Transatlantiska trender 2014: Europa vill bli mer självständigt från USA


Av: Anna Wieslander

2014-09-10 | Den transatlantiska länken håller på att stöpas om, enligt en färsk årlig opinionsmätning över Atlanten. Allt fler européer vill se ett starkt ledarskap av EU och att Europa agerar mer oberoende av USA. President Obama minskar i popularitet, dock inte i Sverige. Mest anmärkningsvärd är omsvängningen i Tyskland.


”Sverige ett extremistiskt land”


Av: Per Jönsson

2013-09-19 | Fler svenskar än någonsin tidigare vill gå med i Nato. Och svenskarna är lika kritiska som andra EU-medborgare och amerikaner mot sin regerings invandringspolitik. På ett UI-seminarium om transatlantiska opinionstrender gick åsikterna ofta isär.


Klassklyftor vidgas i Europa


Av: Per Jönsson

2013-09-18 | EU-medborgarna blir mer nationalistiska. Såväl européer som amerikaner känner mer klassförtryck i finanskrisens spår. Med undantag för Sverige upplevs invandring främst som ett problem i västvärlden. Se där vad German Marshall Fund har funnit av färska transatlantiska opinionstrender.


''Jag är så glad att jag är svensk”


Av: Per Jönsson

2012-09-18 | När den internationella opinionsmätningen Transatlantic Trends presenterades i Stockholm framställdes svenska folket både som idealistiska krigshetsare och som FN-kramare och schizofrena i sin attityd till västalliansen Nato.


Svensk realpolitik – en finurlig form för Natomedlemskap


Av: Kjell Goldmann

2011-10-07 | Både Olof Palme och George W Bush var på en och samma gång realpolitiker och idealister. Men båda måste i viss mening dölja sin verkliga utrikespolitik i en retorik som går hem hos väljarna. Medan svensk neutralitetspolitik har behövt förgyllas med en idealistisk överbyggnad har amerikansk neokonservatism behövt paketeras som nationell säkerhetspolitik.


”Det är EU som gjort svensken solidarisk”


Av: Per Jönsson

2011-09-19 | Svenskarnas särställning i den internationella opinionsmätningen från Transatlantic Trends har väckt berättigad uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.


Svensk syn på demokratiexport förbryllar


Av: Per Jönsson

2011-09-15 | Svenskarna gillar att sprida demokrati utomlands enligt opinionsmätningen Transatlantic Trends. Men få kan svara på varför. Och varför tycks svenskarna inte gilla demokratiseringen av Turkiet? - Det hade jag aldrig kunnat ana!


Transatlantic Trends: Svenskarna går emot trenden


Av: Per Jönsson

2011-09-14 | Nöjd, generös, trosviss, riskbenägen, konfliktberedd – så kan svensken som betraktar sin omvärld karaktäriseras.


Frågor och svar till Craig Kennedy


Av: Anna Tornberg

2011-09-14 | För tionde året i rad har German Marshall Fund genomfört en omfattande opinionsmätning i USA, EU och Turkiet kring viktiga globala frågor som rör säkerhet, ekonomi, demokrati och militära interventioner.


Om UI-bloggen

Arkiv