Tunisien enda ljuspunkten i MENA-regionen


Av: Stefan Borg

2014-10-24 | MENA-regionen är i betydligt sämre skick nu än före den så kallade arabiska våren. Det sade Bahgat Korany, professor vid det amerikanska universitetet i Kairo, på ett forskarmöte i Spanien. Den enda ljuspunkten i regionen är Tunisien.


Alla förlorare när militären samlar makten i Egypten


Av: Nathalie Besèr

2013-12-03 | Militären i Egypten fortsätter att knyta den politiska makten hårdare till sig, främst på bekostnad av Muslimska brödraskapet. Nyligen presenterade övergångsregeringen en ny lag som inskränker demonstrationsrätten. Ett stort antal människorättsorganisationer har kritiserat lagen.


Rubbad maktbalans i kampen om Nilen


Av: Cecilia Bäcklander

2013-06-20 | Amazonfloden, Donau, Volga, Ganges, Mekong och Yangtze i all ära – flodernas flod och längst av alla är Nilen. Nilens vatten var grunden för den forntida egyptiska civilisationen, Moses vaggade i Nilens vass i Gamla Testamentet och sökandet efter Nilens källa har fört många ut på mytiska färder. Nilens flöden, avlagringar och transportleder är grunden för miljoner människors försörjning.


En majoritet är inte alltid detsamma som demokrati


Av: Per Jönsson

2013-02-11 | Är det utbredda stödet för islam i Egypten liktydigt med den egyptiska folkviljan? Den knäckfrågan föranledde skarpa hugg och mothugg när tunga Kairopolitiker konfronterades på UI.


Nya våldsamheter hindrar fredlig utveckling i Mellanöstern


Av: Magnus Norell

2012-09-20 | Det pågår kravaller, upplopp och demonstrationer runtom i Mellanöstern där situationen snarast kan beskrivas som kaotisk. Och händelserna gynnar knappast demokratin. En person som däremot kan dra nytta av den senaste tidens våldsamheter är Syriens president Bashar al-Assad, eftersom omvärldens intresse för Syrienkonflikten nu har minskat radikalt.


Kaos och anarki i Sinai


Av: Magnus Norell

2012-08-16 | Sedan den egyptiska revolutionen startade i början av 2011 har situationen på Sinaihalvön blivit alltmer kaotisk och anarkistisk. Det som just nu pågår där kan på sikt bli ett problem inte enbart för Egypten, utan också för de närliggande länderna Israel och Jordanien.


Presidentvalet i Egypten - en seger för islamismen


Av: Magnus Norell

2012-06-26 | Den andra omgången av Egyptens första demokratiska presidentval resulterade i seger för Muslimska brödraskapets kandidat, Mohammed Mursi. Han vann över sin motståndare, Ahmed Shafiq (president Mubaraks sista premiärminister) i ett mycket jämnt val. Officiella siffror gav Mursi 51,7 procent av rösterna mot 48,3 procent för Shafiq.


Egypten riskerar att återgå till auktoritärt styre


Av: Islam Habib

2012-06-14 | Risken för att Egypten åter landar i ett auktoritärt styre är högst påtaglig om inte politiska partier och andra aktörer lyckas finna enighet i politiken.


Presidentval i Egypten – ur askan i elden?


Av: Magnus Norell

2012-06-07 | Inte helt överraskande blev de stora förlorarna i det egyptiska presidentvalet de liberala krafter som i hög grad genomförde revolutionen förra året. UI:s Magnus Norell ser en stor risk för att det slutliga resultatet av presidentvalet kan komma att leda till mer och värre spänningar och konflikter inom landet, hur demokratiskt valet än går till.


Egyptisk film i skuggan av revolten


Av: Anna Lantz

2012-04-13 | Tillsammans med tiotusentals andra deltog filmregissören Mariam Abou Ouf i den egyptiska folkresningen. Men hennes revolutionsskildring, som visades på den afrikanska filmfestivalen CinemAfrica i Stockholm, har ännu inte haft premiär i Egypten.


