Iskall Putin utnyttjar väntläget i USA


Av: Stig Fredrikson

2017-03-06 | I USA råder väntläge. Där är frågan om det går att bevisa att det var Ryssland som avgjorde USA-valet till Trumps fördel. Under tiden agerar Putin självsäkert på den utrikespolitiska arenan. Ett av hans mål är att splittra EU:s medlemsländer så att deras enighet om att behålla sanktionerna mot Ryssland ska upphöra.


Valet i Iran har skapat ny spelplan


Av: Per Jönsson

2016-03-02 | Solklara segrare i de iranska valen till Expertförsamlingen och parlamentet blev några av de mest kända moderata reformisterna. Samtidigt slogs de allra mest bakåtsträvande ayatollorna ut.


När Irans Högsta ledare möter folkviljan


Av: Per Jönsson

2016-02-24 | Strax efter att Irans kärnteknikavtal trätt i kraft går de iranska väljarna till sitt kanske viktigaste val hittills. För första gången har de chansen att avgöra vem som verkligen bestämmer i Islamiska republiken Iran.


Obamas sista år och presidentvalet


Av: Mikael Blomdahl

2016-01-19 | Om ett år är Barack Obamas tid som president över men han har signalerat att han inte alls avser att vara overksam under sitt sista år i Vita huset. President Obamas tid som sk ”lame duck” är inte heller enbart förknippad med ökad maktlöshet eftersom han inte behöver göra sig populär och i högre utsträckning kan följa ideologi än politiskt spel för att säkra sitt eftermäle. Obamas sista årliga tal till nationen bör även ses som betydelsefullt för den fortsatta primär- och presidentvalskampanjen.


Ny giv i spansk politik


Av: Niklas Bremberg

2015-12-22 | Spanien gick till val i söndags och två helt nya partier – Podemos (vänster) och Ciudadanos (mitten-höger) – tog sig med besked in i det spanska parlamentet. Landets politiska landskap har därmed förändrats på ett uppseendeväckande sätt.


Taiwans val i skuggan av Kina


Av: Martina Johannesson

2015-12-22 | Mycket pekar mot en seger för oppositionspartiet DPP och dess ledare Tsai Ing-wen när Taiwan går till val i januari. Missnöjet har ökat bland många taiwaneser med regeringspartiet Kuomintangs styre och president Ma Ying-jeou anklagas för att ha sålt ut Taiwan till Kina. Men ett maktskifte kan innebära att relationerna mellan Taipei och Peking åter kyls ned, vilket kan spä på spänningarna i regionen.


Oppositionen går mot seger i Burmas historiska val


Av: Sarah Schulman

2015-11-11 | Trots en del oegentligheter genomfördes valet i Burma (Myanmar) lugnt och var jämförelsevis fritt och rättvist, enligt internationella observatörer. Oppositionspartiet NLD och dess ledare Aung San Suu Kyi verkar ha vunnit en jordskredsseger medan regerande USDP och president Thein Sein lidit stora förluster.


Amerikanska presidentvalet och utrikespolitiken


Av: Mikael Blomdahl

2015-09-02 | I upptakten till USA-valet 2016 märks tecken på att utrikes- och säkerhetspolitiken kan komma att spela en större roll än vanligt. Republikanska presidentkandidater har redan gjort flera utspel, sporrade av amerikanernas oro inför läget i omvärlden och missnöje med president Obamas utrikespolitik.


Labour tog skottarna för givna


Av: Lena Karlsson

2015-05-21 | Medan Skotska nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon gjorde allt rätt i det brittiska valet, gjorde förlorarna inom Labour det mesta fel. Inte minst tog de sina skotska väljare för givna.


Vinna eller försvinna för Nigel Farage


Av: Lena Karlsson

2015-04-28 | I EU-valet förra året steg det högerpopulistiska Ukip som en raket och blev, med 27 procent av rösterna, det största brittiska partiet i Europaparlamentet. Men inför det brittiska parlamentsvalet den 7 maj har partiet tappat fart och det är inte säkert att partiledaren Nigel Farage lyckas ta sig in i underhuset.


”Bibis” valseger gör Israel till pariastat


Av: Per Jönsson

2015-03-19 | Med Netanyahu kvar vid stadsrodret i Israel blir det inte något tal om en palestinsk stat. Och han försäkrar att bosättningarna på Västbanken ska fortsätta i stor skala. Därmed hamnar Israels relationer med USA och EU sannolikt i frysen.


