Boko Haram – ett mysterium


Av: Erica Lundholm

2014-11-06 | I våras skapade islamistgruppen Boko Haram stora rubriker världen över genom kidnappningen av 273 skolflickor i Nigeria. Det syntes inte minst via kampanjen #bringbackourgirls som spred sig som en löpeld i sociala medier. Men trots all uppmärksamhet är det ingen som egentligen vet vilka Boko Haram är eller vilken agenda de har.


Nigerias krig mot terrorismen


Av: Ylva Lindahl

2012-04-19 | Varningar har på senare tiden hörts för att Nigeria står vid randen till ett nytt inbördeskrig. Enligt landets arméchef befinner sig militären redan i krig mot islamistsekten Boko Haram.


Förbannelser över Afrikas bjässe


Av: Disa Håstad

2012-04-04 | Världspressen verkar anse att Nigerias finansminister Ngozi Okonjo Iweala är bästa kandidat för chefsjobbet på Världsbanken. Men hemma är många missnöjda med hennes politik – och skulle därför vara glada om hon försvinner.


Misstro mot väst starkare än kampen mot Kadafis tyranni


Av: Disa Håstad

2011-09-05 | Starka afrikanska aktörer spjärnar emot att Libyen framöver ska styras av krafter som hjälpts till makten av NATO. De ser det hela som en militär kupp utifrån av västvärlden som vill åt Libyens oljerikedomar med hjälp av nykolonial våldspolitik.


Ny start för Afrikas jätte


Av: Disa Håstad

2011-07-25 | Nigerias presidentval i våras var det första i dess historia som var någorlunda hederligt och utan fusk - det bedyrade de valobservatörer som var där. Delvis tycks det ha berott på att man använde ett nytt biometriskt system som gjorde det mycket svårare att manipulera valet.


”IMF-chefens sexövergrepp rena bagatellen”


Av: Disa Håstad

2011-06-17 | Medan hotellstäderskor i New York demonstrerar utanför domstolen där IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn ska stå till svars för sitt sexuella övergrepp spekulerar afrikanska krönikörer på webben över vad som skulle hänt deras modiga medsyster - om hon stannat i Afrika.


Om UI-bloggen

Arkiv