Konservativ motvind för Libyens kvinnor


Av: Erica Lundholm

2014-12-04 | Kvinnorna var starka pådrivare under det uppror i Libyen, som ledde till diktatorn Muammar Gaddafis fall efter 42 år vid makten. Men trots det hålls kvinnorna idag, tre år senare, i stor utsträckning utanför det politiska finrummet.


Arabiska uppror utmaning och möjlighet för EU


Av: Niklas Bremberg

2013-07-04 | På kvällen den 3:e juli kom rapporter om att militären i Egypten avsatt president Mursi efter flera dagar av våldsamma protester med hundratusentals deltagare. I en artikel tidigare publicerad i Internationella Studier skriver UI:s forskare Niklas Bremberg om vad utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern betyder för EU.


Presidentval i Egypten – ur askan i elden?


Av: Magnus Norell

2012-06-07 | Inte helt överraskande blev de stora förlorarna i det egyptiska presidentvalet de liberala krafter som i hög grad genomförde revolutionen förra året. UI:s Magnus Norell ser en stor risk för att det slutliga resultatet av presidentvalet kan komma att leda till mer och värre spänningar och konflikter inom landet, hur demokratiskt valet än går till.


Libyerna spår men klanerna rår


Av: Aron Lund

2012-04-16 | Det nya Libyen präglas av en ostadig statsmakt som människor inte vågar lita på. Istället har lokala stamledare fått allt mer makt och inflytande.


Egyptisk film i skuggan av revolten


Av: Anna Lantz

2012-04-13 | Tillsammans med tiotusentals andra deltog filmregissören Mariam Abou Ouf i den egyptiska folkresningen. Men hennes revolutionsskildring, som visades på den afrikanska filmfestivalen CinemAfrica i Stockholm, har ännu inte haft premiär i Egypten.


Muslimska bröder ger dubbla budskap


Av: Magnus Norell

2012-02-27 | Egyptiska Muslimska brödraskapet tycks nu kunna köpslå med landets militär och samtidigt bli helt dominerande i regeringen. Det är inte vad demonstranterna på Tahrirtorget förra våren hoppades på.


Sic Semper Tyrannis*


Av: Magnus Norell

2012-01-05 | När Arabförbundet till slut, efter flera månaders förhandlingar och överläggningar med representanter för den syriska regeringen, beslöt att skicka en undersökningskommission till Syrien i slutet av december, framhölls det som stor seger för regional arabisk konflikthantering. Men varken observatörer eller sanktioner visade sig ha något avgörande inflytande på utvecklingen i Syrien.


2011: Den arabiska våren som kom av sig


Av: Per Jönsson

2011-12-30 | Demokratirevolterna i Egypten, Tunisien och andra arabländer i början av 2011 väckte stora förhoppningar världen över. Ett år senare har frihetsvågen kommit av sig och på sina håll krossats. Ändå kommer den arabiska våren sannolikt att inspirera till nya folkliga försök att knuffa arabvärlden in i 21:a århundradet.


Cyberrymden hotar både stater och individer


Av: Elin Rappe

2011-12-20 | När Janet Napolitano, USA:s minister för inre säkerhet, besökte UI nyligen talade hon om vikten av att stater skyddar sig mot cyberangrepp. När en av världens främsta experter på internetfrihet, Robert Guerra gästade UI några veckor senare, framhöll han istället vikten av att individer skyddar sig på internet. Det senaste årets utveckling i Nordafrika och Mellanöstern har aktualiserat frågan kring internetfrihet och hur teknik kan användas i frihetsbegränsande syften.


Så gick det till när Mubarak stängde ner internet i Egypten


Av: dn.se

2011-10-26 | Natten mellan den 27 och 28 januari 2011 händer något som saknar motstycke i internets historia: Egypten försvinner från kartan över det globala nätet. Det här är historien om hur en diktator försökte stoppa en revolution – och misslyckades.


Islamisters valframgångar kräver att EU blir tydligare


Av: Anna Jardfelt

2011-10-24 | Den gångna helgens val i Tunisien är ett av många tecken på att islamistiska partier kommer att få starkt inflytande i den ”arabiska vårens” länder. Det ställer även nya krav på EU:s attityd till våra södra grannländer. Att enbart tala om stöd på villkor att reformer genomförs på vårt sätt duger inte. Framöver måste EU erbjuda samarbete, inte bara påtryckningar, för att vinna de nya arabregimernas stöd för våra värderingar, skriver Anna Jardfelt.


Om UI-bloggen

Arkiv