Putin vann valet åt Lettlands regering


Av: Arne Bengtsson

2014-10-09 | Rysslands aggression i Ukraina avgjorde valet i Lettland 4 oktober. De lettiska nationalisterna gick fram och den ryssdominerade vänstern gick tillbaka. Oron för massutvandring och avfolkad landsbygd överröstades av varningar för att Lettlands självständighet hotas om oppositionen vinner.


Bokslut Bildt


Av: Stefan Borg

2014-10-02 | Inför en fullsatt Sverigesal på UI sammanfattade Carl Bildt sin tid i Arvfurstens palats. Den avgående utrikesministern tecknade de senaste åtta årens utveckling i världen från en svensk horisont. Kontentan av analysen var att världen idag på många sätt karakteriseras av realpolitikens återkomst, där agendan domineras av hårda säkerhetspolitiska frågor som får samsas med vissa (relativt) nya utmaningar som klimatfrågan och försök att minimera statlig censur av internet.


Nej till skotsk självständighet


2014-09-19 | Nej-sidans seger i folkomröstningen om skotsk självständighet blev betydligt större än väntat: 55 procent av väljarna röstade nej. Men valprocessen har samtidigt lett till löften om större befogenheter för det skotska parlamentet. Valdeltagandet blev också högt, efter brittiska förhållanden, nästan 85 procent.


Framtidens biståndspolitik


Av: Anna Lantz

2014-09-12 | – Världen brinner och människor flyr. Sverigedemokraterna vill stänga dörren och det tycker jag är tragiskt. Det sade Kerstin Lundgren, biståndspolitisk talesperson för Centerpartiet, när hon i förra veckan deltog i en utfrågning om framtidens biståndspolitik. Utfrågningen anordnades av 21 svenska bistånds- och utvecklingsorganisationer. Förutom Lundgren deltog även övriga riksdagspartiers talespersoner i biståndsfrågor. Moderaterna företräddes av biståndsministerns statssekreterare Tanja Rasmusson.


Stärkt beredskap i fokus vid partidebatt på UI


Av: Lena Höglund

2014-09-08 | Samtidigt som Nato höll toppmöte om hoten från Ukrainakonflikten och Islamiska staten samlades de svenska partiernas företrädare på UI för att tala om Sveriges framtida utrikes- och försvarspolitik. En internationell insats i Irak/Syrien och återinförd värnplikt var två av de ämnen som diskuterades.


Nytt kapitel inleds i Erdoğans Turkiet


Av: Aras Lindh

2014-08-19 | I dagarna valdes Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan till president med god marginal, trots att han det senaste året har varit hårt ansatt till följd av sin auktoritära ledarstil och en rad avslöjanden och anklagelser om korruption, polisiärt övervåld och inskränkningar av demokratiska rättigheter. Nu har Erdoğan siktet inställt på att stärka presidentpostens maktbefogenheter, och mycket talar för att han kommer att lyckas.


Indonesiens näste president – en jordnära företagare från småstaden


Av: Pia Daleke

2014-08-05 | Sydöstasiens största ekonomi och militärmakt står inför ett skifte på den viktigaste politiska posten, presidentämbetet. Landet får i oktober 2014 en ledare med en annan historia och personlighet än de tidigare presidenterna, som oftast har kommit från en politisk elit med militär bakgrund.


Maktkamp i Uribismens skugga


Av: Joakim Kreutz

2014-06-10 | Dagarna före presidentvalet i Colombia i maj skämtade man i Bogota om att de fem kandidaterna bestod av ”Uribes kandidat, Uribes ex-kandidat, Uribes ex-minister, Uribes borgmästare, och Uribes ex-flickvän.” Colombiansk politik påverkas fortfarande i stor utsträckning av den före detta presidenten (2002-2010) Álvaro Uribe, som själv i sin politiska comeback i mars i år valdes till senator. Det är inte troligt att hans inflytande kommer att minska trots att fokus borde ligga på de två presidentkandidaterna som den 15 juni möts i en andra valomgång: Oscar Ivan Zuluaga och Juan Manuel Santos.


