Migrationskrisen ödesfråga för EU


Av: Elin Rappe

2016-04-08 | I måndags började de första båtarna med flyktingar att skickas tillbaka till Turkiet från Grekland som ett led i det kritiserade flyktingavtalet mellan Turkiet och EU. Hur EU väljer att hantera flyktingkrisen blir avgörande för unionens framtid. Frågan är om EU:s splittring går att överbrygga.


Turkiets sista uns av maktfördelning


Av: Bitte Hammargren

2016-03-03 | Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har ännu inte fått den konstitutionella presidentmakt som han strävar efter. Men han agerar som om han redan hade det.


Nytt kapitel inleds i Erdoğans Turkiet


Av: Aras Lindh

2014-08-19 | I dagarna valdes Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan till president med god marginal, trots att han det senaste året har varit hårt ansatt till följd av sin auktoritära ledarstil och en rad avslöjanden och anklagelser om korruption, polisiärt övervåld och inskränkningar av demokratiska rättigheter. Nu har Erdoğan siktet inställt på att stärka presidentpostens maktbefogenheter, och mycket talar för att han kommer att lyckas.


Sekulärbegreppet vattendelare i Turkiet


Av: Sara Westerberg

2014-06-11 | Den djupgående klyftan mellan sekulära och politiskt religiösa krafter fortsätter att forma turkisk politik. Den gör att landets ledare känner behov av hårdhänt kontroll över makten och befolkningen.


Osäker framtid för Erdoğan när Turkiet går till lokalval


Av: Aras Lindh

2014-03-27 | När Turkiet går till lokalval i slutet av månaden står mycket på spel för landets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan. Aldrig tidigare har han varit utsatt för så mycket påtryckningar från så många håll. Valet betraktas i det närmaste som en gigantisk opinionsundersökning för den kritiserade premiärministern. Erdoğan själv hoppas på att valet ska innebära viss upprättelse. Även om han förmodligen kommer kunna sitta kvar hopar sig frågorna kring huruvida han kommer gå stärkt ur valet.


Rapport från ett oroligt Turkiet


Av: Robin Söderberg

2013-06-03 | Det som började som en fredlig protest mot att ett litet grönområde mitt i Istanbul skulle ge plats åt ett köpcentrum har växt till en enorm manifestation mot det regerande partiet AKP. Bara sedan i fredags har oroligheterna i Turkiet spridit sig till drygt 40 städer. Frilansjournalisten Robin Söderberg rapporterar direkt från Turkiet.


Historiskt statsbesök befäster bilateral trend i Europa


Av: Sara Westerberg

2013-03-15 | Genom att undvika taggiga frågor sluter sig Sverige genom President Abdullah Güls statsbesök till en lång skara europeiska länder som bortser från EU:s gemensamma linje att inkludera mänskliga rättigheter i alla bilaterala externa relationer.


Turkiet: Fred eller tvåfrontskrig?


Av: Per Jönsson

2013-03-13 | I samband med den turkiske presidenten Abdullah Güls Sverigebesök har det talats om en turkisk-kurdisk vapenvila lagom till det kurdiska nyåret newroz den 21 mars. Men inbördeskriget i grannlandet Syrien kastar en skugga över alla fredsutspel.


En världsordning i förändring?


Av: Mikaela Hedborg

2013-02-05 | Vad har Brasilien, Indonesien, Indien och Turkiet gemensamt? De är alla stora och växande ekonomier, befinner sig geografiskt i ett strategiskt viktigt läge i respektive region, samt delar ett engagemang för demokratiska institutioner. Dessutom kommer länderna att ha stor påverkan på den framtida världsordningen. Det säger Dr. Daniel M. Kliman - medförfattare till forskningsrapporten Global Swing States - som besökte UI tidigare i år.


Erdoğans hätska Israelkritik skadar Turkiet


Av: Per Jönsson

2012-11-21 | Att turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan tidigare i veckan utpekat Israel som en ”terroriststat” innebär en allvarlig förlust för Turkiet, och för hela världen. Den bedömningen gjorde den kände turkiske forskaren Sinan Ülgen vid ett seminarium på UI.


Turkiet förtar sig som pånyttfödd stormakt


Av: Per Jönsson

2012-11-09 | Den mjukislamistiska AKP-regeringen som framgångsrikt styrt Turkiet sedan 2002 har långtgående utrikespolitiska ambitioner. Men såväl Syrienkriget som eurokrisen och Turkiets egna ouppklarade inre sår förtar den nya turkiska diplomatins genomslagskraft.


