. Samma argument hörs nu från afrikanska politiker med en antigayagenda.

Fängelse föreslås i Ghana

Moskva har också ett finger med i spelet, inte minst sedan toppmötet 2019 då politiska och ekonomiska ledare från Ryssland och ett 40-tal afrikanska nationer träffades. Samarbeten för att stärka ”traditionella värden” var en av de frågor som diskuterades.

Inskränkning av homosexuellas rättigheter märks i flera länder. I Ghana diskuteras ett lagförslag i parlamentet som bland annat skulle innebära fem års fängelse för en person som identifierar sig som gay. När USA:s vicepresident Kamala Harris besökte landet i slutet av mars underströk hon betydelsen av homosexuellas rättigheter som en del av mänskliga rättigheter. Ghanas president Nana Akufo-Addo försäkrade henne då om att delar av skrivelsen redan mildrats efter en granskning av landets motsvarighet till Justitiekanslern. Men den hårdföra antigaylobbyn i Ghana har inte gett upp.
– Lagen har inte urvattnats. Den är lika tuff och hård som den var från början, sade en av lagförslagets förespråkare till en lokal TV-kanal enligt CNN.

image2i94q.pngKenyas väckelskristna presidentpar William och Rachel Ruto (till höger om mitten) motiverar sitt motstånd mot homosexualitet med sin bibeltolkning. Foto: Brian Inganga/AP/TT

Även i Kenya har klimatet mot homosexuella hårdnat. Landets första dam Rachel Ruto kallade nyligen till ett landsomfattande bönemöte mot homosexualitet och för ”familjevärden”.

– Vi vill stärka kärnfamiljen som består av en pappa, en mamma och barn. Hbtq är förbjudet enligt bibeln och den afrikanska kulturen. Låt oss värna om familjetraditionerna, sade hon vid ett kyrkomöte i mars.

Samtidigt har de kenyanska domstolarna än en gång visat sin självständighet. Ungefär samtidigt med Rachel Rutos bönemöte vann hbtq-rörelsen en liten men betydelsefull seger då Högsta domstolen förklarade det olagligt att förbjuda organisationer som företräder homosexuellas rättigheter. Målet har valsat genom rättssystemet i nära tio år. Visserligen är det fortfarande kriminellt med samkönade förhållande i Kenya, men domstolen slog fast att ett förbud mot att låta homosexuella organisera sig är diskriminerande och står i strid med landets lag om föreningsfrihet.

Fastän frågan avgjorts i högsta rättsliga instans vill regeringen försöka få till stånd en omprövning.


Görrel Espelund
Journalist, associerad redaktör vid Utrikespolitiska institutet.