En marsch från barnarbete till utbildning


Av: Pia Daleke

2014-12-15 | Det är fullt möjligt att utrota barnarbete under min egen livstid. Men för det krävs att en rad krafter samverkar. Och vi måste globalisera medlidandet. Orden kommer från den 60-åriga fredspristagaren Kailash Satyarthi, som med stort personligt risktagande handgripligen kämpat mot förtryck av barn i tre decennier.


Samarbete och rivalitet i Asien


Av: Pia Daleke

2014-05-22 | Ett globalt maktskifte håller på att ske, från Väst till Öst. Samtidigt pågår två starka rörelser i Asien. En är den växande rivalitet vi bland annat kan se uttryck för i Sydkinesiska sjön, där kinesiska och vietnamesiska fartyg nyligen drabbat samman. Den andra är en snabb integration och ett ökat ömsesidigt beroende mellan Asiens länder.


Indiens kvinnor – en röst att räkna med


Av: Pia Daleke

2014-05-20 | Efter den brutala gruppvåldtäkten i Delhi i december 2012 har de indiska kvinnornas utsatta situation fått politisk betydelse. Det märktes i valkampanjen inför vårens parlamentsval. – Men med det hindunationalistiska BJP vid rodret kan vi knappast förvänta oss några feministiska reformer framöver, säger Sten Widmalm, professor vid Uppsala universitet och Indienexpert.


Maktskifte åt höger i Indien


Av: Pia Daleke

2014-05-16 | Det hindunationalistiska BJP med den omstridde Narendra Modi i spetsen har segrat stort i världens hittills största demokratiska val – vårens parlamentsval i Indien. Det regerande Kongresspartiet har gjort sitt kanske sämsta val någonsin. Hur kunde BJP segra så stort? Vad är det för land som Modi och BJP nu tar över? Och i vilken riktning kommer BJP att föra Indien?


Är partyt över för tillväxtländerna i Brics?


Av: Ylva Johnson

2014-04-04 | Risken för politiska spänningar ökar när tillväxten mattas av i de så kallade Brics-länderna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Under 2000-talet har dessa länder utgjort ett draglok i världsekonomin. Med snabb tillväxt och en växande medelklass har de stått för en allt större andel av den globala efterfrågan.


Ingen tillväxt utan växtvärk – utmaningar i Bricsländerna


Av: Kaisa Pulkkinen

2014-03-25 | Tillväxttakten i Brics-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, har saktat av under de senaste åren. Nu står alla länder inför stora ekonomiska utmaningar i form av bland annat hög inflation och underskott i bytesbalanserna. Hur ska Brics vända den negativa trenden?


Mycket talar för ett maktskifte i Indien


Av: Jonas Hellman

2014-01-24 | Läget är ovisst inför vårens indiska parlamentsval, men ett maktskifte ligger i luften. Det finns en trötthet på det styrande Kongresspartiet, som förknippas med korruption och handlingsförlamning.


Indiens daliter tar ton


Av: Per J Andersson

2013-10-02 | På bröllop och byfester runt om i den indiska delstaten Punjab sjungs en ny sorts sånger. Det är sånger av daliter med texter som innehåller drömmar om en rättvisare och jämlikare värld, sånger som vill få lyssnarna att inte glömma bort den kamp mot kastsystemet som Bhimrao Ramji Ambedkar förde fram till sin död för 57 år sedan.


"Europa inte längre en mentor för Asien"


Av: Ylva Lindahl

2013-05-29 | Det innevarande århundradet kommer till stor del att handla om Asien. Europa måste bli mer ”Asienlitterat” och behandla de framväxande stormakterna som jämlika partner – annars går chansen att ha fördelar av de ekonomiska framgångarna i Asien européerna förbi.


Många bollar i luften för världens största demokrati


Av: Catharina Klingspor

2013-04-29 | Med en explosionsartad ekonomisk utveckling under de senaste två decennierna och en snabbt växande militär kapacitet beräknas Indien bli en framtida stormakt i världspolitiken. Men de regionala och inhemska utmaningarna är fortsatt i fokus för landet som med sina 1,2 miljarder invånare brukar kallas världens största demokrati.


En världsordning i förändring?


Av: Mikaela Hedborg

2013-02-05 | Vad har Brasilien, Indonesien, Indien och Turkiet gemensamt? De är alla stora och växande ekonomier, befinner sig geografiskt i ett strategiskt viktigt läge i respektive region, samt delar ett engagemang för demokratiska institutioner. Dessutom kommer länderna att ha stor påverkan på den framtida världsordningen. Det säger Dr. Daniel M. Kliman - medförfattare till forskningsrapporten Global Swing States - som besökte UI tidigare i år.


200-årig krigartradition går i graven


Av: Per Jönsson

2012-01-24 | Världens mest kända och respekterade legosoldater är snart ett minne blott. Gurkhakrigarna från Nepal, som slagits under brittisk och senare även indisk flagg sedan 1815, ska avvecklas, efter beslut i det maoistdominerade nepalesiska parlamentet.


Ett enat lag?


Av: Johan Lagerkvist

2011-12-06 | De stora medelinkomstländerna utgör en allt större maktfaktor, frågan är om de vill samma sak. Kommer de stora medelinkomstländerna inom den så kallade BASIC-gruppen – Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika –kunna agera som ett lag i framtiden? Kan dessa stora utvecklingsländer bli något mer än ännu en förkortning myntad av bankmän för att ringa in nya, dynamiska och stora ekonomier?


Indien och Pakistan sträcker ut handen


Av: Elin Rappe

2011-11-17 | Samarbete, säkerhet och stabilitet står i fokus för Indiens utrikespolitik idag. Afghanistans framtid oroar både Indien och Pakistan och gör att de forna ärkefienderna nu närmar sig varandra.


Om UI-bloggen

Arkiv