Ny giv i spansk politik


Av: Niklas Bremberg

2015-12-22 | Spanien gick till val i söndags och två helt nya partier – Podemos (vänster) och Ciudadanos (mitten-höger) – tog sig med besked in i det spanska parlamentet. Landets politiska landskap har därmed förändrats på ett uppseendeväckande sätt.


EU och flyktingkrisen


Av: Mark Rhinard och Niklas Ylander

2015-12-09 | 2015 blev ett år där EU hamnade i ett nytt läge. Flyktingkrisen i Europa hamnade överst på den politiska dagordningen. Samtidigt blev det uppenbart hur svårt medlemsländerna hade att komma överens om vad som skulle göras.


De nationella parlamenten – vägen framåt för EU:s legitimitet?


Av: Niklas Ylander

2015-12-09 | Det har under de senaste åren diskuterats mycket hur man ska hantera EU:s så kallade demokratiska underskott. En central fråga är hur befolkningen ska engageras mer i det som EU beslutar. Stödet för unionen har nämligen, sedan början av 1990-talet, sjunkit bland medborgarna. Det har gjort att de nationella parlamenten har hamnat på agendan som en möjlig väg att öka EU:s demokratiska legitimitet.


Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Komplicerat läge i Katalonien efter valet


Av: Niklas Bremberg

2015-09-28 | Efter ett par intensiva veckor med ett högt politiskt tonläge har det nu hållits regionalval i Katalonien. I normala fall hade detta antagligen inte rönt så mycket uppmärksamhet, men den här gången är det annorlunda. Det beror på att valet har kommit att framstå som en folkomröstning om självständighet för Katalonien. Valdeltagandet på omkring 80 procent är det högsta hittills i ett katalanskt regionalval, vilket säger något om självständighetsfrågans kraft att mobilisera väljarna. Läget är dock mer komplicerat än vad man kan tro vid första anblicken.


Global terrorfasa bäddar för Syrien-kompromiss


Av: Per Jönsson

2015-09-08 | Européerna känner sig drabbade av flyktingchock. I och kring Syrien, varifrån de flesta flyktingar kommer, rasar inbördeskriget i oförminskad skala. Just nu tycks dock flertalet medskyldiga stormakter söka efter en formel som kan bryta våldsspiralen i Syrien.


Sommaren med Grekland – risk, ansvar och rättvisa i skuggan av Grexit


Av: Björn Fägersten

2015-08-19 | Greklands öde har löpt som en följetong i sommarens tidningar. Lagom till industrisemesterns slut godkändes det tredje stödpaketet av såväl Greklands parlament som Eurogruppen. Än en gång har det visat sig att det mest sannolika scenariot för europeisk politik ALLTID är en mustig nattmangling som resulterar i en halvlösning som inte gör någon helt nöjd men som tillåter projektet att tuffa på ett tag till. Det faktum att begreppen risk och ansvar blivit urholkade under krishanteringens förlopp borgar för fortsatta problem eftersom en lösning som upplevs som rättvis blir allt svårare att finna.


Ryskt firande av segerdagen


Av: Ingmar Oldberg

2015-05-08 | Sedan de kommunistiska idealen förtvinat är Sovjetunionens seger på östfronten 1945 Rysslands största stolthet och dess viktigaste medel för att legitimera landets internationella ställning och främja patriotisk samling bakom sina ledare.


EU:s roll i världen


Av: Hanna Holmäng

2015-03-10 | Krisen kring Ryssland och Ukraina stod i centrum när EU:s relationer med omvärlden diskuterades under ett seminarium på UI. Unionen berömdes för sin förmåga att under 2014 ena sig kring sanktionerna mot Ryssland, som infördes på grund av landets annektering av Krim och stöd till separatister i Ukrainas östra delar, något som strider mot de senaste decenniernas europeiska fredsordning, internationell rätt samt territoriella gränser.


Kremls svåra balansgång


Av: Mattias Hult

2015-02-25 | Expansionistisk eurasianism och isolationistisk nationalism är två krafter som påverkar det ryska samhället och som analyserades vid ett seminarium på UI den 12:e februari av Mark Bassin, professor vid Södertörns högskola, och Ivan Torbakov, forskare vid Uppsala universitets centrum för Rysslandsstudier (UCRS).


