Spänt i Västafrika ett år efter ebolaepidemin


Av: Lena Karlsson

2015-03-30 | Sedan ebolaepidemin bröt ut i Västafrika för ett drygt år sedan har politiken gått på sparlåga, men nu börjar gamla spänningar stiga till ytan i både Guinea och Sierra Leone, med risk för nya oroligheter.


Expert: ”Centralafrikansk konflikt inte religiös”


Av: Erica Lundholm

2014-12-08 | Konflikten i Centralafrikanska republiken (CAR), beskrivs ofta i internationella medier som religiös. Men Gabriella Ingerstad, säkerhetspolitisk analytiker vid FOI, menar att den skildringen är missvisande.


Boko Haram – ett mysterium


Av: Erica Lundholm

2014-11-06 | I våras skapade islamistgruppen Boko Haram stora rubriker världen över genom kidnappningen av 273 skolflickor i Nigeria. Det syntes inte minst via kampanjen #bringbackourgirls som spred sig som en löpeld i sociala medier. Men trots all uppmärksamhet är det ingen som egentligen vet vilka Boko Haram är eller vilken agenda de har.


Ebolaepidemin i Liberia – ”som en stor käftsmäll”


Av: Erica Lundholm

2014-10-15 | Världen är mitt uppe i den största ebolaepidemin någonsin, och ett av de värst drabbade länderna är Liberia. Eva Nunes Sörensson, chef för biståndet till Liberia på Sida, besökte nyligen en av UI:s gymnasiedagar för att förklara hur ebola lyckats borra sina klor så djupt in i det västafrikanska landet.


Afrikas utveckling: trots olikheter är utmaningar desamma


Av: Peter Stein

2014-07-28 | Afrika består av över 50 länder med olika storlek, befolkningsunderlag och ekonomisk utveckling. En materia svår att generalisera. Trots olikheter är utmaningar desamma. En är höga födelsetal (med undantag för Nord- och Sydafrika).


Afrikas tillväxt; högre än globalt genomsnitt


Av: Peter Stein

2014-07-25 | I går (24 juli) publicerade Internationella valutafonden (IMF) en konjunkturrapport som prognostiserar att världsekonomins tillväxt blir 3,4 % i år och 4,0 % nästa år. I en första av två artiklar skriver nationalekonom Peter Stein om Afrikas ekonomi och tillväxt.


Maid trade – de fattigas globalisering


Av: Cecilia Bäcklander

2014-03-05 | Tiotusentals etiopier emigrerar varje år för att söka en framtid utomlands. De flesta är kvinnor som arbetar som hembiträden i Mellanöstern.


Rapport från Sydsudan


Av: Erik Persson

2013-12-18 | Sydsudans president Salva Kiir utsattes enligt egen utsago under söndagskvällen för ett kuppförsök. Hans före detta vicepresident Riek Machar pekades ut som ansvarig. Motsättningarna inom landets ledarskikt har byggts upp under lång tid och har flera gånger tidigare lett till våldsamheter och interna bråk. Fortsättningen på konflikten är osäker skriver UI:s Erik Persson som befinner sig i Juba, Sydsudan.


Inte bara halleluja om Afrika


Av: Per Jönsson

2013-12-17 | Finansminister Anders Borg ser ljust på Afrikas utsikter till ekonomisk, politisk och social utveckling. Han fick dock inte enbart medhåll från professionella Afrikakännare vid en paneldebatt om den fattigaste kontinenten.


Sydafrikas blivande ledare


Av: Disa Håstad

2013-12-16 | I det gamla Sovjetunionen fanns en stenhård regel: den som är ordförande i begravningskommittén efter en ledares död är given efterträdare. I Sydafrika, vilket alla tv-tittare kunde se efter den långa direktsändningen av minnesstunden för Nelson Mandela, var ledaren av minnesstundens ceremonier ANC:s vice ordförande Cyril Ramaphosa.


Sydafrika efter Mandela


Av: Ylva Johnson

2013-12-06 | Sydafrikas första svarta president, frihetskämpen och nobelpristagaren Nelson Mandela, är död. Dödsfallet kommer i en tid av ekonomisk nedgång och kan resultera i att sydafrikanernas lojalitet med regeringspartiet ANC minskar.


”Tystnad dödar i glömda kriser”


Av: Per Jönsson

2013-10-08 | Halva Jemens befolkning på 12 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp. Detsamma gäller nästan hela Centralafrikanska republikens befolkning, eller fyra miljoner människor. Ändå rapporteras eller diskuteras nästan aldrig något om dessa humanitära megakriser. Just denna omvärldens tystnad debatterades livligt vid ett UI-seminarium den 8 oktober.


