Nyhet våren 2011: nya Landguiden

2010-12-14

Snart kommer Utrikespolitiska Institutet att kunna presentera en efterlängtad nyhet:  länderdatabasen Landguiden i helt ny form, med ett bredare innehåll, nytt gratismaterial och flera nya, användbara funktioner.

Efter ett års utvecklingsarbete är arbetet mot den nya tjänsten snart klart.  Den största nyheten är att en del av tjänsten öppnas för  alla så att fler än abonnenterna  kan ta del av det kvalitetssäkrade och ständigt uppdaterade materialet i Landguiden.

Precis som tidigare innehåller den nya tjänsten en stor mängd lättillgängliga texter och rikligt med statistik om samtliga länder i världen. Många texter har skrivits om och anpassats för att möta användare på olika kunskapsnivåer.

Den nya Landguiden innehåller flera nyheter:

• Ett nytt lättnavigerat gränssnitt 
Ett modernt gränssnitt som är snyggt, lättanvänt och byggt för att lyfta fram informationen på ett spännande och åskådligt vis.

• Konflikter
UI ger användaren aktuella, uppdaterade och överskådliga beskrivningar av alla världens väpnade konflikter.

• Sociala förhållanden
Nya Landguiden innehåller mycket ny information om sociala förhållanden i olika samhällen, t ex mer information om kvinnors situation i länder.

• Mer statistik
En mängd nya statistikposter med värden för långa tidsperioder.

• Nya sätt att använda statistik
Ny statistikfunktion som gör det möjligt att enkelt jämföra utvecklingen i olika länder .

• Fjärrinloggning
Detta ger möjlighet för personer som loggar in på Landguiden via sin arbetsgivare/organisation att använda Landguiden hemifrån. Praktiskt för elever, låntagare på bibliotek och anställda.

lg_start insida

En lång tradition av länderinfo
Landguiden har en lång historia genom sin föregångare, UIs klassiska skriftserie Länder i fickformat, som föddes på 1960-talet. Nätversionen Landguiden tillkom 2002 och används av människor i alla samhällsgrupper – från skolelever till chefer i näringslivet. Vi pratade med Lena Höglund, redaktör vid Utrikespolitiska Institutet och ansvarig för Landguiden. Hon är den som ansvarat för utvecklingsprojektet Landguiden 2.0, som nu börjar gå mot sitt mål.

Varför har Landguiden fått så stor spridning?
-  I våra undersökningar märker vi att användarna litar på innehållet. UIs redaktörer följer den dagliga utvecklingen i hela världen och har stor kunskap om de områden de bevakar, säger Lena Höglund.

Det finns ju många sajter med länderfakta idag, varför använda just Landguiden?
-  Landguiden är enligt vår mening världens bäst uppdaterade länderdatabas. Vi brukar jämföra oss med  länderbeskrivningar på sajter som  BBC World News och The Economist, och för det mesta är det vi som vinner. Landguiden är dessutom den enda tjänst som tillhandahåller dagligen uppdaterad information om alla världens länder på svenska.

- Med den nya öppna delen hoppas vi att den blir nyttig för ännu fler. Vi har en forskningsbaserad, saklig tjänst, som är anpassad för att fungera för såväl skolelever som journalister och sakkunniga på områden. Att fungera såväl på bredden som på djupet i en tjänst, och göra det med få eller inga faktafel, är det inte många som klarar.

Vad är ambitionen med den nya Landguiden?
- Att Landguiden ska bli alla svenskars självklara huvudkälla för information om andra länder.

 

Bli medlem i UI. Klicka här!