EU:s utrikespolitiska utmaningar


Av: Aras Lindh

2015-02-20 | Det försämrade säkerhetsläget i EU:s närområde ställer stora krav på den nytillträdda EU-kommissionen och utrikesrepresentanten Federica Mogherini. Vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet diskuterades vilka verktyg som EU har till förfogande för att möta dessa utmaningar.


Grekland går en oviss framtid till mötes


Av: Hanna Holmäng

2015-02-10 | Nu när segeryran har lagt sig väntar stora utmaningar för Greklands nytillträdda koalitionsregering. Premiärminister Alexis Tsipras, företrädare för vänsterpartiet Syriza som blev det största partiet med 36,3 procent av rösterna, har under sin valkampanj utlovat en drägligare tillvaro för de miljontals greker som drabbats hårt av de senaste årens ekonomiska nedskärningar. För ett land vars statsskuld motsvarar 176 procent av BNP (320 miljarder euro) ter sig löften om höjda pensioner och minimilöner samt generösa välfärdssatsningar svåra att infria


Inför USA:s ordförandeskap: stora utmaningar för Arktiska rådet


Av: Ingmar Oldberg

2015-01-26 | Ökad sjösäkerhet, bättre levnadsvillkor för människor och djur i Arktis, samt upptrappad kamp mot klimatförändringar. Det blir prioriterade områden för Arktiska rådet när USA tar över ordförandeklubban i vår. Men farhågor finns för att Ukrainakonflikten ska sätta käppar i hjulet för samarbetet.


Mångfacetterad migration, om EU själv får välja


Av: Erica Lundholm

2014-11-13 | Så kallade ”EU-migranter” och människor som dör i försök att utöva sina mänskliga rättigheter, var heta ämnen när EU:s migrationspolicys diskuterades på Utrikespolitiska institutet i början på november.


Bosnisk ”höst”?


Av: Johanna Mannergren Selimovic

2014-10-30 | I valet som hölls i Bosnien-Hercegovina för ett par veckor sedan vann de nationalistiska partierna stort. Har den ”bosniska våren” kommit av sig? Vad har hänt med demokratirörelsen?


Blandade känslor inför transatlantiskt handelsutbyte (TTIP)


Av: Martina Johannesson

2014-10-17 | Bland amerikaner och européer finns i allmänhet starkt stöd för ett ökat handelsutbyte över Atlanten. Ändå är känslorna inför det planerade transatlantiska handels- och investeringsavtalet blandade. En bred majoritet av amerikanerna tror inte på att ökad handel leder till fler jobb och högre löner och i Europa är många skeptiska till att samordna olika regler och bestämmelser.


Nej till skotsk självständighet


2014-09-19 | Nej-sidans seger i folkomröstningen om skotsk självständighet blev betydligt större än väntat: 55 procent av väljarna röstade nej. Men valprocessen har samtidigt lett till löften om större befogenheter för det skotska parlamentet. Valdeltagandet blev också högt, efter brittiska förhållanden, nästan 85 procent.


Transatlantiska trender 2014: Europa vill bli mer självständigt från USA


Av: Anna Wieslander

2014-09-10 | Den transatlantiska länken håller på att stöpas om, enligt en färsk årlig opinionsmätning över Atlanten. Allt fler européer vill se ett starkt ledarskap av EU och att Europa agerar mer oberoende av USA. President Obama minskar i popularitet, dock inte i Sverige. Mest anmärkningsvärd är omsvängningen i Tyskland.


Glöm Eyjafjallajökull, nu är det Bárðarbunga som gäller


Av: Anna Tornberg

2014-08-22 | Glöm troll, vikingar, isländska sagor och annat. Den absolut vanligaste frågan som dagens islänningar får är: Hur uttalas Eyjafjallajökull? Men nu verkar det som om vi kommer att få lära oss ett nytt namn på en isländsk vulkan: Bárðarbunga. Den här gången får vi hjälp på traven. I förebyggande syfte sprids nu en video över världen där en islänning vid namn Birgir Örn Gudjónsson berättar hur det ska låta om det nu blir så att Bárðarbunga får ett utbrott.


Jean-Claude Juncker och det demokratiska underskottet


Av: Kjell Goldmann

2014-07-02 | Europeiska rådets beslut att nominera Jean-Claude Juncker till president i Europeiska kommissionen är ett ”språng framåt för demokratin", enligt Pervenche Berès, socialistisk ledamot av Europaparlamentet.


