Nionde juli, en dag att sörja


Av: Erik Persson

2014-07-09 | I skuggan av rapporteringen från Syrien, Ukraina och Irak fortsätter inbördeskriget i Sydsudan med otroliga umbäranden och stort lidande.  Idag för tre år sedan, den nionde juli 2011 blev Sydsudan fritt från det förtryckande styret under Khartoum.


FN:s ”misstag” i Sydsudan försvårar humanitära insatser i landet


Av: Erik Persson

2014-03-20 | I Sydsudan fortsätter striderna mellan regeringens trupper och rebeller som leds av den före detta vicepresidenten Riek Machar. I de norra och östliga delarna av landet förekommer fortfarande dagliga strider med mängder av civila offer. Här har orter ödelagts helt under konflikten.


Rapport från Sydsudan


Av: Erik Persson

2013-12-18 | Sydsudans president Salva Kiir utsattes enligt egen utsago under söndagskvällen för ett kuppförsök. Hans före detta vicepresident Riek Machar pekades ut som ansvarig. Motsättningarna inom landets ledarskikt har byggts upp under lång tid och har flera gånger tidigare lett till våldsamheter och interna bråk. Fortsättningen på konflikten är osäker skriver UI:s Erik Persson som befinner sig i Juba, Sydsudan.


Den motvillige medlaren Kina


Av: Erik Persson

2013-08-07 | Kinas tilltagande råvaruberoende gör att landet får allt svårare att hålla sig till sin utrikespolitiska princip om att inte blanda sig i staters interna angelägenheter, något som nu blir tydligt i konflikten mellan Sudan och Sydsudan.


Maktkamp inom Sydsudans styrande parti oroar


Av: Erik Persson

2013-06-11 | Sydsudan befinner sig just nu i ett läge där en stor del av dess politiska framtid kommer att avgöras. Den före detta rebellgruppen och den nu styrande politiska rörelsen i Sydsudan, SPLM, befinner sig i en fas där de ska avgöra hur dess ledarstruktur, dess visioner och politiska prioriteringar och framtida arbete ska se ut de närmaste åren. Denna politiska process väcker liv i historiska och samtida motsättningar och konfliktlinjer i det sydsudanesiska samhället och politiken.


Ett steg närmare fred mellan Sudan och Sydsudan


Av: Erik Persson

2013-04-09 | Sudan och Sydsudan har inlett arbetet med att förverkliga en partiell fredsuppgörelse. De båda länderna uppges nu ha dragit tillbaka sina trupper från buffertzonen längs den gemensamma gränsen, vilket var en viktig del av fredsuppgörelsen. Dessutom uppges oljeproduktionen ha återupptagits.


Kina – Sudans bästa vän?


Av: Disa Håstad

2013-03-27 | KHARTOUM. En vägfarande i Sudan måste vara beredd på ständiga kontroller. En del görs av den relativt harmlösa trafikpolisen. Men andra ska man se upp med: det är säkerhetspolisen som kontrollerar och då gäller det att ha alla papper i ordning och tillstånd att röra sig i landet.


Kinas dubbla roller i Sydsudan


Av: Erik Persson

2012-05-14 | Sydsudans hållning till Kina är dubbel. Landet ses som en nödvändig ekonomisk aktör för att driva den sydsudanesiska utvecklingen framåt. Men förhållandet till Kina kantas också av misstro och missnöje.


Oljekonflikt kan öka spänningarna i Sydsudan


Av: Erik Persson

2012-03-13 | Sedan oljekranarna stängts i Sydsudan ökar pressen på regeringen i Juba. Motsättningarna mellan Khartoum och Juba samt inflation och stigande priser på importerade varor riskerar att leda till interna oroligheter i Sydsudan.


Sydsudan får inte missa sitt unika tillfälle


Av: Margot Wallström

2011-07-28 | Den nyblivna staten Sydsudans största utmaning blir att bekämpa straffrihet och utkräva ansvar för begångna sexuella övergrepp under inbördeskriget. Nu har landet ett unikt tillfälle att värna kvinnors rättigheter, skriver Margot Wallström.


Om UI-bloggen

Arkiv