Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Frankrike i Mali


Av: Catharina Klingspor

2013-01-31 | Frankrike hade inget annat val än att agera när Malis president Dioncounda Traoré begärde militärt stöd, menar den franske ambassadören Jean-Pierre Lacroix. Det framgick när han talade vid ett välbesökt seminarium på Utrikespolitiska institutet med anledning av den franska interventionen i Mali.


Dalande popularitet för Frankrikes ”président normal”


Av: Ylva Lindahl

2012-11-08 | När François Hollande vann presidentvalet i maj var det många fransmän som drog en lättnadens suck. Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy var impopulär och förhoppningarna hos många väljare var stor om att en mer sansad president nu skulle ta nya friska tag för att hjälpa landet ur den djupa finanskrisen.


Från den franska fronten: ett gott tecken


Av: Barbro Hedvall

2012-06-25 | De fransk-turkiska förbindelserna återupptas. Se där en positiv nyhet från Europa. Och ett positivt resultat av skiftet på den franska presidentposten.


Frankrikes höger står utan ledare


Av: Barbro Hedvall

2012-05-11 | Nicolas Sarkozy förlorade presidentvalet. Det var ingen överraskning för världen – och inte heller för Sarkozy. Han startade faktiskt sin kampanj i en stämning av förlust: jag kommer att lämna politiken om jag förlorar, sade han redan i februari.


Franskt presidentval i technicolor och svartvitt


Av: Per Jönsson

2012-03-20 | Att franska presidentkandidater sänker sig till pajaseriet i amerikanska presidentval är knappast något som fransmän vill höra. Men när två politiska experter från Paris gästade Stockholm och UI var de just så giftiga.


Olustigt och dumt om folkmordet på armenier


Av: Barbro Hedvall

2012-01-26 | Hädanefter är det straffbart enligt fransk lag att inte använda termen folkmord om de turkiska armeniernas öde. Sådan lagstiftning strider mot upplysningsidealen om tanke- och yttrandefrihet. Att Nicolas Sarkozy på så sätt jagar röster bland armeniska väljare inför det franska presidentvalet gör hela affären till en olustig dumhet.


Nya avtalet - en milstolpe för EU


Av: Mark Rhinard

2011-12-05 | För både kännare av EU:s institutioner och för vanliga medborgare var avtalet mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy en milstolpe. För första gången sedan 2002 så har man nu alltså öppnat för omförhandling av EU:s institutionella ramverk.


Favoritvind för franska socialister


Av: Barbro Hedvall

2011-10-19 | Europeisk socialdemokrati har haft det motigt ett tag, skriver Barbro Hedvall. Nu kan den glädja sig åt två ljusglimtar: det danska folketingsvalet förde en socialdemokrat till statsministerposten trots att partiet gick bakåt, och de franska socialisterna ser ut att ta över i Elyséepalatset för första gången sedan 1995.


Nato hjälpte al-Qaida-islamister att ta kontroll över Tripoli


Av: Per Jönsson

2011-08-29 | President Nicholas Sarkozy har plötsligt blivit en hjälte i Frankrike för sin insats i störtandet av Libyens diktator Kadafi. Men redan börjar fransmännen fråga sig om Sarkozy i själva verket har lierat sig med libyska radikala islamister med koppling till al-Qaida skriver franska agravox.


Vem besegrade Kadafi?


Av: Barbro Hedvall

2011-08-26 | Vem störtade Kadafi? Många gör anspråk på äran, en av dem är Frankrikes president Nicolas Sarkozy.


Sarkozy vårdar Frankrikes koloniala arv


Av: Barbro Hedvall

2011-07-14 | Interventionen i Libyen har bjudit på en ny arena för Nicolas Sarkozys strävan att fullfölja gamla franska kolonialtraditioner i Afrika, skriver Frankrikekännaren Barbro Hedvall. Annars har inte mycket gått Sarkozys väg sedan han 2007 vann presidentvalet.


Fransk-brittisk harakiri i Libyen


Av: Asia Times Online

2011-07-01 | Storbritannien och Frankrike tömmer nu sina redan magra nationella kassakistor för att utkämpa Europas nya krig i Afrika, skriver den indiske forskaren Sreeram Chaulia i nättidningen Asia Times Online.


Fransk-ryska attackfartyg hot mot USA


Av: RiaNovosti

2011-06-30 | Enligt ordföranden i USA-kongressens utrikesutskott Ileana Ros-Lehtinen utgör Frankrikes försäljning av avancerade hangarattackfartyg till Ryssland ett klart hot mot USA:s och hela Europas säkerhet, uppger ryska nyhetsbyrån RiaNovosti.


Om UI-bloggen

Arkiv