Japan-Kina-relationer 70 år efter andra världskrigets slut


Av: Karl Gustafsson

2015-10-07 | Japan har flera gånger bett om ursäkt för de övergrepp och massakrer på civila som ägde rum under kriget mot Kina, som tog slut 1945. Men minnena lever kvar och präglar än idag den frostiga relationen mellan länderna. Tvisten om Senkaku/Diaoyu-öarna, som eskalerat under senare år, har underblåst spänningarna.


Unikt perspektiv på Japan-Nordkorea


Av: Erik Isaksson

2015-09-10 | En omtolkning av den så kallade fredsklausulen i den japanska författningen behövs för att hantera den hotfulla situationen på Koreahalvön. Det framhöll den japanske tidigare toppdiplomaten Hitoshi Tanaka vid ett seminarium på UI i början av september.


Bild av aggressivt Kina kan ge bakslag


Av: Linnéa Jantvik

2014-04-01 | Nationalistiska tongångar i Kina och dispyter med bland annat Japan om omstridda ögruppen Senkaku/Diaoyu har fått många att varna för ett alltmer påstridigt och hotfullt Kina. Men en alltför ensidig bild av Kina som framväxande aggressiv stormakt riskerar att isolera landet och kan få negativa konsekvenser. Det underströk Shogo Suzuki, lektor i kinesisk politik vid University of Manchester, vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet i mitten av mars.


På Östfronten inte så mycket nytt


Av: Björn Jerdén

2013-10-07 | Är ett maktskifte på gång i det ekonomiskt dynamiska Östasien? Med en kinesisk ekonomi som rullar på med i stort sett oförändrad hastighet, ett Japan på långvarig dekis och ett krisande USA är det kanske lätt att tro det. Två dagars workshop med ett tjugotal experter på regionen i samband med UI:s 75-årskonferens borde dock mana till tvivel.


Fortsatt oenighet mellan Japan och Nordkorea


Av: Gustav Sundqvist

2012-12-03 | Sedan ledarskiftet i Pyongyang har relationen mellan Japan och Nordkorea förbättrats något. Men Nordkoreas förändrade attityd bör inte ses som ett långsiktigt trendbrott, utan snarare som ett försök att skapa osämja i regionen.


Tio år av resultatlös diplomati


Av: Ulv Hanssen

2012-10-17 | Det är nu tio år sedan Kim Jong Il medgav att Nordkorea systematiskt förde bort ett antal japanska medborgare under 1970- och 1980-talen för att utnyttja dem inom landets spionprogram. Bilaterala toppmöten mellan Japan och Nordkorea ska nu hållas för första gången på fyra år. Men det är trots allt väldigt lite som tyder på att frågan, som kommit att bli det största problemet för relationen mellan länderna, kan få en snabb lösning.


Momshöjning het fråga i Japan


Av: Linus Hagström

2012-06-05 | Den japanska statsskulden beräknas till över 220 procent av BNP och ökar snabbare än någonsin i kölvattnet efter katastroferna 2010. Samtidigt råder dödläge i inrikespolitiken och politikerföraktet brer ut sig. Den enda fråga premiärminister Yoshihiko Noda fokuserar på nu är en momshöjning. Men motståndet är stort.


Japan ett år efter katastrofen


Av: Björn Jerdén

2012-03-11 | Den 11 mars är det ett år sedan Japan drabbades av sin värsta naturkatastrof i modern tid. Men det politiska systemet har haft svårigheter länge. Forskaren Björn Jerdén beskriver ett land som har haft 15 premiärministrar på 18 år. Orsak – brist på konflikter.


Efter katastrofen: Japan idag


Av: Björn Jerdén

2012-01-25 | – Trippelkatastrofen kan beskrivas med det japanska ordspråket ”ett getingstick i ett gråtande ansikte”, sade Richard Nakamura från Linnéuniversitetet i en diskussion på UI om Japan efter trippelkatastrofen.


Stora utmaningar efter trippelkatastrofen


Av: Linus Hagström

2011-11-07 | Den japanska megajordbävningen i nordöstra Japan den 11 mars i år, med efterföljande tsunami och härdsmältor i kärnkraftverket Fukushima I, kan nog på många sätt komma att bli en vattendelare för samhällsutvecklingen i Japan. Landet hade stora utmaningar att hantera redan innan trippelkatastroferna slog till, och krishanteringen satte fingret på flera av dessa.


Politisk kris i spåren av trippelkatastrofen


Av: Björn Jerdén

2011-10-05 | Den japanska politiken har under flera år kännetecknats av låga förtroendesiffror och återkommande skandaler. Efter trippelkatastrofen i mars när jordbävningar, tsunami och kärnkraftsolyckor ödelade stora delar av nordöstra Japan hoppades landet på en enad nation.


Kampvilja i Japan ett halvår efter katastrofen


Av: Björn Jerdén

2011-10-04 | Ett halvår har gått sedan Japan drabbades av en jordbävning, en tsunami och en kärnkraftsolycka. UI-medarbetaren Björn Jerdén är doktorand i statsvetenskap. Här svarar han på frågor om läget i Japan idag.


Partisystemet gör Japan svårt att styra


Av: svd.se

2011-09-01 | I ett av världens mest kollektivistiska länder råder en paradoxal individfixering på den politiska arenan. Många frågar sig redan nu hur länge Yoshihiko Noda, som den 30 augusti valdes till premiärminister, ska bli kvar.


Pearl Harbor början för supermakten USA, 11 september början till slutet


Av: Per Jönsson

2011-08-31 | Japans angrepp på  Pearl Harbor 1941 framstår i dag, 70 år efteråt, alltjämt som en gåta. Det framhöll professor Akitoshi Miyashita i ett föredrag på utrikespolitiska institutet. Men för USA:s del blev Pearl Harbor-katastrofen raka motsatsen till 11 septemberkatastrofen, skriver Per Jönsson.


Om UI-bloggen

Arkiv