Indiens kvinnor – en röst att räkna med


Av: Pia Daleke

2014-05-20 | Efter den brutala gruppvåldtäkten i Delhi i december 2012 har de indiska kvinnornas utsatta situation fått politisk betydelse. Det märktes i valkampanjen inför vårens parlamentsval. – Men med det hindunationalistiska BJP vid rodret kan vi knappast förvänta oss några feministiska reformer framöver, säger Sten Widmalm, professor vid Uppsala universitet och Indienexpert.


Maktskifte åt höger i Indien


Av: Pia Daleke

2014-05-16 | Det hindunationalistiska BJP med den omstridde Narendra Modi i spetsen har segrat stort i världens hittills största demokratiska val – vårens parlamentsval i Indien. Det regerande Kongresspartiet har gjort sitt kanske sämsta val någonsin. Hur kunde BJP segra så stort? Vad är det för land som Modi och BJP nu tar över? Och i vilken riktning kommer BJP att föra Indien?


Vilket EU vill vi ha?


Av: Nils Karlson

2014-04-09 | Vilket EU vill vi ha? Det borde vara den avgörande frågan i valet till Europaparlamentet. Men också i den offentliga diskussionen de år som följer. EU är idag nämligen lika mycket inrikes-, som utrikespolitik.


EU profilfråga för brittiska partier


Av: Lena Karlsson

2014-04-09 | När Nigel Farage och Nick Clegg grälade om det brittiska EU-medlemskapet i en andra TV-sänd debatt försökte den brittiska premiärministern David Cameron, trots att han inte deltog, kamma hem poängen genom att beskriva sig själv som den som hade en förnuftig syn på EU.


Vad Europavalet inte gäller


Av: Kjell Goldmann

2014-04-08 | Om man får tro pollwatch2014.eu blir vårens val till Europaparlamentet mer spännande än höstens val till den svenska riksdagen. Om valutgången blir enligt prognosen innebär detta en betydande förskjutning från höger till vänster. Men svenska media tappar bort denna utveckling i sin bevakning.


Osäker framtid för Erdoğan när Turkiet går till lokalval


Av: Aras Lindh

2014-03-27 | När Turkiet går till lokalval i slutet av månaden står mycket på spel för landets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan. Aldrig tidigare har han varit utsatt för så mycket påtryckningar från så många håll. Valet betraktas i det närmaste som en gigantisk opinionsundersökning för den kritiserade premiärministern. Erdoğan själv hoppas på att valet ska innebära viss upprättelse. Även om han förmodligen kommer kunna sitta kvar hopar sig frågorna kring huruvida han kommer gå stärkt ur valet.


Vem bryr sig om utrikespolitiken?


Av: Kjell Goldmann

2014-03-03 | Den 14 september ska vi väljare avgöra vilka som ska leda utrikespolitiken under fyra år. 2014 ska svenska väljare även ta ställning till vilken partigrupp i det överstatliga Europaparlamentet vi vill stödja och vilken politik Sverige bör driva i mellanstatliga rådet.


Mycket talar för ett maktskifte i Indien


Av: Jonas Hellman

2014-01-24 | Läget är ovisst inför vårens indiska parlamentsval, men ett maktskifte ligger i luften. Det finns en trötthet på det styrande Kongresspartiet, som förknippas med korruption och handlingsförlamning.


Ingen Jas-försäljning till Brasilien


Av: Anders Linnhag

2013-10-23 | USA:s chanser att sälja stridsflygplan av typen F-18 Super Hornet till Brasilien har minskat efter Edward Snowdens uppgifter om det amerikanska spionaget på Brasilien. Men det kommer inte att leda till någon försäljning av JAS Gripen, åtminstone inte före det brasilianska valet nästa år.


Merkels europeiska val


Av: Björn Fägersten

2013-09-25 | Ska utlänningar få köra på autobahn utan att behöva betala? När Tyskland gick till valurnorna lyste de stora europeiska ödesfrågorna med sin frånvaro. När förbundskansler Angela Merkel väl har smält sin seger och bildat regering väntar dock en rad beslut med bäring på såväl EU:s som Sveriges framtid.


