Nu finns en glimt av hopp för Syrien


Av: Bitte Hammargren

2016-03-17 | Ingen i omvärlden litar på Rysslands Vladimir Putin. Allra minst den syriska opposition som nu ska förhandla med Assadregimen i den process som kallas för Genève 3. Men just nu finns en anda av försiktig optimism, efter Rysslands överraskande besked om sin partiella reträtt från Syrien.


Prövad diplomat ser ljus i Syrien


Av: Per Jönsson

2015-11-27 | Nu sitter för första gången sedan Syrienkriget inleddes alla berörda parter vid samma förhandlingsbord med åtminstone delvis samma ståndpunkter. Det förklarade en påtagligt hoppfull Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrienkonflikten när han den 27 november gästade Stockholm och Utrikespolitiska institutet för att berätta om fredsansträngningarna.


Högt spel av Putin i Syrien


Av: Lena Höglund

2015-10-15 | Att Putin valde att ingripa militärt i Syrien var ett resultat av den ryska inre dynamiken, samtidigt som väst och arabländerna berett marken för det ryska initiativet. Så beskrevs bakgrunden när Rysslandsforskaren Gudrun Persson och Mellanösternanalytikern Per Jönsson vid ett UI-seminarium analyserade Rysslands inträde i kriget.


EU och flyktingkrisen


Av: Mark Rhinard och Niklas Ylander

2015-10-13 | Vid det extrainsatta toppmötet om flyktingkrisen häromveckan kom EU:s stats- och regeringschefer bland annat överens om att hjälpa Syriens grannländer med flyktingmottagandet och att EU:s yttre gränskontroll ska förstärkas. Dessutom delade EU-länderna upp ansvaret för cirka 120 000 flyktingar som redan befinner sig i Europa, varav de flesta i Grekland och Italien.


Global terrorfasa bäddar för Syrien-kompromiss


Av: Per Jönsson

2015-09-08 | Européerna känner sig drabbade av flyktingchock. I och kring Syrien, varifrån de flesta flyktingar kommer, rasar inbördeskriget i oförminskad skala. Just nu tycks dock flertalet medskyldiga stormakter söka efter en formel som kan bryta våldsspiralen i Syrien.


Islamiska staten och folkrätten


Av: Aras Lindh

2014-12-03 | Hur kan man förstå och förklara Islamiska statens (IS) framfart, och vilka verktyg har folkrätten till hands för att hantera den? Dessa och andra frågor diskuterades vid ett seminarium på Utrikespolitiska institutet som arrangerades i samarbete med Raul Wallenberg-institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt.


Perspektiv på islamiska statens framfart


Av: Aras Lindh

2014-09-29 | Den islamiska statens våldsamma framfart under sommaren har skapat stora rubriker världen över. Plötsligt ställdes omvärlden inför en rad frågor: Varifrån kom Islamiska staten (IS)? Vad är deras mål? Kan de hålla de territorier som just nu är under deras kontroll? Vilka aktörer påverkas och hur kan omvärlden stoppa dem? Dessa är några av de frågor som diskuterades under ett seminarium som arrangerades av Utrikespolitiska institutet.


Ny gryning i irakisk politik? Aron Lund intervjuar PUK:s Saadi Pira


Av: Aron Lund

2014-09-11 | - Vi gick till sängs den 9 juni och vaknade upp morgonen den 10 juni med en helt ny granne, säger Saadi Pira och häller upp lite mer frukostkaffe.


IS hämnd både skrämmer och befriar


2014-08-14 | ”Vi ska hämnas alla oförrätter!” Så uttalade sig Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för Islamiska staten (f d Isis) när han i månadskiftet juni/juli utropade ett islamiskt kalifat i de delar av Irak och Syrien som rörelsen lagt under sig. I väst och bland Iraks minoriteter skapar IS snabba utbredning och våldsmetoder skräck, men i de områden som rörelsen nu behärskar hälsas IS också som befriare.


EU, Nato och Syrien – livlig utrikespolitisk debatt i Almedalen


Av: Anna Tornberg

2014-07-04 | När företrädarna för de åtta ungdomsförbunden drabbade samman i en utrikespolitisk debatt inför höstens val så var enigheten stor i frågor som att EU borde driva klimatarbetet med större kraft, att det vore bra om EU rev sina handelshinder mot fattiga länder och att Sverige borde utöka sitt humanitära bistånd till Syrien. Natomedlemskap, flyktingfrågan och eventuella internationella interventioner i Syrien delade däremot panelen


Assad tar hem spelet


Av: Aron Lund

2014-05-26 | För Syriens del har den så kallade arabiska våren utvecklats till en humanitär katastrof med hundratusentals dödsoffer och många miljoner flyktingar. Islamistiska grupper har bidragit till våldsväldet. Men framför allt har Assadklanen visat extrem och effektiv sammanhållning.


