Knappast en gyllne morgon för Grekland


Av: Per Jönsson

2012-05-09 |

EU har fått sitt första riktiga nazistparti invalt i ett nationellt parlament. Men en del av vad det grekiska Gyllene gryning säger påminner inte så lite om vad Sveriges statsminister kunde uttala för mindre än femtio år sedan.


Från söndagens tre stora nationella val i Europa – Frankrikes, Greklands och Serbiens – har ett enskilt resultat satt aggressiva myror i huvudet på otaliga européer.

För första gången har ett nazistiskt parti vunnit verkligt många väljarröster – sju procent – och stabil parlamentsrepresentation i ett demokratiskt EU-land: Chrysi Avgi, på svenska Gyllene gryning.

Här handlar det inte om ett högerpopulistiskt riksdagsparti i största allmänhet, typ Sverigedemokraterna, Le Pens Front National i Frankrike, norska Fremskrittspartiet, Dansk Folkeparti, Geert Wilders Frihetsparti i Nederländerna, österrikiska FPÖ eller ens romhatande Jobbik i Ungern. Med andra ord etablerade partistrukturer som, om än oftast med ett främlingsfientligt huvudbudskap, ändå strävar efter att själva ta plats vid maktens köttgrytor och med maktens sedvanliga yttre polityr.

Nej, för Gyllene gryning är huvudambitionen att sätta skräck i folk, skrämma väljarna för en europeisk centraldiktatur styrd från Bryssel och en invällande ström av icke-grekiska barbarer, det vill säga flyktingar och andra invandrare.

På så sätt har Gyllene grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos lyckats piska upp en hatfylld stämning bland många krisdrabbade greker som gav hans parti hela sju procent och 21 (av 300) mandat i söndagens parlamentsval. Och nu gäller det att ingjuta skräck även i de politiker som enligt Michaloliakos fört Grekland till avgrundens rand:

”De som har förrått vårt grekiska hemland har nu enbart skräck och fasa att vänta sig. För nu kommer vi! Vi ska slåss mot världens utsugare och mot EU-IMF:s åtstramningspaket som innebär rena rama diktaturen för Greklands folk. Det råder inte minsta tvekan om att vi ska skrota detta paket!” förkunnade denne udda valsegrare inför skränande anhängare till ljudet av smattrande fyrverkeri.

Hela Gyllene grynings historia är kantad av våld och fysiska övergrepp. Mot invandrare, förstås, i Atens och andra storstäders slumområden. I samband med fotbollsevenemang där ”gyllene huliganer” anstiftat blodiga handgemäng och åtskilliga skottlossningar med dödlig utgång. Men också i samband med firandet av grekiska nationella minnesdagar och politiska festivaler, där man ofta hamnat i och/eller initierat sammandrabbningar med antifascistiska rörelser. Slutligen i samband med vandalisering av judiska Förintelsemonument, begravningsplatser och synagogor.

Partiets mest synliga naziinspirerade manifestationer består annars i ett flitigt bruk av nazihälsningen med uppsträckt högerarm (som även Michaliakos ibland demonstrerar offentligt), diverse naziinspirerade emblem (exempelvis deras logo) samt det ofta citerade partiprogrammet där det heter att medlemmarna måste ha ”ariskt blod och grekiskt ursprung”.

Nikolaos Michaloliakos (född 1957) har själv hela sitt liv levt som hans parti i dag lär. Redan som tonåring var han ständigt inblandad i olika politiska slagsmål där han greps upprepade gånger av polisen, och han fick god kontakt med ledarna i den grekiska militärjuntan 1967–1974. I likhet med Jean-Marie Le Pen gjorde han militärtjänst som kommandosoldat men fick avsked från armén när han engagerade sig i högerextremistisk politik och senare grundade en tidskrift med just namnet Chrysi Avgi som drev en utpräglat nazistisk linje. Åtskilliga medlemmar av Gyllene gryning deltog som soldater i Bosnienkriget 1992–1995 på serbernas sida, bland annat i Srebrenica under massakern där i juli 1995.

Hittills tycks det inte till fullo ha trängt in i omvärlden vad för slags organisation Gyllene gryning egentligen är – chocken över att Europa faktiskt har ett riktigt nazistparti i parlamentarisk ställning har ännu inte lagt sig.

”I mina öron låter det mer likt en extremare extremhöger än de mera polerade högerpopulistiska partierna vi sett mycket av i Europa på senare år. Mer Svenskarnas parti än Sverigedemokraterna till exempel, säger den svenska nestorn på området Anna-Lena Lodenius, som bland annat skrivit ”Revolt mot eliten: om högerpopulister i Europa” (Världspolitikens Dagsfrågor 2010:5).

Den brittiska antirasistiska organisationen Hope not Hate skriver på sin hemsida att Greklands parlament nu fått in ett parti som representerar de mest våldsamma, rasistiska och antisemitiska grupperingarna i Europa.

Förvisso innebär inte Gyllene gryning någon gyllne morgon i den gamla frälsningssångens anda. Men vad gäller etnisk nationalism och främlingsskygghet för partiets filosofi tanken till Sverige så sent som 1965. Då kunde vår statsminister, Tage Erlander, uttala sig offentligt så här:

 ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

Text: Per Jönsson, associerad redaktör på UI.

 

Tips: Läs också Världspoltikens Dagsfrågor nr 5, 2010 "Revolt mot eliten: om högerpopulister i Europa", skriven av Anna-Lena Lodenius.

 Om UI-bloggen

Arkiv