Den nya auktoritära kapitalismen


Av: Gustav Sundqvist

2013-09-24 | På senare år har en ny form av auktoritär kapitalism vuxit sig allt starkare på flera håll i världen. Trots att ”nyliberalismen” är utskälld av de flesta politiska rörelser framställs avregleringar och nedskärningar ofta som ofrånkomliga lösningar på finansiella kriser. Samtidigt tar allt fler företag ett större socialt ansvar för att förbättra sina varumärken och säkerställa den framtida tillväxten. Denna trend understryker dock att förändringar i dagens värld endast tycks kunna äga rum inom det kapitalistiska systemets ramar.


Globala maktförändringar – fråga som delar forskarvärlden


Av: Martina Johannesson

2013-09-03 | Hur ser maktförhållandena ut i dagens värld? Medan professor Christopher Layne såg USA:s minskande makt och Kinas framväxt som viktigast lyfte professor Ian Manners fram betydelsen av enskilda aktörer som Edward Snowden och Julian Assange. Att det finns många olika åsikter framkom tydligt när framstående experter nyligen möttes på UI.


”Strunta i Mugabe -­ lägg kraften på en demokratisering”


Av: Anna Tibblin

2013-08-27 | Dammet börjar lägga sig efter anklagelserna om valfusk – och Robert Mugabe har ännu en gång svurits in som Zimbabwes president. Nu är frågan vilka han tar med sig in i regeringen för att han ska kunna gå till historien som en afrikansk statsman, och inte som en diktator som styrt sitt land med järnhand sedan 1980.


Överdriven oro för Kinas råvarukontroll


Av: Magnus Ericsson och Alexander Elving

2013-07-31 | Oron för Kinas inflytande på råvarumarknaden är överdriven, skriver Raw Material Groups grundare Magnus Ericsson. Landet kontrollerar i dag bara en dryg procent av den totala gruvproduktionen utanför landets gränser.


Rubbad maktbalans i kampen om Nilen


Av: Cecilia Bäcklander

2013-06-20 | Amazonfloden, Donau, Volga, Ganges, Mekong och Yangtze i all ära – flodernas flod och längst av alla är Nilen. Nilens vatten var grunden för den forntida egyptiska civilisationen, Moses vaggade i Nilens vass i Gamla Testamentet och sökandet efter Nilens källa har fört många ut på mytiska färder. Nilens flöden, avlagringar och transportleder är grunden för miljoner människors försörjning.


Jordreform ökar produktiviteten


Av: Cecilia Bäcklander

2013-06-17 | Etiopien är ett av världens fattigaste länder. Trots en imponerande tillväxt det senaste decenniet är ungefär fyra miljoner människor beroende av matbistånd i jättenationen med 85 miljoner invånare. Men nu är saker på väg att förändras. Jordbruket utvecklas och bönderna får besittningsrätt till den mark de brukar. Matpriserna stiger och det finns till och med inbitna stadsbor som pratar om att bli småbrukare.


Vart är världen på väg?


Av: Mikaela Hedborg

2013-05-21 | Det pågående skiftet från en bipolär till en multipolär maktfördelning är en av de stora globala trender som nyligen lyftes fram i en rapport från National Intelligence Council. UI:s fortbildningsdag i april handlade om detta och de utmaningar som USA, Kina, Ryssland och sub-Sahara står inför.


Oro för våldsamheter i samband med valet i Kenya


Av: Erik Persson

2013-03-01 | På måndag går Kenya till val och frågan är om våldsamheterna som utspelades i samband med 2007 års val kommer att upprepas. Flera händelser under 2012 visar på starka spänningar mellan olika etniska grupper. Förra året dödades runt 450 personer i etniska konflikter och cirka 110 000 personer tvingades fly inom landet. Ofta har detta våld haft politiska motiv.


Afrikas stjärna


Av: Victoria Veres

2012-09-10 | Hennes företag har kallats Afrikas Nike, och hon själv en av världens nya unga ledstjärnor. Bethlehem Tilahun Alemu tror att vad Afrika behöver är fler egna världskända varumärken.


Yttre faktorer inte orsak till Afrikas bristande utveckling


Av: Nathalie Besèr

2012-06-11 | Anledningen till att den afrikanska kontinenten inte haft samma ekonomiska utveckling som Asien, är att samhällsstrukturerna ser olika ut. Grunden för en hållbar och stark ekonomisk tillväxt finns i en livskraftig jordbrukssektor. Det menar Roel van der Veen, diplomat och professor i internationella relationer, som nyligen besökte UI.


Respekt för äldre hindrar förändring


Av: Pia Daleke

2012-05-28 | Det finns inga förutsättningar för en ”afrikansk vår” inom de närmaste fem åren. Det tror i alla fall inte Afrikaexperten Eldrigde Adolfo. En av anledningarna är den stora respekten för äldre som finns i många afrikanska länder.


Förbannelser över Afrikas bjässe


Av: Disa Håstad

2012-04-04 | Världspressen verkar anse att Nigerias finansminister Ngozi Okonjo Iweala är bästa kandidat för chefsjobbet på Världsbanken. Men hemma är många missnöjda med hennes politik – och skulle därför vara glada om hon försvinner.


