Nationellt kunskapscentrum om Kina söker analytiker som kan vara med och utforma centrumets verksamhet

Nationellt kunskapscentrum om Kina söker analytiker som kan vara med och utforma centrumets verksamhet

Utrikespolitiska institutet (UI) fördjupar och berikar det utrikespolitiska samtalet genom att främja intresset för och vidga kunskapen om utrikespolitiska frågor. Det gör UI genom forskning, analyser, seminarier, konferenser, egna publikationer, medverkande i media, deltagande i internationella nätverk med mera.

Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) etablerades 2021 vid UI. NKK bedriver policyrelevant analys och rådgivning om Kinarelaterade ämnen, med fokus på frågor av särskild vikt för svenska intressen. Verksamheten är forskningsbaserad och syftar till att långsiktigt höja kunskapsnivån om Kina i Sverige.

Centrumet täcker frågor som rör Kina inom ett brett spektrum av områden: säkerhet, påverkan, handel, ekonomi, innovation, forskning, teknologi, utrikespolitik, internationella relationer, inrikespolitik, samhälle, klimat och miljö.

NKK:s målgrupper inkluderar Regeringskansliet, myndigheter och andra aktörer i det svenska samhället. Centrumet samarbetar med andra organisationer i Sverige och i utlandet.

NKK består i dagsläget av ett tiotal medarbetare. Centrumet är i en expansiv fas och söker nu ytterligare analytiker.

Tjänsterna

Som analytiker är du med och utformar centrumets verksamhet. Du har ansvar för ett eller flera sakområden och möjlighet att fortlöpande utveckla din Kinakompetens. Du kommer att använda olika analysmetoder och källor på kinesiska, engelska och svenska. Du arbetar tillsammans med kollegor och NKK:s samarbetspartners, men arbetsuppgifter utförs även självständigt.

Dina analyser förmedlas skriftligt, men du stödjer också målgrupper med problemformulering, implementering och uppföljning. Arbetsuppgifterna inkluderar att bygga upp nätverk med målgrupper och andra experter, planera och leda seminarier, delta i medier och att presentera analyser inför publik. Arbetet kan komma att inbegripa resor och fältstudier i Sverige och utomlands.

Vi är denna gång särskilt intresserade av kompetens inom ekonomi, innovation, teknologi, klimat och miljö, men även sökande med kunskap om NKK:s andra sakområden kan komma i fråga för anställning.

Tillträde sker så snart som möjligt.

Kvalifikationer

 • Relevant akademisk examen på magisternivå eller högre.
 • Intresse av forskning och analys rörande Kina.
 • Kunskap om de frågor, aktörer och processer som utgör Sveriges relationer till Kina.
 • Förmåga att självständigt upprätta nätverk och kommunicera kunskap till olika målgrupper.
 • Utmärkt uttrycksförmåga i tal och skrift på svenska och engelska.
 • Goda kunskaper i rikskinesiska, särskilt läsförståelse, är en merit.

Ansökan

Ansökan ska innehålla följande dokument:

 1. CV.
 2. Personligt brev på 1–2 sidor som beskriver din bakgrund och varför du söker tjänsten. I brevet ska du även specificera:
  1. Din Kinarelevanta expertis inom ett eller flera av NKK:s sakområden (se ovan).
  2. Din självskattade nivå i rikskinesiska. Styrkta intyg på språkkunskaper, som 汉语水平考试 (HSK) och 華語文能力測驗 (TOCFL), kan också bifogas ansökan.
 3. Ett svenskt och ett engelskt skrivprov inom ämnen som relaterar till den sökta tjänsten. Skrivproven kan, men behöver inte, vara publicerade.

Vi processar ansökningar kontinuerligt med sista ansökningsdag den 11 december 2022.

Sammanfoga alla handlingar i en PDF-fil och mejla ansökan till jobbansokan@ui.se. Ange ”Analytiker NKK” i ämnesraden.

Övrigt

Frågor om ansökan besvaras av centrumchef Björn Jerdén: bjorn.jerden@ui.se, 08-511 768 30.

Facklig företrädare, ST: Hedvig Pettersson: hedvig.pettersson@ui.se

Vi har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster. 

Varukorg

Totalt 0