Sommaren med Grekland – risk, ansvar och rättvisa i skuggan av Grexit


Av: Björn Fägersten

2015-08-19 | Greklands öde har löpt som en följetong i sommarens tidningar. Lagom till industrisemesterns slut godkändes det tredje stödpaketet av såväl Greklands parlament som Eurogruppen. Än en gång har det visat sig att det mest sannolika scenariot för europeisk politik ALLTID är en mustig nattmangling som resulterar i en halvlösning som inte gör någon helt nöjd men som tillåter projektet att tuffa på ett tag till. Det faktum att begreppen risk och ansvar blivit urholkade under krishanteringens förlopp borgar för fortsatta problem eftersom en lösning som upplevs som rättvis blir allt svårare att finna.


Grekland går en oviss framtid till mötes


Av: Hanna Holmäng

2015-02-10 | Nu när segeryran har lagt sig väntar stora utmaningar för Greklands nytillträdda koalitionsregering. Premiärminister Alexis Tsipras, företrädare för vänsterpartiet Syriza som blev det största partiet med 36,3 procent av rösterna, har under sin valkampanj utlovat en drägligare tillvaro för de miljontals greker som drabbats hårt av de senaste årens ekonomiska nedskärningar. För ett land vars statsskuld motsvarar 176 procent av BNP (320 miljarder euro) ter sig löften om höjda pensioner och minimilöner samt generösa välfärdssatsningar svåra att infria


Suveränt för skatteplanerare


Av: Tom Lundborg

2015-01-16 | Skatteparadisen spelar en viktig roll i den neoliberala form av globalisering som vuxit sig allt starkare sedan 1980-talet. Genom extremt låga eller obefintliga skattesatser har de lett till en drastisk ökning av det fria flödet av kapital, till förmån för de multinationella företag och den globala elit av rika privatpersoner som kunnat dra nytta av skatteparadisens unika egenskaper, ofta med hjälp av finurliga advokater och revisorer. Samtidigt utgör skatteparadisen ett allvarligt hot mot resten av världens stater som förlorar värdefulla skatteintäkter.


En förlorad generation?


Av: Lena Karlsson

2014-12-10 | Nästan en fjärdedel av världens unga har varken jobb eller går någon utbildning. I spåren syns nu politisk instabilitet och svagare ekonomi i många länder. I Storbritannien brottas familjer med ärvd arbetslöshet som hållit i sig över generationer. Går arbetslöshet i arv? Finns det brittiska hushåll där ingen har arbetat på flera generationer och där unga får lära sig att leva på bidrag, eller är det en myt för att makthavarna ska kunna motivera nedskärningar i välfärdsystemet?


”Bara reformer kan rädda rysk ekonomi”


Av: Lena Höglund

2014-11-24 | Prisfallet på olja och västs sanktioner tär hårt på den ryska ekonomin. Kapitalflykten är lika stor som under den internationella finanskrisen. Börsen och valutan har fallit dramatiskt och alla prognoser pekar nedåt. – Reformer är enda vägen ut ur krisen, menar Rysslandsexperten Torbjörn Becker.


Blandade känslor inför transatlantiskt handelsutbyte (TTIP)


Av: Martina Johannesson

2014-10-17 | Bland amerikaner och européer finns i allmänhet starkt stöd för ett ökat handelsutbyte över Atlanten. Ändå är känslorna inför det planerade transatlantiska handels- och investeringsavtalet blandade. En bred majoritet av amerikanerna tror inte på att ökad handel leder till fler jobb och högre löner och i Europa är många skeptiska till att samordna olika regler och bestämmelser.


Afrikas utveckling: trots olikheter är utmaningar desamma


Av: Peter Stein

2014-07-28 | Afrika består av över 50 länder med olika storlek, befolkningsunderlag och ekonomisk utveckling. En materia svår att generalisera. Trots olikheter är utmaningar desamma. En är höga födelsetal (med undantag för Nord- och Sydafrika).


