Vad ska Sverige göra i säkerhetsrådet?


Av: Kjell Goldmann

2016-02-01 | Regeringen verkar intensivt för att Sverige ska väljas in som ny tillfällig medlem i säkerhetsrådet. Men hur viktigt är det egentligen för Sverige att få en sådan plats? Kan Sverige göra mer för fred och säkerhet i världen än något av de andra länderna som söker inträde? Och vad skulle en rådsplats innebära för den svenska rollen som en kritisk röst?


Obamas sista år och presidentvalet


Av: Mikael Blomdahl

2016-01-19 | Om ett år är Barack Obamas tid som president över men han har signalerat att han inte alls avser att vara overksam under sitt sista år i Vita huset. President Obamas tid som sk ”lame duck” är inte heller enbart förknippad med ökad maktlöshet eftersom han inte behöver göra sig populär och i högre utsträckning kan följa ideologi än politiskt spel för att säkra sitt eftermäle. Obamas sista årliga tal till nationen bör även ses som betydelsefullt för den fortsatta primär- och presidentvalskampanjen.


Ny giv i spansk politik


Av: Niklas Bremberg

2015-12-22 | Spanien gick till val i söndags och två helt nya partier – Podemos (vänster) och Ciudadanos (mitten-höger) – tog sig med besked in i det spanska parlamentet. Landets politiska landskap har därmed förändrats på ett uppseendeväckande sätt.


Taiwans val i skuggan av Kina


Av: Martina Johannesson

2015-12-22 | Mycket pekar mot en seger för oppositionspartiet DPP och dess ledare Tsai Ing-wen när Taiwan går till val i januari. Missnöjet har ökat bland många taiwaneser med regeringspartiet Kuomintangs styre och president Ma Ying-jeou anklagas för att ha sålt ut Taiwan till Kina. Men ett maktskifte kan innebära att relationerna mellan Taipei och Peking åter kyls ned, vilket kan spä på spänningarna i regionen.


Tidigare inlägg

Aktuellt RSS

Prenumerera på nyhetsbrev

Via vårt nyhetsbrev får du uppdaterad information om vad som händer vid Utrikespolitiska institutet. Här får du tips på kommande seminarier, intressanta inlägg i UI-bloggen, seminarier och intervjuer i UI Play, nya tidskrifter och senaste nytt från vår forskningsavdelning.

Forskning

Butiken

  • Bli medlem
  • Världspolitikens dagsfrågor
  • Länder i fickformat