Fortsatta balansgångar i EU-integrationen


Av: Kaisa Pulkkinen

2014-05-15 | Mer tydlighet mellan EU:s och medlemstaternas befogenheter efterlystes när frågan ”Vilket EU vill vi ha?” ställdes på Europahuset för några veckor sedan. Genom en klarare fördelning av ansvar och gedigen information kan EU på ett effektivt och legitimt sätt fortsätta sin balanserade integration.


Snabbt ekonomiskt stöd oumbärligt för Ukraina


Av: Anton Wilén

2014-04-02 | – Rysslands möjlighet att underminera Ukraina politiskt och ekonomiskt är fortfarande en av de största utmaningarna för landet, menade Igor Torbakov vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet. Han anser att Ukrainas ekonomiska utgångsläge är den viktigaste faktorn för den kommande händelseutvecklingen. Ukraina har under den senaste tiden dominerat rubrikerna efter revolutionen i februari och Rysslands annektering av Krimhalvön. Vad är de största inrikespolitiska utmaningarna för Ukraina just nu, och hur påverkar annekteringen av Krim resten av Ukraina


Bakbunden Obama besöker Europa


Av: Martina Johannesson

2014-03-13 | President Barack Obama vill åstadkomma mycket under sitt inplanerade besök i Europa. Allt från att reparera USA:s skadade relationer med EU-länderna efter avlyssningsskandalen till att ge en extra skjuts åt förhandlingarna om det transatlantiska handelsavtalet som är på väg in i ett intensivt skede. Men det mesta lär överskuggas av Ukrainakrisen.


Civilisationernas kamp i Ryssland?


Av: Ingmar Oldberg

2013-11-28 | Harvardprofessorn Samuel P. Huntingtons 20 år gamla teori om civilisationernas eviga kamp är alltmer på tapeten i Ryssland. Teorins förespråkare pekar på den religiösa fundamentalismens frammarsch i Mellanöstern sedan 1970-talet med påföljande terroranslag mot västländer, västliga interventioner i Afghanistan, Irak och Libyen, den olösta Palestinafrågan och den arabiska vårens misslyckande.


Fabrizio Gatti sätter ord på migranters livsfarliga längtan till Europa


Av: Elin Rappe

2013-11-28 | En stor andel av alla som beger sig till Europa kommer att dö. Denna bistra sanning med otäck eftersmak levererades av den italienske författaren Fabrizio Gatti när han gästade Utrikespolitiska institutet inför en fullsatt Sverigesal i förra veckan.


Ukrainas vacklan mellan öst och väst


Av: Ingmar Oldberg

2013-11-26 | Det östliga partnerskapets öde står på spel vid det toppmöte som inleds på torsdag i Vilnius. Det föreföll deltagarna vara överens om vid det seminarium som UI arrangerat med anledning av sammankomsten mellan EU och de sex partnerskapsländerna. Seminariet kom att fokusera på Ukraina som är det viktigaste av partnerskapsländerna, och grannen Ryssland, som har skapat ett alternativ till partnerskapet i form av en tullunion som grund för en framtida eurasiatisk union.


Långsam återhämtning i världsekonomin


Av: Pia Daleke

2013-11-18 | Tillståndet för den globala ekonomin kan beskrivas som en långsam återhämtning efter krisen, men det sker med hjälp av stimulansåtgärder. Asiens betydelse i världsekonomin ökar markant, men skillnaderna mellan öst och väst är fortfarande stora när det gäller välstånd, räknat i BNP/invånare.


Tyskarna duckar alltjämt för världen


Av: Per Jönsson

2013-11-06 | Tysklands nya makt måste kombineras med nytt ansvarstagande. Det hävdade forskningschefen Constanze Stelzenmueller vid ett möte om Tyskland den 5 november. Men varken tyska väljare, politiker, diplomater eller forskare verkar ännu beredda att ta konsekvenserna av att landet åter blivit en stormakt.


Hjältar i det tysta


Av: Jakub Swiecicki

2013-10-21 | Ibland porträtteras Polen som antisemiternas högborg. Med all rätt! Medan tyskarna som genomförde Förintelsen, delvis på polsk mark, har gjort sin läxa och tagit avstånd från allt vad rasism heter, har ingen polsk ledare vågat göra det. Under flera decennier efter andra världskriget regerade kommunisterna i Polen och de hindrade effektivt varje ansats till dialog och sund samhällsutveckling. Även efter demokratins genombrott ordnades inte välbehövliga folkupplysningskampanjer. Det kan ha att göra med demokratins regler som säger att man inte ska stöta sig med stora grupper i samhället


Europeiskt samarbete i förändring


Av: Jakub Swiecicki

2013-09-30 | Europa (EU) – det finns en olycklig sammanblandning här – behandlades på ett seminarium i samband med UI:s 75-årsjubileum. EGS-projektet, som UI drivit under året och som syftar till att säkra europeiskt inflytande i en föränderlig värld, var ständigt närvarande. Den bästa sammanfattningen av workshopen gavs dock av en lyssnande amerikan: ”Det är underligt att sitta här och lyssna på en grupp européer som diskuterar meningen med Europa.”