Problemfyllt tioårsfirande för turkiska AKP


Av: Robin Söderberg

2012-11-02 | Nu i november firar det turkiska Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, tio år vid makten. Men det som borde vara ett tillfälle att fira solkas av att landets tidigare så imponerande reformarbete nu i princip avstannat.


Erdogan trampar snett om Syrien


Av: Per Jönsson

2012-10-19 | Ankaras överilade reaktioner på Syrienkrisen avslöjar att den länge mycket framgångsrika turkiska AKP-regeringen har tappat sitt säkerhetspolitiska fotfäste.


Fokus skiftar kring Syrienkrisen


Av: Per Jönsson

2012-10-12 | Kriget i Syrien har snabbt utvecklat sig till en kraftmätning mellan Natobjässen Turkiets och Vladimir Putins ryska stormaktsanspråk.


Turkiets Erdogan inväntar nya krigshot


Av: Per Jönsson

2012-10-05 | Den omedelbara reaktionen från Ankara, Nato, USA och FN på Syriens granatattack mot Turkiet är att ligga lågt. I Turkiets fall beror försiktigheten inte minst på att man hukar inför att hamna i krig på två fronter.


Syrien – krig på alla fronter


Av: Per Jönsson

2012-06-28 | Bashar al-Assads hårt pressade regim har för första gången börjat låta desperat. Syriens nedskjutning av ett turkiskt flygplan kan vara en vändpunkt för omvärldens engagemang. Men hotfullare för Assad är att den väpnade oppositionen med utländsk vapenhjälp har blivit i stånd att skaka Damaskusregimen.


Från den franska fronten: ett gott tecken


Av: Barbro Hedvall

2012-06-25 | De fransk-turkiska förbindelserna återupptas. Se där en positiv nyhet från Europa. Och ett positivt resultat av skiftet på den franska presidentposten.


Ny skolreform upprör sekulära turkar


Av: Robin Söderberg

2012-05-04 | Alltsedan det milt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP) kom till makten för snart tio år sedan har Turkiets sekulära elit ropat vargen kommer. Det de varnat för är att AKP:s egentliga mål är att islamisera den tidigare djupt sekulära turkiska staten.


Olustigt och dumt om folkmordet på armenier


Av: Barbro Hedvall

2012-01-26 | Hädanefter är det straffbart enligt fransk lag att inte använda termen folkmord om de turkiska armeniernas öde. Sådan lagstiftning strider mot upplysningsidealen om tanke- och yttrandefrihet. Att Nicolas Sarkozy på så sätt jagar röster bland armeniska väljare inför det franska presidentvalet gör hela affären till en olustig dumhet.


Turkiet anklagar EU för PKK-offensiv


Av: Per Jönsson

2011-10-21 | Stora turkiska armé- och flygstridskrafter angriper nu kurdiska PKK-fästen i norra Irak. Det sker som vedergällning för att PKK på senare tid har dödat hundratals turkiska soldater och civila. Enligt Turkiet är EU medskyldigt till PKK:s senaste terroroffensiv. Det nya turkisk-kurdiska kriget äventyrar samtidigt Turkiets ambition att spela en stormaktsroll i Mellanöstern, skriver Per Jönsson.


Mellanösterns nya stormakter


Av: Per Jönsson

2011-10-03 | Den gamla arabiska stormakten Egypten har ånyo hamnat i nyhetsflödet genom den ”arabiska våren” 2011. Mellanösterns militära bjässe Israel är likaså hett nyhetsstoff genom palestiniernas försök att vinna erkännande som stat i FN.


Transatlantic Trends: Svenskarna går emot trenden


Av: Per Jönsson

2011-09-14 | Nöjd, generös, trosviss, riskbenägen, konfliktberedd – så kan svensken som betraktar sin omvärld karaktäriseras.


Frågor och svar till Craig Kennedy


Av: Anna Tornberg

2011-09-14 | För tionde året i rad har German Marshall Fund genomfört en omfattande opinionsmätning i USA, EU och Turkiet kring viktiga globala frågor som rör säkerhet, ekonomi, demokrati och militära interventioner.


Folkrättsexperters ord är inte lag


Av: Kjell Goldmann

2011-09-08 | Alltför ofta inträffar det att enskilda experters utlåtanden om folkrättsliga knäckfrågor görs till etablerad sanning. Den dramatiska konflikten mellan Israel och Turkiet om sjöblockaden av Gaza är ett aktuellt exempel.


Om UI-bloggen

Arkiv