Hur högt pris för fred i Afghanistan?


Av: Per Jönsson

2011-12-02 | Afghanistan, som i över tre decennier har plågats av Sovjetockupation, inbördeskrig, talibanterror och USA-invasion, kommer knappast längre att stå i centrum för omvärldens engagemang efter 2014.


Gershon Baskin om fångutväxlingen mellan Israel och Hamas


Av: Anna Tornberg

2011-11-11 | Under fem års tid verkade Gershon Baskin i det tysta för att få fram en överenskommelse mellan Hamas och Israel för att få den israeliske soldaten, Gilad Shalit, fri.


”Bara tyst diplomati kan ge resultat”


Av: Per Jönsson

2011-11-04 | Otaliga telefonsamtal i smyg och hemlig brevväxling i alla riktningar. Det var så den spektakulära fångutväxlingen mellan Israelsoldaten Gilad Shalit och ett tusental palestinska fångar kunde komma till stånd. Det hävdar fredsaktivisten Gershon Baskin som i åratal har agerat mellanhand för palestinska Hamas och Israels regering. Även en eventuell fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier kan enbart bli av genom tystast och hemligast tänkbara diplomati, hävdade Baskin vid ett föredrag på UI.


Omvärlden föredrar väpnade uppror


Av: Per Jönsson

2011-10-05 | Vare sig det gäller Mellanöstern, Balkan eller Afrika hjälper vi i omvärlden helst väpnade uppror – fredliga demonstranter mot förtryckare göre sig icke besvär. Det var den skakande slutsatsen av folkrättsexperter, diplomater och militärer vid en UI-debatt om humanitär rätt i världspolitiken.


Krig för demokrati kräver eftertanke


Av: Per Jönsson

2011-09-30 | Den Nato-ledda och FN-sanktionerade interventionen i Libyen har nått ett till synes överraskande framgångsrikt slut – ”a seemingly surprisingly successful conclusion”.


Kina möter mothugg i Afrika


Av: Per Jönsson

2011-09-09 | Kinas väldiga ekonomiska expansion i Afrika på senare år har börjat stöta på patrull. Arbetare i gruvor och på fabriker har tröttna på kinesiska bossars dryghet med blodiga sammanstötningar som följd.


Ryssland på jakt efter en ny identitet


Av: Jakub Swiecicki

2011-09-09 | Hur förvaltar man historien i Ryssland? Den nuvarande ryska politiken hänger på svaret på den frågan. Ryssland har svårt att hitta sin roll i dagens värld. Man har förlorat sin supermaktstatus och sitt imperium.


Efter 11 september: Terrorkriget mot kvinnorna


Av: Per Jönsson

2011-09-02 | Tio år efter att flygplanen kraschade in i World Trade Center har kvinnornas situation i många delar av världen blivit mörkare – som en direkt och indirekt följd av det så kallade kriget mot terrorismen.


Baltikum söker alltjämt trygghet


Av: Per Jönsson

2011-08-15 | Hur kan Ryssland alltjämt vara farligt för de baltiska länderna? Håller EU och den europeiska modellen på att förlora sin dragningskraft 20 år efter Estlands, Lettlands och Litauens frigörelse från Sovjetväldet?


Titta på debatt om framtidens utrikespolitik


Av: Anna Tornberg

2011-07-08 | Fyra + gav Aftonbladets Anders Lindberg den livliga debatten mellan ledarna för ungdomspartierna. Han noterade också att det finns en hel del skiljelinjer mellan de olika partierna.


Arabiska tigrar på osäker mark


Av: Per Jönsson

2011-05-17 | Mellanöstern har i grund och botten enorm potential för ekonomisk tillväxt. Men vad som nyss såg ut att utvecklas till ”arabiska tigerekonomier” har under knappt ett halvårs politiska revolter förvandlats till ett finansiellt töcken.


Om UI-bloggen

Arkiv