Bröder på charmoffensiv i USA


Av: Magnus Norell

2012-04-11 | Inför det egyptiska presidentvalet i maj vill Muslimska brödraskapet förvissa omvärlden om att det är ett rumsrent politiskt alternativ. Men alla litar inte på partiets tal om förnyelse och tolerans.


Domstol mörkar sexuell skändning


Av: Per Jönsson

2012-03-19 | Egyptiska militärdomstolar blundar för övergrepp: trots många som vittnar om att soldater tvingat dem till oskuldstest läggs åtal ned. Utslaget kan inte överklagas.


Muslimska bröder ger dubbla budskap


Av: Magnus Norell

2012-02-27 | Egyptiska Muslimska brödraskapet tycks nu kunna köpslå med landets militär och samtidigt bli helt dominerande i regeringen. Det är inte vad demonstranterna på Tahrirtorget förra våren hoppades på.


Två procent kvinnor i nya folkvalda parlamentet


Av: Per Jönsson

2012-02-09 | Förra årets revolution i Egypten blev ingen massiv framgång för demokratin, i varje fall inte för kvinnorna. När alla siffror efter vinterns valomgångar räknats och godkänts kommer bara 10 av de 498 parlamentsledamöterna att vara kvinnor.


”Vänta fem år med att stympa tjuvar”


Av: Per Jönsson

2012-02-06 | Den nya regimen i Egypten bör vänta fem år innan man börjar tillämpa islamisk lagstiftning för att hugga av handen på tjuvar och andra brottslingar. Det hävdar den sunnimuslimska världens viktigaste TV-predikant.


Egypten - vad händer?


Av: Anna Tornberg

2011-11-25 | I måndags lämnade Egyptens regering in sin avskedsansökan, men Tahrirtorget i Kairo är fortfarande fyllt av demonstranter. Vad kommer protesterna att leda till? Hur går det med de planerade valen och vilken roll spelar islamisterna?


Arabisk vår – egyptisk höst?


Av: Magnus Norell

2011-11-22 | Den 28:e november ska de egyptiska parlamentsvalen börja hållas enligt planerna. De beräknas hålla på i olika omgångar och vara färdiga i mars 2012. Det nyvalda parlamentet ska sedan skriva en ny konstitution och efter det ska nytt presidentval hållas. Som framgår av tidschemat kan detta dra ut på tiden ganska länge och pessimism och missnöje med sakernas tillstånd (och med det styrande militärrådet) har bara ökat de senaste månaderna.


Så gick det till när Mubarak stängde ner internet i Egypten


Av: dn.se

2011-10-26 | Natten mellan den 27 och 28 januari 2011 händer något som saknar motstycke i internets historia: Egypten försvinner från kartan över det globala nätet. Det här är historien om hur en diktator försökte stoppa en revolution – och misslyckades.


Fångutväxlingen - vad betyder den?


Av: Nathalie Besèr

2011-10-18 | Fångutväxlingen mellan Hamas och Israel är genomförd. Efter fem år har den israeliske soldaten, Gilad Shalit, kommit hem till Israel. Samtidigt kommer 1027 palestinska fångar lämna israeliska fängelser.


Israel och Hamas har enats om fångutväxling


Av: Natalie Besèr

2011-10-12 | Efter fem år har Israel och Hamas slutligen enats om en överenskommelse som syftar till att växla den israeliske soldaten Gilad Shalit fri, mot att Israel släpper fler än 1000 palestinska fångar. Gershon Baskin var den som öppnade en ny kanal mellan Hamas och Israel i somras. UI:s Natalie Besèr fick möjlighet att ställa några frågor till honom.


Hoten mot ett fritt Egypten


Av: dn.se

2011-07-20 | Egypten har fortfarande långt till frihet och demokrati efter Mubaraks fall. I stället vädjar nu bakåtsträvande politiska krafter efter morgonluft. Det skriver Per Jönsson i Dagens Nyheter.


Revolutionen orsakade tvärstopp i Egyptens ekonomi


Av: New York Times

2011-06-30 | De 18 dagarnas revolt i Egypten som tvingade fram president Hosni Mubaraks fall har drastiskt skadat den egyptiska ekonomin, skriver New York Times Kairokorrespondent.


Om UI-bloggen

Arkiv