''Osannolik'' kansler tyskarnas favorit


Av: Per Jönsson

2013-09-10 | Ingen i Tyskland vet riktigt vad Angela Merkel står för – trots att hon suttit som kansler i åtta år och trots att hon är landets i särklass populäraste politiker. Men hela Europa bävar inför vad som ska ske med tysk EU- och europolitik efter förbundsdagsvalet den 22 september


”Strunta i Mugabe -­ lägg kraften på en demokratisering”


Av: Anna Tibblin

2013-08-27 | Dammet börjar lägga sig efter anklagelserna om valfusk – och Robert Mugabe har ännu en gång svurits in som Zimbabwes president. Nu är frågan vilka han tar med sig in i regeringen för att han ska kunna gå till historien som en afrikansk statsman, och inte som en diktator som styrt sitt land med järnhand sedan 1980.


Hur man blir partiledare i Kanada


Av: Kjell Goldmann

2013-03-15 | Liberalerna, länge Kanadas dominerande parti, är sysselsatta med att välja ny ledare, den fjärde sedan 2006. Valet, som ska förrättas om några veckor, genomförs denna gång med en öppenhet som inte är vanlig i ett partisystem av europeisk typ.


Grillo och Bersani kan sänka Berlusconi


Av: Arne Bengtsson

2013-03-07 | Bryssel hoppas desperat på stabilitet i Italien, men kaos är inte långt borta. Italienarnas proteströst i valet nyligen har lagt landets framtid i händerna på antipolitikern Beppe Grillo.


Oro för våldsamheter i samband med valet i Kenya


Av: Erik Persson

2013-03-01 | På måndag går Kenya till val och frågan är om våldsamheterna som utspelades i samband med 2007 års val kommer att upprepas. Flera händelser under 2012 visar på starka spänningar mellan olika etniska grupper. Förra året dödades runt 450 personer i etniska konflikter och cirka 110 000 personer tvingades fly inom landet. Ofta har detta våld haft politiska motiv.


Stora utmaningar inför presidentvalet i Afghanistan


Av: Mette Bakken

2013-01-22 | Den 5 april 2014 går afghanerna till valurnorna för att bestämma vem som ska efterträda president Hamid Karzai. Fram till dess kommer den oberoende valkommissionen att ha fullt upp med att säkra en fredlig och rättvis valprocess.


Valet i Israel ställer Netanyahu inför ett dilemma


Av: Per Jönsson

2013-01-21 | När rösterna räknats efter tisdagens parlamentsval i Israel kommer premiärminister Benjamin Netanyahu att tvingas välja mellan två obekväma alternativ: en ideologiskt skarpskuren högerregering i konflikt med USA, eller en spretig höger-mittenregering utan gemensamma mål. Ingetdera lär stärka hans ställning som ledare för ett politiskt splittrat Israel.


UKIP - Camerons nya problem


Av: Lena Karlsson

2013-01-09 | Den brittiske premiärministern David Cameron och hans konservativa parti har problem. I de senaste opinionsundersökningarna har Konservativa partiet under det senaste året tappat nästan var femte väljare. En del av dem har hoppat över till Labour, men den stora vinnaren är det populistiska Brittiska självständighetspartiet (UKIP).


''Judar måste leva i hela Landet Israel''


Av: Per Jönsson

2013-01-07 | Inför parlamentsvalet den 22 januari hamnar allt fokus i Israel på ett politiskt underbarn som kräver att den judiska staten annekterar Västbanken och överför Gaza till Egypten.


Förlusten speglar ett splittrat parti


Av: Markus Balázs Göransson

2012-11-15 | Mitt Romneys nederlag i det amerikanska presidentvalet beror delvis på en djup kris inom det republikanska partiet. Den före detta affärsmannen var den ende kandidaten som partiets olika falanger kunde enas kring. Hans misslyckande avslöjar de kraftiga motsättningarna som råder inom partiet.


Putin nöjd med Obama men många konflikter består


Av: Ingmar Oldberg

2012-11-13 | Både den ryska ledningen och allmänheten är sedan sovjettiden fixerade vid USA och följde dess presidentval med stort intresse. Ett skäl är att Ryssland ser sig som en stormakt jämbördig med USA, ett annat att utgången i valet var genuint ovisst (till skillnad från vårens presidentval i Ryssland). Enligt opinionsundersökningar föredrog de flesta ryssar Obama framför Romney, och det tycktes ledningen också göra trots att president Putin sade sig kunna arbeta med vem som än blir vald.


