Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Oppositionen går mot seger i Burmas historiska val


Av: Sarah Schulman

2015-11-11 | Trots en del oegentligheter genomfördes valet i Burma (Myanmar) lugnt och var jämförelsevis fritt och rättvist, enligt internationella observatörer. Oppositionspartiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi verkar ha vunnit en jordskredsseger medan regerande USDP och president Thein Sein lidit stora förluster.


Storstäderna visar vägen i klimatfrågan


Av: Gunilla Reischl

2015-11-10 | Stor uppmärksamhet riktas nu mot klimatmötet i Paris. Men samtidigt pågår en rad viktiga arbeten för att hindra fortsatta klimatförändringar även på andra håll, bland annat har en rad storstäder slutit sig samman för att på frivillig väg minska sina utsläpp av växthusgaser.


Positiva signaler inför klimatmötet i Paris


Av: Gunilla Reischl

2015-11-09 | När klimatmötet i Paris inleds i slutet av november har det gått sex år sedan världens länder senast försökte komma fram till ett klimatavtal. Då krockade högt ställda förväntningar med politiska realiteter och den så kallade Köpenhamnsöverenskommelsen blev ett urvattnat dokument som inte innehöll några siffror om hur stora utsläppsminskningar länderna måste göra. Även om förutsättningarna för att parterna ska komma överens är bättre idag, så kvarstår gamla konflikter som kan stjälpa förhandlingarna över ända.


Tidigare inlägg
  • Bli medlem
  • Världspolitikens dagsfrågor
  • Länder i fickformat