Bullerbyn är inte rätt plats för svensk utrikespolitik


Av: Rouzbeh Parsi

2017-03-06 | Kritiker av regeringen Löfvens besök i Iran tycks tro att utrikespolitik ska ske från Bullerbyn, utan kompromisser. Men det är en narcissistisk vanföreställning, skriver Rouzbeh Parsi, lektor vid Lunds universitet.


Valet i Iran har skapat ny spelplan


Av: Per Jönsson

2016-03-02 | Solklara segrare i de iranska valen till Expertförsamlingen och parlamentet blev några av de mest kända moderata reformisterna. Samtidigt slogs de allra mest bakåtsträvande ayatollorna ut.


När Irans Högsta ledare möter folkviljan


Av: Per Jönsson

2016-02-24 | Strax efter att Irans kärnteknikavtal trätt i kraft går de iranska väljarna till sitt kanske viktigaste val hittills. För första gången har de chansen att avgöra vem som verkligen bestämmer i Islamiska republiken Iran.


Inga snabba lösningar i kampen mot IS


2015-07-07 | Är Mellanöstern i sönderfall, eller kan regionen stabiliseras och vad skulle i sådana fall krävas? Linnea Wikström och Kasper Irgens från Utrikespolitiska Förbundet Sverige lyssnade på seminariet "Sönderfall i Mellanöstern" i Almedalen.


Iran - inte längre en framtida kärnvapenmakt?


Av: Hanna Holmäng

2015-06-22 | ”Avtalet om Irans kärnenergiprogram handlar inte om teknik, det man träter om är de politiska positionerna." Så inledde Rouzbeh Parsi, Iranexpert, analytiker och lektor på historiska institutionen vid Lunds universitet, sitt anförande under seminariet "Avtal med Iran - öppning i Mellanöstern?


FN:s ”vakthund” osäker om Irans atomprogram


Av: Per Jönsson

2012-11-26 | Internationella atomenergiorganet IAEA har en nyckelroll för att fastställa om Iran är på väg att bryta mot ickespridningsavtalet mot kärnvapen, NPT. Men det råder delade meningar om Iran uppfyller IAEA:s krav, framgick det vid en UI-debatt där tidigare IAEA-chefen Hans Blix deltog.


Stigande temperatur i Mellanöstern


Av: Magnus Norell

2012-09-05 | Det pågår ett storpolitiskt spel i Mellanöstern. Efter direkta hot från iranska företrädare och en stigande oro för vad Iran egentligen kommer att använda sitt anrikade uran till, står nu Israel inför två alternativ: antingen går man till angrepp mot Iran på egen hand eller så avvaktar man att USA förr eller senare ingriper.


Alliansfria rörelsen rustar sig för att avvärja krig kring Syrien och Iran


Av: Per Jönsson

2012-08-28 | Tito, Nehru, Brandt och Palme kämpade väl för fred och nedrustning mellan supermakterna USA och Sovjet. Nu strävar ånyo alliansfria ledare efter att bryta krigets spiral.


EU riktar nygamla sanktioner mot Iran


Av: Elin Rappe

2012-06-29 | Som ett led i västvärldens försök att hindra Iran från att utveckla kärnvapen trädde nya EU-sanktioner i kraft den 1 juli. Men det är långt ifrån självklart att dessa åtgärder mot landet kommer att ha någon effekt.


Krigsfaran avvärjd – tills vidare


Av: Per Jönsson

2012-05-09 | Risken för ett amerikanskt-israeliskt angrepp mot Irans kärnteknikprogram har skjutits i bakgrunden. Det menar den amerikanska Iranexperten Trita Parsi under besöket i Sverige och på UI.


Araberna fruktar USA och Israel


Av: Per Jönsson

2012-03-14 | USA:s och Israels kampanj mot Irans kärnteknikprogram får ringa gehör i arabvärlden. I en färsk och helt unik opinionsmätning svarar tre av fyra araber att just USA och Israel är de två mest hotfulla länderna i världen. Endast var tjugonde arab anser att Iran är farligast.


”Bomb, bomb, bomb Iran” – åter i repris


Av: Per Jönsson

2011-11-11 | Nu verkar det vara dags igen. Efter IAEA:s nya rapport om Irans kärnteknikprogram går hökarna än en gång upp i toppvarv. Amerikanska kongressmän, israeliska ministrar och folkpartiets Fredrik Malm kräver hårdast tänkbara insatser mot ayatollaregimen i Teheran. Så har det låtit under nästan tre decennier – att Iran står på tröskeln till kärnvapeninnehav. Hittills har de haft fel varje gång, noterar Per Jönsson.


”Ännu ett Tjernobyl eller Fukushima”


Av: myfoxboston.com

2011-10-07 | Det nyinvigda kärnkraftverket i Bushehr, Irans första, kan bli ”en tragisk katastrof för mänskligheten” enligt ett internt dokument som förmedlats till iranska atomenergiorganisationen. Enligt dokumentet  byggdes Bushehrkraftverket, som startade i september, av ”andra rangens ingenjörer” med en olämplig mix av tysk och rysk teknologi.


Mellanösterns nya stormakter


Av: Per Jönsson

2011-10-03 | Den gamla arabiska stormakten Egypten har ånyo hamnat i nyhetsflödet genom den ”arabiska våren” 2011. Mellanösterns militära bjässe Israel är likaså hett nyhetsstoff genom palestiniernas försök att vinna erkännande som stat i FN.


Syriens Assad står och faller med ayatollornas Iran


Av: Per Jönsson

2011-09-05 |   Skall den ”arabiska våren” nå även Syrien? Tumskruvarna börjar dras åt kring diktatorn Bashar al-Assad som nu under ett halvår har låtit mörda tusentals fredliga frihets- och demokratiaktivister.


Ayatollorna i Iran utmanas av nationalister


Av: Mohammad Fazlhashemi

2011-06-29 | För första gången sedan schahväldets fall 1979 har persisk nationalism offentligt framförts i Iran som ett politiskt alternativ till det islamistiska styret.


Om UI-bloggen

Arkiv