Dalande popularitet för Frankrikes ”président normal”


Av: Ylva Lindahl

2012-11-08 | När François Hollande vann presidentvalet i maj var det många fransmän som drog en lättnadens suck. Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy var impopulär och förhoppningarna hos många väljare var stor om att en mer sansad president nu skulle ta nya friska tag för att hjälpa landet ur den djupa finanskrisen.


Obamas vinst applåderas i omvärlden


Av: Anna Jardfelt

2012-11-07 | Efter månader - ja, år – av opinionsundersökningar, analyser och rena spekulationer vet vi nu till slut att Obama omvalts för fyra år till i det amerikanska presidentvalet år 2012.


Oklart vem Putin vill samarbeta med


Av: Karin Ekström

2012-11-05 | De senaste årens förbättrade relationer mellan USA och Ryssland står på spel i det stundande amerikanska presidentvalet. Republikanen Mitt Romney har förklarat att Ryssland är USA:s geopolitiska fiende nummer ett, men ändå finns det skäl som talar för att Moskva kanske föredrar Romney framför Obama.


Korruption i Europas hjärta


Av: Anna Takman

2012-10-30 | Österrikes politiska scen har det senaste året dominerats av omfattande korruptionsskandaler som involverar toppolitiker från alla läger. Inför parlamentsvalet 2013 kan det växande politikerföraktet leda till att den politiska kartan radikalt ritas om.


Romney vs Obama: Två veckor kvar till valet


Av: Erik Brattberg

2012-10-23 | Det amerikanska valet närmar sig med stormsteg. Mycket stod på spel när presidentkandidaterna drabbade samman i en debatt om amerikansk utrikespolitik. Romney antog en försiktig linje, Obama däremot var mer alert än i tidigare debatter. UI:s Erik Brattberg följde debatten i direktsänd amerikansk teve.


Växande ideologiskt gap trots gemensamma värderingar


Av: Jan Joel Andersson

2012-10-02 | Ordet kompromiss har blivit ett skällsord i amerikansk politik. Trots att både demokraterna och republikanerna säger sig vilja fokusera på att lösa konkreta problem är vägran att kompromissa ett stort hinder för att kunna åstadkomma konkreta resultat. Det är på många sätt märkligt då det finns en grundläggande enighet om många saker i USA.


Blå stjärna över Amerika?


Av: Per Jönsson

2012-08-23 | Republikanen Mitt Romney och hans partikamrater utlovar skattestopp och en krympning av USA:s federala statsmakt. Men de lär få lika knepigt med detta som sina ideologiska föregångare.


Det som händer i Mexiko stannar inte i Mexiko


Av: Lisa Kareliusson

2012-07-24 | Flera veckor efter presidentvalet i Mexiko är resultatet fortfarande omstritt. Segraren Enrique Peña Nieto har anklagats för valfusk och oppositionen kräver att valet görs om. Den politiska instabiliteten i landet sätter inte enbart förtroendet för de inhemska politikerna på spel – den hotar också att försämra Mexikos relationer till andra länder i regionen.


''Obama är Bush utan cowboyhatt”


Av: Elin Rappe

2012-07-09 | Läget i den amerikanska ekonomin kommer att avgöra presidentvalet i USA i november. Den fortsatta ekonomiska utvecklingen i Europa är därför av stor betydelse även för det amerikanska presidentvalet. Det framgick under UI:s seminarium i Almedalen.


Presidentvalet i Egypten - en seger för islamismen


Av: Magnus Norell

2012-06-26 | Den andra omgången av Egyptens första demokratiska presidentval resulterade i seger för Muslimska brödraskapets kandidat, Mohammed Mursi. Han vann över sin motståndare, Ahmed Shafiq (president Mubaraks sista premiärminister) i ett mycket jämnt val. Officiella siffror gav Mursi 51,7 procent av rösterna mot 48,3 procent för Shafiq.


Från den franska fronten: ett gott tecken


Av: Barbro Hedvall

2012-06-25 | De fransk-turkiska förbindelserna återupptas. Se där en positiv nyhet från Europa. Och ett positivt resultat av skiftet på den franska presidentposten.


Egypten riskerar att återgå till auktoritärt styre


Av: Islam Habib

2012-06-14 | Risken för att Egypten åter landar i ett auktoritärt styre är högst påtaglig om inte politiska partier och andra aktörer lyckas finna enighet i politiken.


Presidentval i Egypten – ur askan i elden?