Afrikas tillväxt; högre än globalt genomsnitt


Av: Peter Stein

2014-07-25 | I går (24 juli) publicerade Internationella valutafonden (IMF) en konjunkturrapport som prognostiserar att världsekonomins tillväxt blir 3,4 % i år och 4,0 % nästa år. I en första av två artiklar skriver nationalekonom Peter Stein om Afrikas ekonomi och tillväxt.


Broms i rysk ekonomi


Av: Erik Larusson

2014-02-27 | Rysslands ekonomi står inte inför en överhängande recession, men den starka tillväxten avtar. Vad orsakar inbromsningen? Och vilka är vägarna tillbaka till god tillväxt?


Ekonomin hotar Putin


Av: Torbjörn Becker

2014-02-14 | Med en yta på 17 miljoner kvadratkilometer utgör Ryssland med bred marginal världens största land. Ryssland är nästan lika stort som Kina och Brasilien tillsammans. Med detta väldiga land kommer också enorma naturresurser.


Inte bara halleluja om Afrika


Av: Per Jönsson

2013-12-17 | Finansminister Anders Borg ser ljust på Afrikas utsikter till ekonomisk, politisk och social utveckling. Han fick dock inte enbart medhåll från professionella Afrikakännare vid en paneldebatt om den fattigaste kontinenten.


Kina vid ett vägskäl


Av: Gustav Sundqvist

2013-11-26 | Utvecklingen i Kina diskuterades flitigt under UI:s fortbildningsdag om Asiens roll i det globala maktskiftet. Flera talare menade att Kinas ekonomiska reformer ställer landet inför nya svåra utmaningar. De senaste årens snabba förändringar har fått stora konsekvenser, både för omvärlden och för kineserna själva.


Långsam återhämtning i världsekonomin


Av: Pia Daleke

2013-11-18 | Tillståndet för den globala ekonomin kan beskrivas som en långsam återhämtning efter krisen, men det sker med hjälp av stimulansåtgärder. Asiens betydelse i världsekonomin ökar markant, men skillnaderna mellan öst och väst är fortfarande stora när det gäller välstånd, räknat i BNP/invånare.


Låst läge inför nya budgetsamtal i USA


Av: Martina Johannesson

2013-11-11 | Amerikanernas förtroende för beslutsfattarna i Washington är bottenlågt. Redan innan nedstängningen av statsapparaten och kalabaliken kring skuldtakshöjningen pekades kongressen ut som den sämsta någonsin. Och efter det tekniska krånglet med sjukförsäkringsreformen går inte heller Obama fri. Pressen är stor på republikaner och demokrater att komma överens i de budgetförhandlingar som nu pågår


Het politisk höst stundar i Washington


Av: Erik Brattberg

2013-09-27 | Samtidigt som det heta sommarvädret i Washington DC äntligen har börjat ge vika så fullständigt kokar temperaturen på Capitol Hill, sätet för den amerikanska kongressen. Mycket står på spel när demokraterna och republikanerna den här veckan drabbar samman kring nästa års statsbudget samt frågan om att temporärt höja lånebeloppet för USA:s statsskuld som inom kort når sitt tak.


Slut på Brasiliens köpfest?


Av: Richard Beer

2013-07-23 | På gatorna i Rio de Janeiro protesterar invånarna mot prishöjningarna. Journalisten Richard Beer diskuterar orsakerna bakom dagens finansiella oro.


EU:s framtida utrikespolitik beror på eurons överlevnad


Av: Sara Westerberg

2012-12-19 | Hanteringen av eurokrisen blir avgörande för hur Europas framtida utrikespolitik kommer att se ut. Och en fördjupning av EU:s politiska samarbete krävs för att rädda euron. Det hävdade Stefan Lehne, forskare vid tankesmedjan Carnegie Europe på ett seminarium på UI för några veckor sedan.