Klassklyftor vidgas i Europa


Av: Per Jönsson

2013-09-18 | EU-medborgarna blir mer nationalistiska. Såväl européer som amerikaner känner mer klassförtryck i finanskrisens spår. Med undantag för Sverige upplevs invandring främst som ett problem i västvärlden. Se där vad German Marshall Fund har funnit av färska transatlantiska opinionstrender.


''Osannolik'' kansler tyskarnas favorit


Av: Per Jönsson

2013-09-10 | Ingen i Tyskland vet riktigt vad Angela Merkel står för – trots att hon suttit som kansler i åtta år och trots att hon är landets i särklass populäraste politiker. Men hela Europa bävar inför vad som ska ske med tysk EU- och europolitik efter förbundsdagsvalet den 22 september


Globala maktskiften - så påverkas Sverige


Av: Lena Karlsson

2013-09-09 | Runt om i världen håller medielandskapen på att ritas om, så även i Sverige. Många tidningar med stolta anor har gått i graven, mycket på grund av konkurrens från nya medier. Men utvecklingen är inte enbart av ondo, för samtidigt som den mer kvalificerade journalistiken riskerar att hamna på undantag har vanliga människor en större möjlighet att göra sina röster hörda


Historiskt avtal mellan USA och EU på väg att bli verklighet


Av: Elin Rappe

2013-06-03 | Det är inte bara löst prat utan en överenskommelse om handel och investeringar mellan USA och EU är verkligen på gång. Obama kommer till Europa för att lansera det hela inom kort och USA hoppas på ett påskrivet avtal redan till hösten. Men EU-länderna är fortfarande oeniga kring många frågor.


"Europa inte längre en mentor för Asien"


Av: Ylva Lindahl

2013-05-29 | Det innevarande århundradet kommer till stor del att handla om Asien. Europa måste bli mer ”Asienlitterat” och behandla de framväxande stormakterna som jämlika partner – annars går chansen att ha fördelar av de ekonomiska framgångarna i Asien européerna förbi.


Mot en europeisk global strategi


Av: Sara Westerberg

2013-05-28 | Rasera muren mellan EU:s inre marknad och resten av världen, öka EU:s militära och civila förmåga, utveckla samarbetet med USA, Turkiet, Ryssland och Kina och förtydliga arbetsfördelningen mellan EU och medlemsstaterna. Det är några av de förslag som presenteras i EGS-rapporten idag.


Kosovo skyndar mot EU


Av: Ylva Lindahl

2013-05-22 | Kosovo har ingen tid att förlora. Den unga staten måste visa EU att man tänker leva upp till sina åtaganden enligt uppgörelsen med Serbien nyligen.


Kroatiens EU-inträde – milstolpe för ökad fred och stabilitet i regionen?


Av: Elin Rappe

2013-05-13 | Många talar om Kroatiens kommande EU-medlemskap som en möjlighet för landet att äntligen lämna åren av konflikt bakom sig, bli en del av den europeiska gemenskapen och förbättra sin ekonomi. Men är betydelsen av EU-inträdet mest symboliskt viktig eller kan medlemskapet medföra en positiv utveckling som lyfter landet och ger avkastning i hela regionen?


Lettland sitter fast i språk och historia


Av: Arne Bengtsson

2013-05-06 | EU, IMF och Sverige prisar Lettland som ett föredöme i ekonomisk krishantering. Men budgetnedskärningar är en sak, framtidsvisioner en annan.


''Frusna konflikter” förblir olösta ett tag till


Av: Agata Szymanska

2013-05-06 | De så kallade frusna konflikterna på Europas granngård utmanar ständigt den europeiska säkerheten. Medlingen i dessa konflikter försvåras av att områdena präglas av ett ”icke-erkännande”. Vad kan vi göra för att stödja en fredlig utveckling i områden som Nagorno-Karabach, Abchazien och Transnistrien?


