EU och flyktingkrisen


Av: Mark Rhinard och Niklas Ylander

2015-12-09 | 2015 blev ett år där EU hamnade i ett nytt läge. Flyktingkrisen i Europa hamnade överst på den politiska dagordningen. Samtidigt blev det uppenbart hur svårt medlemsländerna hade att komma överens om vad som skulle göras.


EU och flyktingkrisen


Av: Mark Rhinard och Niklas Ylander

2015-10-13 | Vid det extrainsatta toppmötet om flyktingkrisen häromveckan kom EU:s stats- och regeringschefer bland annat överens om att hjälpa Syriens grannländer med flyktingmottagandet och att EU:s yttre gränskontroll ska förstärkas. Dessutom delade EU-länderna upp ansvaret för cirka 120 000 flyktingar som redan befinner sig i Europa, varav de flesta i Grekland och Italien.


Mångfacetterad migration, om EU själv får välja


Av: Erica Lundholm

2014-11-13 | Så kallade ”EU-migranter” och människor som dör i försök att utöva sina mänskliga rättigheter, var heta ämnen när EU:s migrationspolicys diskuterades på Utrikespolitiska institutet i början på november.


Fabrizio Gatti sätter ord på migranters livsfarliga längtan till Europa


Av: Elin Rappe

2013-11-28 | En stor andel av alla som beger sig till Europa kommer att dö. Denna bistra sanning med otäck eftersmak levererades av den italienske författaren Fabrizio Gatti när han gästade Utrikespolitiska institutet inför en fullsatt Sverigesal i förra veckan.


Australiens nya regering sätts på prov


Av: Ulla Nordlöf-Lagerkranz,

2013-11-14 | Sedan två månader styrs Australien av en borgerlig koalitionsregering under Liberala partiets ledare, Tony Abbott, efter att väljarna röstat bort en socialdemokratisk Laborregering som präglats av interna strider. Men knappt hade den nya regeringen tillträtt innan dess politik på viktiga områden började ifrågasättas.


Lampedusa: problemet större än flyktingfrågan


Av: Sara Westerberg

2013-10-09 | Svenska mediers rapportering om den båt med migranter som sjönk utanför italienska Lampedusa förra veckan är snäv och kan rent av vara missvisande. Ordval kan tolkas som okunskap om vad som sker vid Europas gränser och gör det möjligt för politiker att ducka för de svåra frågorna.


Om UI-bloggen

Arkiv