Turkiet vid vägskälet – vad står på tur?


Av: Aras Lindh

2015-11-25 | Efter nyvalet i november står Turkiet inför större utmaningar än på länge. Efter en lång valrörelse är det nu dags att börja infria vallöftena. Med politisk turbulens på hemmaplan, Syrienkriget nästdörrs och flyktingkris i EU har Turkiet en viktig roll att spela. Mycket står på spel, men vilka intressen styr?


Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Oppositionen går mot seger i Burmas historiska val


Av: Sarah Schulman

2015-11-11 | Trots en del oegentligheter genomfördes valet i Burma (Myanmar) lugnt och var jämförelsevis fritt och rättvist, enligt internationella observatörer. Oppositionspartiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi verkar ha vunnit en jordskredsseger medan regerande USDP och president Thein Sein lidit stora förluster.


Storstäderna visar vägen i klimatfrågan


Av: Gunilla Reischl

2015-11-10 | Stor uppmärksamhet riktas nu mot klimatmötet i Paris. Men samtidigt pågår en rad viktiga arbeten för att hindra fortsatta klimatförändringar även på andra håll, bland annat har en rad storstäder slutit sig samman för att på frivillig väg minska sina utsläpp av växthusgaser.


Tidigare inlägg
  • Bli medlem
  • Världspolitikens dagsfrågor
  • Länder i fickformat