Av: Magnus Norell

2012-06-07 | Inte helt överraskande blev de stora förlorarna i det egyptiska presidentvalet de liberala krafter som i hög grad genomförde revolutionen förra året. UI:s Magnus Norell ser en stor risk för att det slutliga resultatet av presidentvalet kan komma att leda till mer och värre spänningar och konflikter inom landet, hur demokratiskt valet än går till.


Mexikos val – en väg tillbaka?


Av: Johan Schmidt

2012-05-25 | I sommar är det presidentval i Mexiko. Det gamla maktpartiet PRI har gjort comeback och mycket tyder på att partiets kandidat kommer att vinna valet. Men frågan är om partiet är mer demokratiskt nu än det var när det förlorade makten för tolv år sedan.


Världens viktigaste val


Av: Anna Jardfelt

2012-05-16 | Intresset för det amerikanska presidentvalet är enormt i Sverige, inte minst i medierna. Även om de republikanska primärvalskandidaterna livligt diskuterats har en klar majoritet av svenskarna den sittande presidenten som favorit och om vi kunde välja så skulle Obama vinna stort (enligt YouGov).


Frankrikes höger står utan ledare


Av: Barbro Hedvall

2012-05-11 | Nicolas Sarkozy förlorade presidentvalet. Det var ingen överraskning för världen – och inte heller för Sarkozy. Han startade faktiskt sin kampanj i en stämning av förlust: jag kommer att lämna politiken om jag förlorar, sade han redan i februari.


Knappast en gyllne morgon för Grekland


Av: Per Jönsson

2012-05-09 | EU har fått sitt första riktiga nazistparti invalt i ett nationellt parlament. Men en del av vad det grekiska Gyllene gryning säger påminner inte så lite om vad Sveriges statsminister kunde uttala för mindre än femtio år sedan.


Frihet att välja viktigast för amerikaner


Av: Martin Gelin

2012-04-26 | Amerikaners förhållningssätt till staten är motsägelsefullt. Samtidigt som de flesta vill ta del av dess tjänster, ogillar man själva idén om staten. Och fortfarande värderas frihet högre än trygghet.


Nu förändras Ryssland nedifrån


Av: Sven Hultberg Carlsson

2012-03-12 | Efter Vladimir Putins seger i Rysslands presidentval har fokus legat på den växande oppositionsrörelsen: hur skulle den reagera efter ännu ett riggat resultat? Frilansjournalisten Sven Hultberg Carlsson beskriver ett land som förändras nedifrån – och utanför politiken.


Putins seger: början till slutet för en regim


Av: Lena Jonson

2012-03-09 | Vladimir Putin vann som väntat det ryska presidentvalet. Nu börjar svårigheterna och risken ökar att det system han byggt upp under drygt tio år vid makten börjar falla sönder.


Sasja, 32: ”Det är klart att de fuskar”


Av: Linnea Ahlgren

2012-03-07 | Samtidigt som media fylls av otaliga anklagelser om valfusk, och oppositionella förklarar att Ryssland från och med nu står utan legitim ledare, samlas några vänner hemma hos Sasja i hans stuga fyra mil utanför Moskva. Alla har de varit och röstat i sina valdistrikt.


Rysk opinion på maktens villkor


Av: Sven Hultberg Carlsson

2012-03-02 | I Vladimir Putins toppstyrda demokrati tävlar verklighetsbilderna mot varandra. Oberoende opinionsinstitut är sällsynta och makthavarna bryr sig sällan om deras omvärldsanalyser.


Stiligare presidentstuk på vår sida Atlanten


Av: Barbro Hedvall

2012-03-01 | Det är inte självklart att kostymernas puts ger mest politisk skjuts. Utmanarna till presidentposten i Frankrike och Ryssland klär sig ledigare, mer avslappat, rentav säckigare.


Glad schizofreni i ryska rättsstaten


Av: Linnea Ahlgren

2012-02-22 | Den ryska rättsapparaten är tudelad. Systemet tillämpas på helt olika sätt för vanliga medborgare och för politiskt obekväma personer. Det råder en glad schizofreni i det ryska rättssystemet, säger Rysslandsexperten Jeffrey Kahn.


Kan katolikerna avgöra USA-valet?