Ukraina fälls av Europadomstolen – men Tymosjenko spås bli kvar i fängelse


Av: Ylva Lindahl

2013-05-02 | Ukraina fälls av Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna. Orsaken är häktningen av den förra premiärministern Julia Tymosjenko. Hennes dotter kallar domen i Strasbourg för ”en första seger, ett första steg mot politisk rehabilitering”. Men domen lär inte innebära att oppositionsledaren släpps fri.


EU vänder blicken utåt – mot globala utmaningar


Av: Catharina Klingspor

2013-04-22 | I eurokrisens spår har mycket av EU:s energi gått åt till att brottas med stödlån till krisdrabbade medlemsländer, en framtida bankunion och andra finansiella frågor. Problemen uppfattas ofta som EU-interna och lösningar har därför sökts i Bryssel. Men för att tackla utmaningar som finanskriser, klimatförändringar och konflikter behöver EU lyfta blicken och anta ett globalt perspektiv. Med en European Global Strategy ska det arbetet underlättas.


Gropig väg mot EU för Albanien


Av: Gert Holmertz

2013-04-15 | Albaniens väg mot ett EU-medlemskap kantas av flera hinder, inte minst korruption och organiserad brottslighet. Sommarens val blir ett viktigt test på landets demokratiska mognad.


Grillo och Bersani kan sänka Berlusconi


Av: Arne Bengtsson

2013-03-07 | Bryssel hoppas desperat på stabilitet i Italien, men kaos är inte långt borta. Italienarnas proteströst i valet nyligen har lagt landets framtid i händerna på antipolitikern Beppe Grillo.


Europas jätte surnar till


Av: Per Jönsson

2013-03-05 | Gång på gång har Tyskland utvecklat kraft att bli störst och starkast i Europa, ibland med katastrofala resultat. Numera måste Tyskland ägna sig åt andra européers problem. För om Tyskland drar sig ur EU – vad blir då kvar? undrade Berlinprofessorn Volker Perthes på en UI-träff om Europas jätte.


Råd på vägen i Obamas smak


Av: Per Jönsson

2013-02-21 | USA:s samlade spionorganisationer skissar i en ny rapport en mängd möjliga alternativ för vart världen är på väg. Men rapporten, som just presenterats på UI, ger inte presidenten entydiga råd eller rekommendationer om vilken väg USA bör välja. Och det passar uppenbarligen Barack Obama perfekt.


UKIP - Camerons nya problem


Av: Lena Karlsson

2013-01-09 | Den brittiske premiärministern David Cameron och hans konservativa parti har problem. I de senaste opinionsundersökningarna har Konservativa partiet under det senaste året tappat nästan var femte väljare. En del av dem har hoppat över till Labour, men den stora vinnaren är det populistiska Brittiska självständighetspartiet (UKIP).


Putins Ryssland på väg tillbaka mot sovjettiden


Av: Karin Ekström

2013-01-02 | Ryssland går idag i riktning mot något som liknar landets sovjetiska förflutna istället för att utvecklas mot Europa. Sedan Putin återkom på presidentposten i våras har trycket mot oppositionen hårdnat, och domen på två års straffarbete för två medlemmar i punkbandet Pussy Riot har en omisskännlig smak av Sovjettiden.


Ryssland tar sig ton


Av: Karin Ekström

2012-12-20 | Ryssland signalerar en allt mer muskulös utrikespolitik, vilket kan ses som ett tecken på nervositet inför den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Orsaken är det missilförsvarssystem som USA och Nato planerar att sätta upp i Europa, som ett skydd mot eventuella angrepp från Iran och Nordkorea.


EU:s framtida utrikespolitik beror på eurons överlevnad


Av: Sara Westerberg

2012-12-19 | Hanteringen av eurokrisen blir avgörande för hur Europas framtida utrikespolitik kommer att se ut. Och en fördjupning av EU:s politiska samarbete krävs för att rädda euron. Det hävdade Stefan Lehne, forskare vid tankesmedjan Carnegie Europe på ett seminarium på UI för några veckor sedan.


Budgetkris hotar inför Irlands ordförandeskap


Av: Mikaela Hedborg

2012-11-20 | Den 1 januari 2013 tar Irland för sjunde gången över ordförandeskapet i EU. De ekonomiska frågorna kommer med stor sannolikhet att fortsätta dominera den politiska agendan, men en redan ifrågasatt långtidsbudget för EU kan göra det svårare för Irland att driva sina egna frågor.


