Saudikrisen: svårt att vara tydlig, konsekvent och effektiv


Av: Kjell Goldmann

2015-03-31 | Den dominerande åsikten om förhållandet mellan Sverige och Saudiarabien tycks ha blivit att regeringen har gjort rätt i att kritisera Saudiarabien för att vara en diktatur, kränka kvinnors rättigheter och ha en medeltida rättskipning men att den har visat dåligt ”handlag” samt att skadeverkningarna nu måste reduceras och normala förhållanden återställas. Därmed har Saudikrisen kommit att ge variationer på minst fyra väletablerade teman i internationell politik.


MR-kamp belönas med alternativa nobelpriset


Av: Pia Daleke

2014-12-02 | I en värld där handlingsutrymmet för människorättsaktivister krymper har juristerna Asma Jahangir, Pakistan, och Basil Fernando, Sri Lanka, framgångsrikt arbetat för att stärka rättssäkerheten och situationen för de mänskliga rättigheterna, ibland med risk för sina egna liv. Vid ett UI-seminarium nyligen berättade de om sin syn på tillståndet för de mänskliga rättigheterna (MR) i världen idag.


Maid trade – de fattigas globalisering


Av: Cecilia Bäcklander

2014-03-05 | Tiotusentals etiopier emigrerar varje år för att söka en framtid utomlands. De flesta är kvinnor som arbetar som hembiträden i Mellanöstern.


Arabvärlden trotsar USA och FN


Av: Per Jönsson

2013-10-22 | Nu går USA:s äldsta bundsförvant i Mellanöstern sin egen väg. Saudiarabien är det första landet i Förenta Nationernas 68-åriga historia som har tackat nej till medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Det är framför allt en desperat protest mot att Obamas USA och Putins Ryssland har enats om att låta Syriens härskare Assad sitta kvar vid makten tills vidare i utbyte mot nedrustning av de syriska kemvapnen.


Alliansfria rörelsen rustar sig för att avvärja krig kring Syrien och Iran


Av: Per Jönsson

2012-08-28 | Tito, Nehru, Brandt och Palme kämpade väl för fred och nedrustning mellan supermakterna USA och Sovjet. Nu strävar ånyo alliansfria ledare efter att bryta krigets spiral.


Saudiska kvinnor ska tillåtas sälja behå och trosor


Av: Per Jönsson

2012-02-01 | Ett gammalt tabu har brutits i Saudiarabien. Enligt ett dekret från kungahuset får kvinnor hädanefter arbeta som expediter i affärer för underkläder. Tidigare har enbart män kunnat sälja trosor, behåar och nattlinnen till kvinnliga kunder eftersom det enligt lagar och religiösa normer rått totalförbud mot kvinnliga expediter och servicepersonal. Nyordningen anses utgöra något av en ”saudiarabisk vår”.


USA håller fast vid arabvärldens fattiglapp


Av: cfr.org

2011-06-21 | Jemens president sedan tre decennier, Ali Abdullah Saleh, är tills vidare ur leken efter att han nyligen skadades svårt vid ett missilangrepp mot presidentpalatset och tvingades söka vård i Saudiarabien.


Om UI-bloggen

Arkiv