Budgetkris hotar inför Irlands ordförandeskap


Av: Mikaela Hedborg

2012-11-20 | Den 1 januari 2013 tar Irland för sjunde gången över ordförandeskapet i EU. De ekonomiska frågorna kommer med stor sannolikhet att fortsätta dominera den politiska agendan, men en redan ifrågasatt långtidsbudget för EU kan göra det svårare för Irland att driva sina egna frågor.


EU står pall för krisen


Av: Kjell Goldmann

2012-08-31 | Såhär i eurokrisens dagar höjs en del röster om att EU-projektet kommer att kollapsa. Men det finns inte särskilt mycket som tyder på att EU-medborgarna har tappat tron på EU – och det är inte heller säkert att en del människors motstånd gör ökad överstatlighet omöjlig eller odemokratisk.


Yttre faktorer inte orsak till Afrikas bristande utveckling


Av: Nathalie Besèr

2012-06-11 | Anledningen till att den afrikanska kontinenten inte haft samma ekonomiska utveckling som Asien, är att samhällsstrukturerna ser olika ut. Grunden för en hållbar och stark ekonomisk tillväxt finns i en livskraftig jordbrukssektor. Det menar Roel van der Veen, diplomat och professor i internationella relationer, som nyligen besökte UI.


Knappast en gyllne morgon för Grekland


Av: Per Jönsson

2012-05-09 | EU har fått sitt första riktiga nazistparti invalt i ett nationellt parlament. Men en del av vad det grekiska Gyllene gryning säger påminner inte så lite om vad Sveriges statsminister kunde uttala för mindre än femtio år sedan.


Förbannelser över Afrikas bjässe


Av: Disa Håstad

2012-04-04 | Världspressen verkar anse att Nigerias finansminister Ngozi Okonjo Iweala är bästa kandidat för chefsjobbet på Världsbanken. Men hemma är många missnöjda med hennes politik – och skulle därför vara glada om hon försvinner.


Oljekonflikt kan öka spänningarna i Sydsudan


Av: Erik Persson

2012-03-13 | Sedan oljekranarna stängts i Sydsudan ökar pressen på regeringen i Juba. Motsättningarna mellan Khartoum och Juba samt inflation och stigande priser på importerade varor riskerar att leda till interna oroligheter i Sydsudan.


Japan ett år efter katastrofen


Av: Björn Jerdén

2012-03-11 | Den 11 mars är det ett år sedan Japan drabbades av sin värsta naturkatastrof i modern tid. Men det politiska systemet har haft svårigheter länge. Forskaren Björn Jerdén beskriver ett land som har haft 15 premiärministrar på 18 år. Orsak – brist på konflikter.


Afrikas nya tillväxt inget mirakel


Av: Peter Stein

2012-03-07 | Att Afrika under senare år har haft en ovanligt god ekonomisk utveckling är välkänt. Men orsakerna till framgången bör inte betraktas som övernaturliga. Det handlar snarare om konkreta politiska reformer för ökad handel och mer företagande.


Mycket väsen för gamla EU-regler


Av: Björn Fägersten, Jakob Lewander

2012-02-14 | Bara det faktum att alla EU:s stats- och regeringschefer sade sig vara nöjda efter förhandlingarna om en ny finanspakt visar att det hela handlar om en mycket kraftfull spark i luften.


Stöd för Merkels krispaket


Av: Ylva Nilsson

2012-01-31 | Den tyska regeringen, med Angela Merkel i spetsen, har åter fått gehör för sin politik när 25 av EU:s sammanlagt 27 medlemsländer nu går med i finanspakten för budgetdisciplin. Ylva Nilsson har tecknat bakgrunden till problemen i euroområdet.


Vem bestämmer i Europa – politikerna eller marknaden?


Av: Ylva Nilsson

2012-01-18 | Tysklands förbundskansler Angela Merkel tycks ha bestämt sig för att visa marknadskrafterna var skåpet ska stå. Och hon låter sig inte rubbas, hur marknadsaktörerna än plockar Europa på värden som vi andra klär av en julgran. Tänker hon helt enkelt låta dem sparka sig trötta?