Island friskare efter krisen


Av: Arne Bengtsson

2012-11-14 | Islänningarna har visserligen en lägre levnadsstandard i dag än före finanskrisen. Men de lever inte i lika hög grad på lån längre. Ekonomin är sundare och människorna friskare. Krisen har varit lärorik.


EU alltmer politiserat


Av: Anna Takman

2012-11-12 | Den finansiella och ekonomiska krisen har lett till en förskjutning inom EU. Beslut som tidigare fattades på nationell nivå har allt oftare kommit att hamna på EU:s dagordning, samtidigt som EU-missnöjet i medlemsstaterna ökar.


Turkiet förtar sig som pånyttfödd stormakt


Av: Per Jönsson

2012-11-09 | Den mjukislamistiska AKP-regeringen som framgångsrikt styrt Turkiet sedan 2002 har långtgående utrikespolitiska ambitioner. Men såväl Syrienkriget som eurokrisen och Turkiets egna ouppklarade inre sår förtar den nya turkiska diplomatins genomslagskraft.


Nu måste EU hitta nya vägar framåt


Av: Kjell Goldmann

2012-10-24 | Utrikespolitik och identitet hör samman. För att komma till rätta med bristande trovärdighet och splittring inom EU bör den gemensamma utrikespolitiken ges en mer framträdande roll.


Nobelpris med förhoppningar inför framtiden


Av: Mark Rhinard

2012-10-12 | Dagens beslut att ge Europeiska unionen Nobels fredspris må vara kontroversiellt, men är mindre märkligt än vad det kan te sig vid en första anblick. Sett ur ett historiskt perspektiv, och trots den viktiga roll individer spelar i fredsprocesser, så har EU fungerat som en viktig grund för stabilitet och välstånd i mer än 60 år. En sådan framgång förtjänar ett erkännande.


Ny Dublinförordning ska korrigera gamla brister


Av: Anna Takman

2012-09-28 | För ett tag sedan avslutades förhandlingarna kring den nya Dublinförordningen som reglerar hur EU-länder hanterar asylärenden. Förhoppningen är att de nya reglerna ska råda bot på många av bristerna i den nuvarande förordningen. Men trots en del viktiga åtgärder är det nya regelverket långt ifrån felfritt.


Delad glädje är dubbel glädje


Av: Anna Jardfelt

2012-09-19 | Politiken har en del att lära av sporten. Gemenskap skapas inte av byråkrati och statistik utan av gemensamma hjältar.


EU står pall för krisen


Av: Kjell Goldmann

2012-08-31 | Såhär i eurokrisens dagar höjs en del röster om att EU-projektet kommer att kollapsa. Men det finns inte särskilt mycket som tyder på att EU-medborgarna har tappat tron på EU – och det är inte heller säkert att en del människors motstånd gör ökad överstatlighet omöjlig eller odemokratisk.


Hård kamp för hbt-rättigheter på Balkan


Av: Kristina Hultman

2012-07-31 | Det är sommar i Stockholm och Pridefestivalen är här. Idrottsstjärnan Anja Pärson har kommit ut på bästa sändningstid i radio och tagits emot med öppna famnen. Att vara hbt-person i Sverige framstår plötsligt som rena idyllen. I alla fall nästan. Goran Miletić på Civil Rights Defenders i Belgrad för mig tillbaka till den hårda verkligheten.


Världen måste bli bättre på risk


Av: Gunnar Sjöstedt

2012-07-20 | Idag utbildas många beslutsfattare och förhandlare i krishantering samtidigt som begreppen kris och risk ofta blandas samman. För att kunna lösa svåra politiska problem krävs ökade kunskaper om hur risker bör förstås och hanteras.


''Obama är Bush utan cowboyhatt”


Av: Elin Rappe

2012-07-09 | Läget i den amerikanska ekonomin kommer att avgöra presidentvalet i USA i november. Den fortsatta ekonomiska utvecklingen i Europa är därför av stor betydelse även för det amerikanska presidentvalet. Det framgick under UI:s seminarium i Almedalen.


USA – supermakt med passerat bäst-före-datum?


Av: Anna Jardfelt

2012-06-19 | Trots att USA står för ungefär en fjärdedel av världsekonomin, finns det signaler som talar för att landets supermaktsstatus har passerat bäst-före-datum. Samtidigt växer sig länder som Kina och Brasilien allt starkare.


