Burma och drömmen om demokrati

65 kr (55 kr som PDF)


Du kan välja att köpa den här produkten som en PDF. Du kommer då att få en länk för att ladda ned den, när köpet är avslutat.

Världspolitikens Dagsfrågor nr 9 2016
Författare: Bertil Lintner och Sarah Schulman


”Suu Kyis tystnad har inte underlättat situationen. Den tidigare så frispråkiga oppositionsledaren tycks göra allt för att inte provocera militären.”


Under många år var Aung San Suu Kyi den burmesiska demokratirörelsens förgrundsgestalt, men sedan april i år är det hon som leder landets regering. Hon har ett starkt folkligt mandat i ryggen, sedan hennes parti NLD vunnit en överväldigande seger i parlamentsvalet 2015.
   Det är ingen lätt uppgift som Suu Kyi står inför, inte minst när det gäller att sluta fred med Burmas många minoritetsgrupper. Landet har också blivit en spelplan för en maktkamp mellan Kina och väst. Och även om militären har tagit ett steg tillbaka så är den fortfarande en maktfaktor att räkna med, och sätter tydliga gränser för regeringens handlingsutrymme. Samtidigt är det tydligt att burmeser i gemen med stor entusiasm anammat den ökade frihet som de senaste årens reformpolitik lett till.

 

Bertil Lintner har under många år skrivit om asiatisk politik för Svenska Dagbladet och för den nu nedlagda veckotidskriften Far Eastern Economic Review. Han har skrivit 16 böcker om Asien.
Sarah Schulman är bosatt i Rangoon och doktorerar på demokratiseringsprocesser i Burma vid Lunds universitet.


Publiceringsdatum: 2016-09-25


Tips till lärare:

Instuderingsfrågor till Burma och drömmen om demokrati, Världspolitikens Dagsfrågor nr 9 2016


Är ni flera?
För studiecirklar och klassuppsättningar ger vi rabatt. Vid köp av minst 10 ex av samma skrift erbjuder vi 40% rabatt. Skicka din beställning till: info@ui.se Ange vald skrift, antal och kontaktuppgifter.


st