En störtad president gör ingen vår


Av: Erik Halkjaer

2012-04-02 | Algerierna störtade visserligen inte president Abdelaziz Bouteflika, men det gångna året har ändå gett hopp om viss politisk öppning i landet. Oppositionen tvekar inte om att de kommande parlamentsvalen den 10 maj kommer att vara lika välorkestrerade som vanligt, men för första gången på 20 år tillåts flera mer eller mindre islamistiska partier att delta.


Afrikas nya tillväxt inget mirakel


Av: Peter Stein

2012-03-07 | Att Afrika under senare år har haft en ovanligt god ekonomisk utveckling är välkänt. Men orsakerna till framgången bör inte betraktas som övernaturliga. Det handlar snarare om konkreta politiska reformer för ökad handel och mer företagande.


Dramatik i FN kring hbt-rättigheter


Av: Kristina Hultman

2012-01-19 | Hur man älskar och könstillhörighet vid val av partner har blivit ett hett ämne för olika FN-församlingar. I generalförsamlingen säger islamistiska och afrikanska stater nej till hbt-rättigheter, men i rådet för mänskliga rättigheter diskuteras snart en rapport om homofobt våld på global nivå.


Samordning av bistånd avgörande för Afrikas horn


Av: Elin Rappe

2012-01-02 | 4 miljoner människor på Afrikas horn behöver akut hjälp för att undgå svält i en av de största humanitära katastroferna i världen. Men problemet består inte i brist på biståndspengar utan i svårigheterna med att arbeta tillsammans och att komma tillrätta med de grundproblem som orsakat denna situation


24 biljoner (!) dollar i mineraler bidrar till att finansiera våldtäkter


2011-10-28 | Kongo-Kinshasas ofantliga mineralrikedomar, enligt FN värda 160 biljoner kronor, bidrar indirekt till att berika väpnade grupper som använder sexuellt våld som vapen. Ett nytt regelverk för att övervaka så kallade konfliktmineral utarbetas just nu i USA. Det är bråttom, skriver Margot Wallström – vi vill inte att metaller i våra iPods och mobiltelefoner ska finansiera våldtäkter i afrikanska krig.


Kina möter mothugg i Afrika


Av: Per Jönsson

2011-09-09 | Kinas väldiga ekonomiska expansion i Afrika på senare år har börjat stöta på patrull. Arbetare i gruvor och på fabriker har tröttna på kinesiska bossars dryghet med blodiga sammanstötningar som följd.


Misstro mot väst starkare än kampen mot Kadafis tyranni


Av: Disa Håstad

2011-09-05 | Starka afrikanska aktörer spjärnar emot att Libyen framöver ska styras av krafter som hjälpts till makten av NATO. De ser det hela som en militär kupp utifrån av västvärlden som vill åt Libyens oljerikedomar med hjälp av nykolonial våldspolitik.


Sydsudan får inte missa sitt unika tillfälle


Av: Margot Wallström

2011-07-28 | Den nyblivna staten Sydsudans största utmaning blir att bekämpa straffrihet och utkräva ansvar för begångna sexuella övergrepp under inbördeskriget. Nu har landet ett unikt tillfälle att värna kvinnors rättigheter, skriver Margot Wallström.


Ny start för Afrikas jätte


Av: Disa Håstad

2011-07-25 | Nigerias presidentval i våras var det första i dess historia som var någorlunda hederligt och utan fusk - det bedyrade de valobservatörer som var där. Delvis tycks det ha berott på att man använde ett nytt biometriskt system som gjorde det mycket svårare att manipulera valet.


Sarkozy vårdar Frankrikes koloniala arv


Av: Barbro Hedvall

2011-07-14 | Interventionen i Libyen har bjudit på en ny arena för Nicolas Sarkozys strävan att fullfölja gamla franska kolonialtraditioner i Afrika, skriver Frankrikekännaren Barbro Hedvall. Annars har inte mycket gått Sarkozys väg sedan han 2007 vann presidentvalet.


Fransk-brittisk harakiri i Libyen


Av: Asia Times Online

2011-07-01 | Storbritannien och Frankrike tömmer nu sina redan magra nationella kassakistor för att utkämpa Europas nya krig i Afrika, skriver den indiske forskaren Sreeram Chaulia i nättidningen Asia Times Online.


”IMF-chefens sexövergrepp rena bagatellen”


Av: Disa Håstad

2011-06-17 | Medan hotellstäderskor i New York demonstrerar utanför domstolen där IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn ska stå till svars för sitt sexuella övergrepp spekulerar afrikanska krönikörer på webben över vad som skulle hänt deras modiga medsyster - om hon stannat i Afrika.


Om UI-bloggen

Arkiv