Framtida regeländring hjälper inte dagens euro


Av: Barbro Hedvall

2011-12-14 | Europas problem är inte enbart budgetunderskott, det är också den svaga tillväxten och de dåliga framtidsutsikterna. Men inte heller vid framtida kritiska toppmöten lär europeiska ledare ta sig an de verkligt svåra problemen – inte så länge de kan ägna sig åt den nya europakten som ingen vet vad den ska leda till.


Att rädda euron utan att offra unionen


Av: Björn Fägersten

2011-11-25 | I slutändan föll den numera rikskända TV-eken offer för en väl koordinerad morgonräd. Trädets vänner fick se sig besegrade av beslutsamma myndigheter. Medan svenska journalister och politiker ingående har bevakat och diskuterat ekens vara eller icke-vara, har diskussionen i andra länder med motsvarande iver berört eurons vara eller icke-vara.


Krisande ekonomin i fokus vid toppmöte


Av: Elin Rappe

2011-11-25 | Det akuta ekonomiska läget står i fokus när EU:s och USA:s ledare möts vid ett toppmöte i Washington nästa vecka. Det säger Christian Leffler, chef för Nord- och Sydamerikaavdelningen vid den Europeiska utrikestjänsten (EEAS).


Europa saknar gemensam ansvarskultur


Av: Barbro Hedvall

2011-11-14 | Euroländernas Europa framstår i dag som synnerligen obalanserat. Just nu är den tyska ekonomins kraft det enda som håller upp europrojektet. Och detta beror på de icketyska euroländerna. Där snörde man aldrig ihop korsetten, kostnaderna fick stiga till tysk nivå utan att produktionen växte. Hela den goda tanken med euron förutsatte något som inte finns i Europa: en gemensam ansvarskultur, skriver Barbro Hedvall.


I eurokrisens Europa ser varje land om sitt eget hus


Av: Barbro Hedvall

2011-10-10 | I turbulensen kring Greklandskrisen ser vi en återgång till snäv nationalism i Europa – försök att lägga problemen på grannen och stänga dem ute. De europeiska ledarnas oförmåga att ta itu med  frågan om hur Grekland ska räddas blottar hur ihåligt det europeiska projektet på 2000-talet är, skriver Barbro Hedvall.


Euron och al-Qaida triggade politikens fiasko


Av: Carl Tham

2011-09-12 | På ett kort årtionde har västvärldens framtidsoptimism blåst  bort. Terrordåd, finansmarknadernas ras och eurovalutans kris har skapat global förvirring. Nyliberalismen har misslyckats och vänstern kan inte erbjuda alternativ.


Kina möter mothugg i Afrika


Av: Per Jönsson

2011-09-09 | Kinas väldiga ekonomiska expansion i Afrika på senare år har börjat stöta på patrull. Arbetare i gruvor och på fabriker har tröttna på kinesiska bossars dryghet med blodiga sammanstötningar som följd.


Revolutionen orsakade tvärstopp i Egyptens ekonomi


Av: New York Times

2011-06-30 | De 18 dagarnas revolt i Egypten som tvingade fram president Hosni Mubaraks fall har drastiskt skadat den egyptiska ekonomin, skriver New York Times Kairokorrespondent.


Den europeiska demokratin i kris


Av: Carl Tham

2011-06-21 | Ledande europeiska politiker har nu tvingats inse att eurokrisen har sin grund i projektets konstruktion. Vid tillkomsten på 90-talet avvisades alla kritiker som hävdade att man inte kan ha en valutaunion mellan så skilda ekonomier och med så olika förutsättningar utan en politisk centralmakt.


Arabiska tigrar på osäker mark


Av: Per Jönsson

2011-05-17 | Mellanöstern har i grund och botten enorm potential för ekonomisk tillväxt. Men vad som nyss såg ut att utvecklas till ”arabiska tigerekonomier” har under knappt ett halvårs politiska revolter förvandlats till ett finansiellt töcken.


Om UI-bloggen

Arkiv