Kurder vill ha ökat svenskt stöd


Av: Disa Kammars Larsson

2015-01-27 | Utrikesminister Margot Wallström tillkännagav på Folk och Försvars konferens i Sälen att Sverige tänker ge militärt bistånd till kurdiska peshmergastyrkor i norra Irak. Påpassligt nog besökte de irakiska kurdernas representant för utrikesrelationer Sverige i samma veva och tackade för stödet.


Perspektiv på islamiska statens framfart


Av: Aras Lindh

2014-09-29 | Den islamiska statens våldsamma framfart under sommaren har skapat stora rubriker världen över. Plötsligt ställdes omvärlden inför en rad frågor: Varifrån kom Islamiska staten (IS)? Vad är deras mål? Kan de hålla de territorier som just nu är under deras kontroll? Vilka aktörer påverkas och hur kan omvärlden stoppa dem? Dessa är några av de frågor som diskuterades under ett seminarium som arrangerades av Utrikespolitiska institutet.


Ny gryning i irakisk politik? Aron Lund intervjuar PUK:s Saadi Pira


Av: Aron Lund

2014-09-11 | - Vi gick till sängs den 9 juni och vaknade upp morgonen den 10 juni med en helt ny granne, säger Saadi Pira och häller upp lite mer frukostkaffe.


IS hämnd både skrämmer och befriar


2014-08-14 | ”Vi ska hämnas alla oförrätter!” Så uttalade sig Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för Islamiska staten (f d Isis) när han i månadskiftet juni/juli utropade ett islamiskt kalifat i de delar av Irak och Syrien som rörelsen lagt under sig. I väst och bland Iraks minoriteter skapar IS snabba utbredning och våldsmetoder skräck, men i de områden som rörelsen nu behärskar hälsas IS också som befriare.


Kurder hotar med separation från Bagdad


Av: Magnus Norell

2012-04-18 | Krisen i Irak är långt ifrån överstånden, trots USA:s truppevakuering. Nu har Kurdistans regionala president Masoud Barzani indirekt hotat med att anställa folkomröstning för att få stöd för självständighet gentemot Bagdad för de kurdiska provinserna i norr.


Ånyo blickar världen mot stranden vid Tigris


Av: Per Jönsson

2012-03-27 | Arabförbundets toppmöte i Bagdad liknar inget tidigare. Främst kretsar uppmärksamheten kring om arabvärlden och Kofi Annan gemensamt kan få stopp på våldet i Syrien.


Kurder bävar i skuggan av Bagdad


Av: Johanna Mannergren Selimovic

2012-02-03 | Trots att Bagdad ligger långt bort fruktar kurderna i norra Irak för att våld och inbördeskrig ska nå även dem.


Två krig – två fiaskon – två tragedier


Av: Carl Tham

2012-01-04 | När man i framtiden vill förstå vad som egentligen hände i USA och världen i början av det 21 århundradet kan ingen komma runt den djupgående följden av de dubbla krigsfiaskona i Irak och Afghanistan


Om UI-bloggen

Arkiv