Mord i Belfast kan få självstyret på fall


Av: Lena Karlsson

2015-09-07 | Ett mord i Belfast för några veckor sedan har skapat en ny allvarlig kris i Nordirland som riskerar att fälla hela självstyret. Polisen har sagt att man misstänker att dådet utförts av medlemmar (eller före detta medlemmar) av Irländska republikanska armén (IRA), vilket fått de två stora protestantiska partierna att göra skarpa markeringar mot Sinn Féin, IRA:s politiska gren.


Labour tog skottarna för givna


Av: Lena Karlsson

2015-05-21 | Medan Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon gjorde allt rätt i det brittiska valet, gjorde förlorarna inom Labour det mesta fel. Inte minst tog de sina skotska väljare för givna.


Vinna eller försvinna för Nigel Farage


Av: Lena Karlsson

2015-04-28 | I EU-valet förra året steg det högerpopulistiska Ukip som en raket och blev, med 27 procent av rösterna, det största brittiska partiet i Europaparlamentet. Men inför det brittiska parlamentsvalet den 7 maj har partiet tappat fart och det är inte säkert att partiledaren Nigel Farage lyckas ta sig in i underhuset.


En förlorad generation?


Av: Lena Karlsson

2014-12-10 | Nästan en fjärdedel av världens unga har varken jobb eller går någon utbildning. I spåren syns nu politisk instabilitet och svagare ekonomi i många länder. I Storbritannien brottas familjer med ärvd arbetslöshet som hållit i sig över generationer. Går arbetslöshet i arv? Finns det brittiska hushåll där ingen har arbetat på flera generationer och där unga får lära sig att leva på bidrag, eller är det en myt för att makthavarna ska kunna motivera nedskärningar i välfärdsystemet?


Guardians kamp för pressfriheten


Av: Martina Johannesson

2014-12-03 | – ”Ni utsätter britter för livsfara.” The Guardian kritiserades hårt från såväl regering och säkerhetstjänst som andra medier i samband med publiceringen av Snowden- avslöjandena. Det starka stödet från medier i omvärlden betydde mycket för att tidningen kunde stå emot trycket, berättar chefredaktören Alan Rusbridger, som tillsammans med Snowden fick ett av årets Right Livelihoodpris.


Skotska valet – förlorarna tar initiativet


Av: Lena Karlsson

2014-09-30 | ”Folkomröstningen är över. Glöm inte vem det var som vann”. Under den rubriken försökte Alan Cochraine, Skottlandsredaktör för brittiska The Telegraph nagla fast sitt budskap: att en majoritet av skottarna röstade för att bli kvar i Storbritannien. För ja-sidan som förlorade folkomröstningen beter sig inte som förlorare.


Nej till skotsk självständighet


2014-09-19 | Nej-sidans seger i folkomröstningen om skotsk självständighet blev betydligt större än väntat: 55 procent av väljarna röstade nej. Men valprocessen har samtidigt lett till löften om större befogenheter för det skotska parlamentet. Valdeltagandet blev också högt, efter brittiska förhållanden, nästan 85 procent.


Folkomröstningen och drömmen om ett annat Skottland


Av: Lena Karlsson

2014-06-17 | Rösta ja till ett självständigt Skottland och du kommer att få mer kvar i plånboken. Lägg din röst för att Skottland ska bli kvar i Storbritannien och du tjänar 1400 pund om året på det. Med tre månader kvar till folkomröstningen i höst försöker regeringarna i Edinburgh och London övertyga tveksamma väljare med snöda privatekonomiska argument. Men vid sidan av den vanliga valkampanjen pågår en vidare debatt, där människor diskuterar vilket slags Skottland de vill ha.


EU profilfråga för brittiska partier


Av: Lena Karlsson

2014-04-09 | När Nigel Farage och Nick Clegg grälade om det brittiska EU-medlemskapet i en andra TV-sänd debatt försökte den brittiska premiärministern David Cameron, trots att han inte deltog, kamma hem poängen genom att beskriva sig själv som den som hade en förnuftig syn på EU.


Ukip rör om i brittisk politik


Av: Lena Karlsson

2014-04-01 | En plats vid bordet bland politikens stora pojkar. Det är vad Nigel Farage från det högerpopulistiska Brittiska självständighetspartiet (Ukip) drömmer om. Vårens två TV-sända debatter om EU mellan honom och vice premiärminister Nick Clegg från Liberaldemokraterna kan vara ett första steg i den riktningen. Farage ansågs ha vunnit den första debattronden i förra veckan, även om han fick svettas mest.


Efter Camerons tal följer år av osäkerhet


Av: Björn Fägersten

2013-01-25 | Mer frihandel och gemensam marknad, mindre byråkrati och reglering. David Cameron har efter lång väntan levererat sitt EU-tal med krav på förändringar. För Sveriges del finns det mer anledning att frukta de kommande årens politiska vakuum än kraven i sig.


UKIP - Camerons nya problem


Av: Lena Karlsson

2013-01-09 | Den brittiske premiärministern David Cameron och hans konservativa parti har problem. I de senaste opinionsundersökningarna har Konservativa partiet under det senaste året tappat nästan var femte väljare. En del av dem har hoppat över till Labour, men den stora vinnaren är det populistiska Brittiska självständighetspartiet (UKIP).


Storbritannien stänger dörren


Av: Lena Karlsson

2012-12-28 | Att Storbritannien har ett komplicerat förhållande till EU är ingen nyhet. Den brittiska politiken har alltsomoftast handlat om hur London ska undvika att lämna ifrån sig mer makt till Bryssel. I början av hösten sade premiärminister David Cameron att han vill omförhandla delar av medlemskapet. Veckan före jul gick han längre än så och sade att han kunde ”föreställa sig” att Storbritannien skulle kunna lämna EU helt – men betonade att det inte var något han själv önskade.


''Vi vill vara med i EU, men inte styras av EU''


Av: Mikaela Hedborg

2012-10-05 | Den brittiska attityden gentemot EU-projektet präglas idag av ambivalens. Samtidigt som Storbritannien vill ta del av det positiva som medlemskapet för med sig, vill landet inte se en europeisk federation. - Vi önskar vara medlemmar i EU, utan att för den skull styras av EU, sade Storbritanniens Europaminister David Lidington vid ett besök på Utrikespolitiska institutet.


På väg mot ett nytt Nordirland


Av: Lena Karlsson

2012-07-09 | Ett historiskt handslag som visar hur långt den nordirländska fredsprocessen har nått. Eller ett försök av det republikanska Sinn Féin att skapa sig en mer anständig fasad.


200-årig krigartradition går i graven


Av: Per Jönsson

2012-01-24 | Världens mest kända och respekterade legosoldater är snart ett minne blott. Gurkhakrigarna från Nepal, som slagits under brittisk och senare även indisk flagg sedan 1815, ska avvecklas, efter beslut i det maoistdominerade nepalesiska parlamentet.


Två krig – två fiaskon – två tragedier


Av: Carl Tham

2012-01-04 | När man i framtiden vill förstå vad som egentligen hände i USA och världen i början av det 21 århundradet kan ingen komma runt den djupgående följden av de dubbla krigsfiaskona i Irak och Afghanistan


Fransk-brittisk harakiri i Libyen


Av: Asia Times Online

2011-07-01 | Storbritannien och Frankrike tömmer nu sina redan magra nationella kassakistor för att utkämpa Europas nya krig i Afrika, skriver den indiske forskaren Sreeram Chaulia i nättidningen Asia Times Online.


Om UI-bloggen

Arkiv