Obama bör bli tungan på vågen


Av: Per Jönsson

2012-06-12 | USA kan med fördel ta efter Storbritanniens strategi under 1800-talet: att agera medlare och konflikthanterare i Europas och Asiens krig och kriser. Rollen som ensam amerikansk cowboy måste däremot läggas på hyllan.


Gråskäggen gör revolt i Irland


Av: Lena Karlsson

2012-05-31 | Idag folkomröstar irländarna om den så kallade finanspakten. Ja-sidan väntas gå segrande ur omröstningen, men kritikerna menar att ett ja riskerar att leda till nya besparingar och en permanent ekonomisk kris.


Dags för EU att blicka utåt


Av: Sara Norrevik

2012-05-07 | När EU:s nya fördrag trädde i kraft i slutet på 2009 var tanken att unionen skulle stärka sin utrikespolitiska förmåga med en ny struktur, enhetlig organisation och en tydlig ledargestalt. Men allt har inte gått som beräknat.


Frihet att välja viktigast för amerikaner


Av: Martin Gelin

2012-04-26 | Amerikaners förhållningssätt till staten är motsägelsefullt. Samtidigt som de flesta vill ta del av dess tjänster, ogillar man själva idén om staten. Och fortfarande värderas frihet högre än trygghet.


Nackskott i vårt närområde


Av: Jakub Swiecicki

2012-03-26 | EU uppvisar handfallenhet när det gäller att hantera en erfaren cynisk maktspelare och diktator som Vitrysslands president Aljaksnder Lukasjenka. Och även om EU kan och vågar säga ifrån ställer Vladimir Putins Ryssland gärna upp med stöd.


Franskt presidentval i technicolor och svartvitt


Av: Per Jönsson

2012-03-20 | Att franska presidentkandidater sänker sig till pajaseriet i amerikanska presidentval är knappast något som fransmän vill höra. Men när två politiska experter från Paris gästade Stockholm och UI var de just så giftiga.


EU har förlorat anseende i världen


Av: Nathalie Besèr

2012-02-20 | EU:s position som politisk och ekonomisk stormakt har försvagats avsevärt de senaste två åren. Unionen har gått från att ha varit en av problemlösarna i världen till att numera tillhöra problemen.


Pekingregimen söker ny legitimitet


Av: Rutger Palmstierna

2012-02-06 | Kinas uppstigande till ekonomisk supermakt kräver ett nytt slags nationell legitimitet. Här får Konfucius harmonilära ersätta Maos arv av befrielsekamp och revolution.


Passar Kina in i vår värld?


Av: Rutger Palmstierna

2012-01-11 | När den kinesiska ekonomin blir världens största riskerar Kinas uppträdande att krocka med principen om suveränitet och lika rättigheter för alla stater. Kinas konfucianska värdegrund sitter ”i väggarna”, skriver sinologen Rutger Palmstierna.


EU maktlöst mot diktaturer


Av: Jakub Swiecicki

2011-12-22 | EU och Sverige står maktlösa inför diktaturer, även de i Europa. Den som kallas Europas sista diktatur, den i Vitryssland, mår bra och fortsätter sitt spel mellan EU och Ryssland.


Europas bro över mörka vatten


Av: Olof Skoog

2011-12-20 | Leder eurokrisens motsättningar mellan EU:s länder till splittring även inom den gemensamma utrikespolitiken? Om man alltid följer det land som vill göra minst skulle EU inte göra mycket väsen av sig.Men just när framtiden känns skakig behövs mer snarare än mindre samarbete inom Europa, skriver Olof Skoog, diplomat och ordförande i Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik inom EU.


Framtida regeländring hjälper inte dagens euro


Av: Barbro Hedvall

2011-12-14 | Europas problem är inte enbart budgetunderskott, det är också den svaga tillväxten och de dåliga framtidsutsikterna. Men inte heller vid framtida kritiska toppmöten lär europeiska ledare ta sig an de verkligt svåra problemen – inte så länge de kan ägna sig åt den nya europakten som ingen vet vad den ska leda till.


Europa saknar gemensam ansvarskultur


Av: Barbro Hedvall

2011-11-14 | Euroländernas Europa framstår i dag som synnerligen obalanserat. Just nu är den tyska ekonomins kraft det enda som håller upp europrojektet. Och detta beror på de icketyska euroländerna. Där snörde man aldrig ihop korsetten, kostnaderna fick stiga till tysk nivå utan att produktionen växte. Hela den goda tanken med euron förutsatte något som inte finns i Europa: en gemensam ansvarskultur, skriver Barbro Hedvall.


