Ukraina – fastlåst mellan öst och väst

65 kr (55 kr som PDF)


Du kan välja att köpa den här produkten som en PDF. Du kommer då att få en länk för att ladda ned den, när köpet är avslutat.

Världspolitikens Dagsfrågor nr 10 2016
Författare: Jakob Hedenskog


”Ett Ukraina utan fast förankring i de västerländska organisationerna får på sikt svårt att ensamt stå emot trycket från Ryssland.”


Ukrainas 25 år som en egen stat har varit turbulenta, särskilt efter millennieskiftet, med politisk oro och maktskiften, spänningar mellan proeuropeiska och ryssvänliga krafter och ekonomisk kris. Dramatiken kulminerade år 2014 då demonstrationer på Majdantorget i Kiev, Euromajdan, ledde till president Viktor Janukovytjs flykt, till att halvön Krim annekterades av Ryssland och till att strider bröt ut i östra Ukraina mellan ryskstödda separatister och ukrainska soldater. Trots att ett fredsavtal slöts 2015 fortsätter kriget och det är uppenbart att Ryssland inte har något intresse av att konflikten ska få ett slut. Ukraina har fått mycket stöd från väst men där tryter nu tålamodet med den ukrainska regeringens ovilja att genomföra nödvändiga politiska och ekonomiska reformer och ta itu med den utbredda korruptionen.

 

Jakob Hedenskog är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut och har under många år följt utvecklingen i Ukraina.


Publiceringsdatum: 2016-10-25


Tips till lärare:

Instuderingsfrågor till Ukraina – fastlåst mellan öst och väst, Världspolitikens Dagsfrågor nr 10 2016


Är ni flera?
För studiecirklar och klassuppsättningar ger vi rabatt. Vid köp av minst 10 ex av samma skrift erbjuder vi 40% rabatt. Skicka din beställning till: info@ui.se Ange vald skrift, antal och kontaktuppgifter.

st