Nationellt kunskapscentrum om Kina söker en vikarierande analytiker

Nationellt kunskapscentrum om Kina söker en vikarierande analytiker

Nationellt Kunskapscentrum om Kina (NKK) grundades år 2021 vid UI. NKK bedriver policyrelevant analys och rådgivning om Kina. Fokus ligger på frågor av särskild betydelse för svenska intressen med målet att långsiktigt höja kunskapsnivån om Kina i Sverige.

Utrikespolitiska institutet (UI) fördjupar och berikar det utrikespolitiska samtalet genom att främja intresset för och vidga kunskapen om utrikespolitiska frågor. Det gör UI genom forskning, analyser, seminarier, konferenser, egna publikationer, medverkande i media, deltagande i internationella nätverk med mera.

NKK täcker ett brett spektrum av områden rörande Kina, inklusive säkerhet, påverkan, handel, ekonomi, innovation, forskning, teknologi, utrikespolitik, internationella relationer, inrikespolitik, samhälle, klimat och miljö.

NKK:s målgrupper inkluderar Regeringskansliet, myndigheter och andra aktörer i det svenska samhället. Centrumet samarbetar med andra organisationer både i Sverige och utomlands.

För närvarande består NKK av ett dussintal medarbetare. Centrumet söker nu en vikarierande analytiker. 

Tjänsten

Som analytiker hos NKK ansvarar du för att analysera ett eller flera områden relaterade till Kina och har möjlighet att utveckla din Kinakompetens. Du använder olika analysmetoder och källor på kinesiska, engelska och svenska. Du arbetar tillsammans med kollegor på NKK och centrumets samarbetspartners, men utför också arbetsuppgifter självständigt.

Dina analyser förmedlas både skriftligt och muntligt. Du stöttar NKK:s målgrupper med problemformulering, implementering och uppföljning. I arbetsuppgifterna ingår att bygga upp nätverk med målgrupper och andra experter, planera och leda seminarier, granska kollegors analyser, delta i medier och presentera analyser inför publik. Arbetet kan innebära resor i Sverige och utomlands.

Vikariatet är på heltid och löper fram till och med januari 2024, med möjlighet till förlängning. Tillträde sker så snart som möjligt.

Kvalifikationer

  • Relevant akademisk examen på magisternivå eller högre.
  • Intresse av forskning och analys rörande Kina.
  • Kunskap om de frågor, aktörer och processer som utgör Sveriges relationer till Kina.
  • Förmåga att självständigt etablera och bygga upp nätverk samt att kommunicera kunskap till olika målgrupper.
  • Utmärkt skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga på både svenska och engelska.
  • Goda kunskaper i rikskinesiska, särskilt läsförståelse, är meriterande.

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  1. Personligt brev på 1–2 sidor som beskriver din bakgrund och varför du söker tjänsten. I brevet ska du även specificera:
  2. Din Kinarelevanta expertis inom ett eller flera av NKK:s sakområden (se ovan).
  3. Din självskattade nivå i rikskinesiska (mandarin). Styrkta intyg på språkkunskaper, som 汉语水平考试 (HSK) och 華語文能力測驗 (TOCFL), kan också bifogas ansökan.

Vi behandlar ansökningar kontinuerligt med sista ansökningsdag den 4 juni 2023.

Sammanfoga alla handlingar i en PDF-fil och mejla ansökan till jobbansokan@ui.se. Ange ”Analytiker NKK” i ämnesraden.

Övrigt

Frågor om ansökan besvaras av centrumchef Björn Jerdén: bjorn.jerden@ui.se,  08-511 768 30.

Facklig företrädare, ST: Hedvig Pettersson: hedvig.pettersson@ui.se

Vi har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster. 

Varukorg

Totalt 0