Valet i Polen en lättnad för Europa


Av: Jakub Swiecicki

2011-10-13 | Efter söndagens parlamentsval i Polen avstår premiärminister Donald Tusk från att ombilda regeringen. Han kan göra det med gott samvete. Ordförandeskapet i EU måste avslutas, och i europeiska huvudstäder drar man en lättnadens suck över att inte högerpopulisten Jarosław Kaczyński framöver styr Polen.


I eurokrisens Europa ser varje land om sitt eget hus


Av: Barbro Hedvall

2011-10-10 | I turbulensen kring Greklandskrisen ser vi en återgång till snäv nationalism i Europa – försök att lägga problemen på grannen och stänga dem ute. De europeiska ledarnas oförmåga att ta itu med  frågan om hur Grekland ska räddas blottar hur ihåligt det europeiska projektet på 2000-talet är, skriver Barbro Hedvall.


”Det är EU som gjort svensken solidarisk”


Av: Per Jönsson

2011-09-19 | Svenskarnas särställning i den internationella opinionsmätningen från Transatlantic Trends har väckt berättigad uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.


Svensk syn på demokratiexport förbryllar


Av: Per Jönsson

2011-09-15 | Svenskarna gillar att sprida demokrati utomlands enligt opinionsmätningen Transatlantic Trends. Men få kan svara på varför. Och varför tycks svenskarna inte gilla demokratiseringen av Turkiet? - Det hade jag aldrig kunnat ana!


Transatlantic Trends: Svenskarna går emot trenden


Av: Per Jönsson

2011-09-14 | Nöjd, generös, trosviss, riskbenägen, konfliktberedd – så kan svensken som betraktar sin omvärld karaktäriseras.


Frågor och svar till Craig Kennedy


Av: Anna Tornberg

2011-09-14 | För tionde året i rad har German Marshall Fund genomfört en omfattande opinionsmätning i USA, EU och Turkiet kring viktiga globala frågor som rör säkerhet, ekonomi, demokrati och militära interventioner.


Europeiskt mörker väntar världens mäktigaste kvinna


Av: Inger Viklund-Persson

2011-09-12 |   Efter sju år som förbundskansler står Angela Merkel och hennes kristdemokratisk-liberala regering inför sitt troligen svåraste halvår. Mandatperiodens två första år har varit allt annat än rosiga och det ser inte ut att bli bättre förrän det blir sämre.


Euron och al-Qaida triggade politikens fiasko


Av: Carl Tham

2011-09-12 | På ett kort årtionde har västvärldens framtidsoptimism blåst  bort. Terrordåd, finansmarknadernas ras och eurovalutans kris har skapat global förvirring. Nyliberalismen har misslyckats och vänstern kan inte erbjuda alternativ.


Vad kan vi frukta efter Breiviks massmord?


Av: Carl Tham

2011-08-11 | Massmördaren Anders Behring Breiviks vansinnesattentat kan inte särskiljas från det faktum att ”den muslimska frågan” har hamnat på dagordningen – precis som en gång tidigare ”judefrågan”. Det klingar olycksbådande, skriver Carl Tham, tidigare utbildningsminister och ambassadör.


Fransk-brittisk harakiri i Libyen


Av: Asia Times Online

2011-07-01 | Storbritannien och Frankrike tömmer nu sina redan magra nationella kassakistor för att utkämpa Europas nya krig i Afrika, skriver den indiske forskaren Sreeram Chaulia i nättidningen Asia Times Online.


Europas säkerhet: Kanske varken EU eller Nato


Av: Per Jönsson

2011-06-23 | I svensk säkerhetspolitisk debatt ställs ständigt frågan om vi ska gå med i Nato eller ej. Av folkopinionen och partiväsendet alltid besvarad med ett rungande nej. Enligt senaste opinionsmätningen (SvD 19/5) nu mer än någonsin.


Den europeiska demokratin i kris


Av: Carl Tham

2011-06-21 | Ledande europeiska politiker har nu tvingats inse att eurokrisen har sin grund i projektets konstruktion. Vid tillkomsten på 90-talet avvisades alla kritiker som hävdade att man inte kan ha en valutaunion mellan så skilda ekonomier och med så olika förutsättningar utan en politisk centralmakt.


Om UI-bloggen

Arkiv