Av: Martin Gelin

2012-02-13 | Mediebevakningen inför presidentvalet i höst fokuserar betydligt mer på ekonomi och utrikespolitik, än på de värdekonservativa strömningarna inne i landet – trots att dessa kan få stor betydelse för valets utgång.


”Jag är innerst inne mycket finländsk”


Av: Anna Lantz

2012-02-10 | Finlands nyvalda president heter Sauli Niinistö. Men valresultatet är inte enbart en framgång för honom och hans konservativa Samlingsparti. Även Gröna förbundet och dess motkandidat, Pekka Haavisto, tillhör på sätt och vis valets vinnare.


Två procent kvinnor i nya folkvalda parlamentet


Av: Per Jönsson

2012-02-09 | Förra årets revolution i Egypten blev ingen massiv framgång för demokratin, i varje fall inte för kvinnorna. När alla siffror efter vinterns valomgångar räknats och godkänts kommer bara 10 av de 498 parlamentsledamöterna att vara kvinnor.


Fallskärmsjägare rockar i protest mot Putin


Av: Lena Jonson

2012-02-01 | Uppladdning av styrkorna för respektive emot Putin pågår för fullt inför presidentvalet den 4 mars. Ett inslag i den brokiga skaran av demonstranter utgörs av en grupp fallskärmsjägarveteraner.


Olustigt och dumt om folkmordet på armenier


Av: Barbro Hedvall

2012-01-26 | Hädanefter är det straffbart enligt fransk lag att inte använda termen folkmord om de turkiska armeniernas öde. Sådan lagstiftning strider mot upplysningsidealen om tanke- och yttrandefrihet. Att Nicolas Sarkozy på så sätt jagar röster bland armeniska väljare inför det franska presidentvalet gör hela affären till en olustig dumhet.


Valet i Taiwan hårdbevakas av Kina - och USA


Av: Martina Johannesson

2012-01-13 | Relationerna med Peking har blivit varmare, men ett skifte på presidentposten kan öka spänningarna.


Bara bred front kan hota Putin


Av: Lena Jonson

2012-01-12 | Enligt traditionellt ryskt makttänkande behövs en stark ledare som kan sätta hårt mot hårt om folket skulle börja röra på sig. Men när maktelitens splittring tilltar öppnas dörren för konkreta politiska protestkrav.


Tunisier efter valet: ”Demokrati gör ont”


Av: Marie Jonasson

2011-12-15 | Tunisiernas stolthet över landets första fria val i oktober har fått sig en törn. Medborgarna börjar inse att demokrati inte är en garanti för jobb, bättre statsfinanser och social rättvisa. Avgörande blir om folket har tålamod att låta demokratin mogna i rätt takt.


Putins valnederlag i Kaliningrad


Av: Ingmar Oldberg

2011-12-07 | Kaliningrad har alltid varit en besvärlig region för Ryssland, inte bara för att det är en exklav som omges av Natoländerna Litauen och Polen. I januari 2010 kulminerade protester där mot höjda avgifter och sociala nedskärningar i den största demonstrationen i Ryssland på många år.


Ryssland: Politiken börjar vakna och kulturlivet har visat vägen


Av: Lena Jonson

2011-12-05 | Bakslaget för Putin i valet till den ryska duman den 4 december ger hopp om att det politiska livet nu vaknar till liv efter flera år av ”bedövning” under 2000-talet.


Valet i USA 2012: Utrikespolitiken inte i fokus


Av: Erik Brattberg

2011-11-23 | Utrikespolitiken spelar vanligtvis en liten roll i amerikanska val. Istället brukar ekonomiska frågor vara betydligt mer avgörande. Under 2012 års valrörelse är detta truism troligen mer sant än någonsin.


Arabisk vår – egyptisk höst?


Av: Magnus Norell

2011-11-22 | Den 28:e november ska de egyptiska parlamentsvalen börja hållas enligt planerna. De beräknas hålla på i olika omgångar och vara färdiga i mars 2012. Det nyvalda parlamentet ska sedan skriva en ny konstitution och efter det ska nytt presidentval hållas. Som framgår av tidschemat kan detta dra ut på tiden ganska länge och pessimism och missnöje med sakernas tillstånd (och med det styrande militärrådet) har bara ökat de senaste månaderna.


