Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet söker analytiker

Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet söker analytiker

Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) söker analytiker som kan vara med och utforma och etablera centrumets verksamhet.

Utrikespolitiska institutet fördjupar och berikar det utrikespolitiska samtalet genom att främja intresset för och vidga kunskapen om utrikespolitiska frågor. Det gör UI genom forskning, analyser, seminarier, konferenser, egna publikationer, medverkande i media, deltagande i internationella nätverk med mera.

Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) etablerades 2021 som ett nationellt kunskapscentrum om Ryssland och Östeuropa vid Utrikespolitiska institutet med uppdrag att bygga upp ny och förstärka existerande kompetens om regionen och utgöra en kompetensresurs för samhälle, myndigheter, näringsliv och akademi.

Centrumet skall bidra med policyrelevant analys och samhällsdialog med förankring i relevant forskning samt utgöra en central nod i ett svenskt nätverk och stärka det svenska avtrycket i den internationella diskussionen om Östeuropa. Centrumet skall såväl på eget initiativ som på uppdrag bland annat författa rapporter, arrangera konferenser, presentationer, seminarier, föreläsningar, rundabordssamtal.

Centrumets verksamhet avser Ryssland, Ukraina, Moldavien, Belarus, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan och omvärldens relationer till dessa länder. Den ryska aggressionen mot Ukraina ställer ökade krav på att analysera och formulera policy i förhållande till Ryssland respektive Östeuropa, också inför det svenska EU-ordförandeskapet första halvåret 2023.

Verksamheten byggs upp under år 2021 - 2023 och centrumet anställer nu ytterligare analytiker.

Tjänsten

Som analytiker vid SCEEUS kommer du att vara med och utforma och etablera centrumets verksamhet. Du får ansvar för att täcka ett eller flera frågeområden och självständigt driva projekt. I arbetet ingår att formulera policyrelevanta frågeställningar, självständigt eller i samarbete med andra författa analyser, ordna seminarier och möten och utforma policyrekommendationer. Höga krav ställs på skriftlig och muntlig presentation samt att framträda inför publik och i massmedia.

Tjänsten är en visstidsanställning med möjlighet till förlängning. Verksamheten är baserad i Stockholm. Tillträde sker snarast eller enligt överenskommelse.

Dina kvalifikationer

  • Relevant akademisk examen.
  • Erfarenhet av politik och samhällsfrågor rörande Ryssland och Östeuropa, och/eller andra länders relationer och politik visavi regionen.
  • Kunskap om de frågor, aktörer och processer som utgör Sveriges och EU:s relationer till länderna i regionen.
  • Förmåga att självständigt upprätta nätverk och kommunicera kunskap till olika målgrupper.
  • Utmärkt uttrycksförmåga i tal och skrift på svenska och engelska.
  • Goda kunskaper i ryska eller andra östeuropeiska språk är en merit.

Relevant arbetslivserfarenhet kan till exempel innehålla policyarbete (inom statlig förvaltning, internationella organisationer eller civilsamhälle), journalistik, forskning eller annan liknande analytisk verksamhet. Även nyutexaminerade kandidater komma i fråga.

Ansökan

Ansökan ska innehålla CV och ett personligt brev på max två sidor som beskriver din bakgrund och varför du söker tjänsten. Skrivprov på ämnen som relaterar till den sökta tjänsten (på engelska eller svenska) bifogas.

Välkommen med din ansökan senast den 4 juli.

Sammanfoga alla handlingar i en PDF-fil och mejla ansökan till jobbansokan@ui.se. Ange ”SCEEUS analytiker” i ämnesraden.

Frågor om ansökan besvaras av centrumchef Fredrik Löjdquist: fredrik.lojdquist@ui.se

Facklig företrädare, ST: Ylva Pettersson: ylva.pettersson@ui.se 

Vi har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster. 

Varukorg

Totalt 0