Fortsatt våld drabbar kvinnor i Libyen


Av: Disa Kammars Larsson

2014-07-11 | När Libyens vallokaler stängdes den 25 juni 2014 nåddes landet av nyheten att Salwa Bughaighis, en känd människorättsadvokat och försvarare av kvinnor rättigheter hade mördats i sitt hem. Hon hade skjutits i huvudet av fem maskerade män som flydde från platsen.


Sydafrika märkligt frånvarande efter Kadafis död


Av: Disa Håstad

2011-10-25 | Åtminstone när det gäller somliga fallna och icke fallna diktaturer uppträder Sydafrikas regering och president Jacob Zuma påfallande otydligt. Zumas tystnad kring Kadafis död är inte så märklig med tanke på att han var en av Kadafis sista försvarare, men faktum är Sydafrika numera ställer sig allt oftare på Kinas och Rysslands, inte den demokratiska världens, sida, skriver Disa Håstad.


Libyen efter Kadafi


Av: Anna Tornberg

2011-10-20 | Nyheten att Muammar Kadafi är död har kablats ut under dagen. Men vad betyder Kadafis död för utvecklingen i Libyen och hur är stämningen i landet just nu? Så här kommenterade Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter på TT och Magnus Norell, forskare på UI läget i Libyen.


Misstro mot väst starkare än kampen mot Kadafis tyranni


Av: Disa Håstad

2011-09-05 | Starka afrikanska aktörer spjärnar emot att Libyen framöver ska styras av krafter som hjälpts till makten av NATO. De ser det hela som en militär kupp utifrån av västvärlden som vill åt Libyens oljerikedomar med hjälp av nykolonial våldspolitik.


Vem besegrade Kadafi?


Av: Barbro Hedvall

2011-08-26 | Vem störtade Kadafi? Många gör anspråk på äran, en av dem är Frankrikes president Nicolas Sarkozy.


Ingripandet i Libyen riskerar förfela sitt syfte


Av: Kjell Goldmann

2011-07-01 | Världssamfundets militära intervention i Libyen har hyllats som den första tillämpningen i full skala av en ny princip för internationella relationer kallad ”ansvar att skydda civilbefolkning” (Responsibility to Protect, eller R2P), skriver statsvetarprofessorn Kjell Goldmann.


Om UI-bloggen

Arkiv