Turbulent efter tunisiska valet


Av: Marie Jonasson

2011-11-18 | Valutgången i Tunisiens första demokratiska val är fortsatt på allas läppar. Islamistiska al-Nahda blev valets stora segrare, men utan att en majoritet av väljarna röstade på partiet. Cirka 1,5 miljon personer röstade på al-Nahda, närmare 3 miljoner lade inte sin röst på dem och nästan 4 miljoner tog sig inte ens till valurnorna. Denna sistnämnda grupp, kallad ”den tysta majoriteten”, har genom sin frånvaro i valet skapat en hetsig debatt i Tunisien.


Homosex och IRA-mord dominerar irländska presidentvalet


Av: Lena Karlsson

2011-10-26 | Irlands president har inget stort formellt politiskt inflytande och de irländska presidentvalskampanjerna brukar vara tämligen städade. Men så är det inte i år. Vem som vinner i torsdagens val är i högsta grad en öppen fråga, skriver Lena Karlsson.


Favoritvind för franska socialister


Av: Barbro Hedvall

2011-10-19 | Europeisk socialdemokrati har haft det motigt ett tag, skriver Barbro Hedvall. Nu kan den glädja sig åt två ljusglimtar: det danska folketingsvalet förde en socialdemokrat till statsministerposten trots att partiet gick bakåt, och de franska socialisterna ser ut att ta över i Elyséepalatset för första gången sedan 1995.


Valet i Polen en lättnad för Europa


Av: Jakub Swiecicki

2011-10-13 | Efter söndagens parlamentsval i Polen avstår premiärminister Donald Tusk från att ombilda regeringen. Han kan göra det med gott samvete. Ordförandeskapet i EU måste avslutas, och i europeiska huvudstäder drar man en lättnadens suck över att inte högerpopulisten Jarosław Kaczyński framöver styr Polen.


Valet i Liberia: Kvinnor viktiga för fortsatt fred


Av: Johanna Mannergren Selimovic

2011-10-12 | Ett mycket stort valdeltagande rapporteras från gårdagens val i Liberia. Inte förrän på fredag väntas rösterna vara färdigräknade i valet, som hölls bara några dagar efter tillkännagivandet av att Nobels fredspris bland annat går till president Ellen Johnson-Sirleaf och Leymah Gbowee, företrädare för landets starka kvinnorörelse.


Partisystemet gör Japan svårt att styra


Av: svd.se

2011-09-01 | I ett av världens mest kollektivistiska länder råder en paradoxal individfixering på den politiska arenan. Många frågar sig redan nu hur länge Yoshihiko Noda, som den 30 augusti valdes till premiärminister, ska bli kvar.


Ny start för Afrikas jätte


Av: Disa Håstad

2011-07-25 | Nigerias presidentval i våras var det första i dess historia som var någorlunda hederligt och utan fusk - det bedyrade de valobservatörer som var där. Delvis tycks det ha berott på att man använde ett nytt biometriskt system som gjorde det mycket svårare att manipulera valet.


Ödesval kan leda till nytt kaos i Thailand


Av: Pia Daleke

2011-06-28 |   Söndagens val i det politiskt kluvna Thailand blir avgörande för både invånare och turister i många år framöver. UI:s Pia Daleke skriver för Metro om ett val som i grunden gäller nationell försoning eller nytt tumult i turistparadiset.


Maktspel bakom valet i Thailand


Av: Pia Daleke

2011-06-27 | I skuggan av de partier som möter varandra i söndagens val följer starka krafter intresserat händelseutvecklingen. Valutgången avgör hur de kommer att agera. I valet till den thailändska nationalförsamlingen står två politiska läger mot varandra, med den kontroversielle förre premiärministern Thaksin Shinawatra som skiljelinje.


Valdagen närmar sig i Thailand


Av: Anna Tornberg

2011-06-27 | På söndag är det val till det thailändska parlamentet. I landet stiger nu spänningen.  Därför har UI:s Landguiden lyft fram Thailand  som "veckans land".


Segrare och förlorare står utanför Finlands nya regering


Av: Inger Jägerhorn

2011-06-23 | Den nya regeringen i Finland visar på skillnaderna till Sverige i blixtbelysning. Samlingspartiets ordförande och tidigare finansministern Jyrki Katainen lyckades äntligen få till stånd en regering, två månader efter valet - den längsta regeringsbildningen på 30 år.


Om UI-bloggen

Arkiv