Rymdkolonier – från fantasi till verklighet?

65 kr (55 kr som PDF)


Du kan välja att köpa den här produkten som en PDF. Du kommer då att få en länk för att ladda ned den, när köpet är avslutat.

Världspolitikens Dagsfrågor nr 1 2017
Författare: Johan Eriksson


”Ibland förs även en utopisk och närmast religiös förhoppning fram som handlar om att mänskligheten via rymdbosättningar får en chans att ’börja om från början.”


Mänskliga bosättningar på Mars. Det som för inte så länge sedan föreföll vara en ouppnåbar fantasi kan mycket väl bli verklighet. I vilket fall som helst finns det planer på att skicka människor till ”den röda planeten”, kanske redan på 2030-talet, eller till och med tidigare än så.
   Intresset för rymden är större än på länge, och minst 70 länder – och flera privata företag – har något slags rymdprojekt. Rymdentusiasterna påminner om forna tiders upptäcktsresande som vill vara först med att sätta sin fot på en ny plats. En annan drivkraft är oron för vad som ska hända när människor inte längre kan bo kvar på jorden. Statsvetaren Johan Eriksson analyserar också utvecklingen från USA:s och Sovjetunionens kapplöpning i rymden till dagens samarbetsklimat.


Johan Eriksson är professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola och associerad seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

 

Publiceringsdatum: 2017-01-23


Tips till lärare:

Instuderingsfrågor till Rymdkolonier – från fantasi till verklighet? Världspolitikens Dagsfrågor nr 1 2017


Är ni flera?
För studiecirklar och klassuppsättningar ger vi rabatt. Vid köp av minst 10 ex av samma skrift erbjuder vi 40% rabatt. Skicka din beställning till: info@ui.se Ange vald skrift, antal och kontaktuppgifter.

st