EU:s utrikespolitik och de mänskliga rättigheterna


Av: Joakim Kreutz

2014-12-17 | Det brukar påstås att EU i sin utrikespolitik bryr sig mer om kampen för mänskliga rättigheter och demokrati än traditionell maktkamp. Men stämmer verkligen detta? Trots att frågan har debatterats i årtionden finns det väldigt få studier som har tittat på EU:s agerande istället för vad EU säger sig förespråka


MR-kamp belönas med alternativa nobelpriset


Av: Pia Daleke

2014-12-02 | I en värld där handlingsutrymmet för människorättsaktivister krymper har juristerna Asma Jahangir, Pakistan, och Basil Fernando, Sri Lanka, framgångsrikt arbetat för att stärka rättssäkerheten och situationen för de mänskliga rättigheterna, ibland med risk för sina egna liv. Vid ett UI-seminarium nyligen berättade de om sin syn på tillståndet för de mänskliga rättigheterna (MR) i världen idag.


Mångfacetterad migration, om EU själv får välja


Av: Erica Lundholm

2014-11-13 | Så kallade ”EU-migranter” och människor som dör i försök att utöva sina mänskliga rättigheter, var heta ämnen när EU:s migrationspolicys diskuterades på Utrikespolitiska institutet i början på november.


Fortsatt våld drabbar kvinnor i Libyen


Av: Disa Kammars Larsson

2014-07-11 | När Libyens vallokaler stängdes den 25 juni 2014 nåddes landet av nyheten att Salwa Bughaighis, en känd människorättsadvokat och försvarare av kvinnor rättigheter hade mördats i sitt hem. Hon hade skjutits i huvudet av fem maskerade män som flydde från platsen.


Nionde juli, en dag att sörja


Av: Erik Persson

2014-07-09 | I skuggan av rapporteringen från Syrien, Ukraina och Irak fortsätter inbördeskriget i Sydsudan med otroliga umbäranden och stort lidande.  Idag för tre år sedan, den nionde juli 2011 blev Sydsudan fritt från det förtryckande styret under Khartoum.


Lampedusa: problemet större än flyktingfrågan


Av: Sara Westerberg

2013-10-09 | Svenska mediers rapportering om den båt med migranter som sjönk utanför italienska Lampedusa förra veckan är snäv och kan rent av vara missvisande. Ordval kan tolkas som okunskap om vad som sker vid Europas gränser och gör det möjligt för politiker att ducka för de svåra frågorna.


Kalla kriget lever kvar i mänskliga rättigheter


Av: Sara Westerberg

2013-06-12 | Att mänskliga rättigheter är ömsesidigt beroende och odelbara var en grundtanke redan i skapandet av FN:s allmänna förklaring från 1948 och har upprepats i olika former många gånger sedan dess. Trots detta gör sig kalla krigets ideologiska skiljelinjer fortfarande gällande i upprätthållandet av mänskliga rättigheter.


Dialog – en nyckel till förändring


Av: Martina Johannesson

2013-02-22 | Människorättsaktivisten och affärsmannen John Kamm har inte stora förhoppningar om politiska reformer i Kina med Xi Jinping som landets nye president. Betydligt mer optimistisk är han när det gäller möjligheterna att kunna övertyga kinesiska beslutsfattare om vikten av att respektera mänskliga rättigheter.


Ny Dublinförordning ska korrigera gamla brister


Av: Anna Takman

2012-09-28 | För ett tag sedan avslutades förhandlingarna kring den nya Dublinförordningen som reglerar hur EU-länder hanterar asylärenden. Förhoppningen är att de nya reglerna ska råda bot på många av bristerna i den nuvarande förordningen. Men trots en del viktiga åtgärder är det nya regelverket långt ifrån felfritt.


Nation och tradition stämplar hbt-sex som sodomi


Av: Kristina Hultman

2012-03-28 | Över hela världen görs homo-, bi- och transpersoner till tacksamma symboler för det främmande. Det samspelar ofta med nationella ledares politiska behov.


Domstol mörkar sexuell skändning


Av: Per Jönsson

2012-03-19 | Egyptiska militärdomstolar blundar för övergrepp: trots många som vittnar om att soldater tvingat dem till oskuldstest läggs åtal ned. Utslaget kan inte överklagas.


Dramatik i FN kring hbt-rättigheter


Av: Kristina Hultman

2012-01-19 | Hur man älskar och könstillhörighet vid val av partner har blivit ett hett ämne för olika FN-församlingar. I generalförsamlingen säger islamistiska och afrikanska stater nej till hbt-rättigheter, men i rådet för mänskliga rättigheter diskuteras snart en rapport om homofobt våld på global nivå.


Om UI-bloggen

Arkiv