Oviss framtid för Syrien


Av: Aras Lindh

2014-05-09 | ”Förstår omvärlden vad som pågår i Syrien, och hur ser utsikterna ut för en lösning av konflikten?” Den frågan ställdes till Mellanösternexperterna Aron Lund och Bitte Hammargren under ett seminarium som arrangerades av Utrikespolitiska institutet i dagarna.


Kampen mot barnsoldater kräver ny säkerhetsdoktrin


Av: Disa Kammars Larsson

2014-04-16 | Barn har allt mer blivit en del av lågintensiva konflikter och barnsoldater är inget undantag. Rekrytering av barnsoldater utgör ett vapensystem som opererar utanför det internationella systemet av folkrätt. Säkerhet i vår tid kräver nytänk och modiga politiker som vågar satsa på det förebyggande arbetet, menar pensionerade general Roméo Dallaire, som var överstebefälhavare för FN:s styrkor under folkmordet i Rwanda.


FN:s kemvapenorgan skyddar Assad


Av: Per Jönsson

2013-12-13 | USA:s och Rysslands avtal med Damaskusregimen om avrustning av den syriska kemvapenarsenalen gav Bashar al-Assad en nästan årslång respit att förbli vid makten. Årets mottagare av Nobels fredspris ger samtidigt skydd åt diktatorn att fortsätta sitt krig mot rebelliska undersåtar.


Striden om Syrien


Av: Jenny Carlbom

2013-10-21 | Hur samlad är egentligen Syriens opposition? Det undrar många sedan nyheter om splittring inom oppositionen har spridit sig i medier. Det gäller bland annat den interna striden om gränsstaden Azaz, vilken har lett till ytterligare lidande för den redan hårt prövade syriska befolkningen.


”Tystnad dödar i glömda kriser”


Av: Per Jönsson

2013-10-08 | Halva Jemens befolkning på 12 miljoner människor är i akut behov av humanitär hjälp. Detsamma gäller nästan hela Centralafrikanska republikens befolkning, eller fyra miljoner människor. Ändå rapporteras eller diskuteras nästan aldrig något om dessa humanitära megakriser. Just denna omvärldens tystnad debatterades livligt vid ett UI-seminarium den 8 oktober.


Från Kosovo till Syrien? Inte alls.


Av: Kjell Goldmann

2013-10-01 | Det finns skäl att anta att västmakternas tvekan att ingripa i Syrien inte bara handlar om risken för att göra ont värre utan även grundas på bredare förändringar i de västliga demokratierna, skriver Kjell Goldmann i andra delen av sin jämförelse mellan den nuvarande krisen i Syrien och Kosovokriget i slutet av 1990-talet.


Från Kosovo till Syrien


Av: Kjell Goldmann

2013-08-28 | Återigen påminns vi om klyftan mellan två dominerande idéer om internationella relationer. Å ena sidan den traditionella uppfattning som präglade FN-stadgan när den skrevs för snart 70 år sedan: grunden är nationalstatens suveränitet och okränkbarhet, dess inre angelägenheter är dess ensak, endast FN:s säkerhetsråd kan köra över någon. Å andra sidan en syn som vuxit fram under de år som gått sedan dess: inte bara stater utan också individer har rättigheter, vi har skyldighet att ingripa för att skydda människor i andra länder från folkmord och förtryck, i extrema fall med våld.


Vardag i Damaskus trots ständiga bombanfall


Av: Jenny Carlbom

2013-06-13 | I Syriens huvudstad Damaskus pågår vardagslivet på många håll som vanligt trots att stadens förorter bombas så gott som dagligen och bilbomber i centrum krävt över hundra liv bara i år. Panik uppstod inte ens efter Israels luftangrepp mot militära anläggningar nära Damaskus i början av maj då många människor dödades.


FN fördömer våldet i Syrien


Av: Lena Fransson

2013-04-25 | Efter två års stridigheter, 70 000 döda, över en miljon flyktingar, drygt 3 miljoner internförflyttade och grova rättighetskränkningar krävde ett enat säkerhetsråd den 18 april ett slut på våldet i Syrien. Det icke-bindande uttalandet från säkerhetsrådet kom efter att FN:s humanitära organ vädjat till omvärlden att visa en politisk vilja att sätta stopp för en pågående humanitär katastrof i den högst instabila regionen.


”Utan kompromissande sitter Assad kvar''


Av: Per Jönsson

2013-03-30 | Kurderna i Syrien är hittills de enda som vunnit på två års revolt mot Damaskus. Men enligt den främste kurdledaren Saleh Muslim riskerar oppositionens och omvärldens brist på kompromissförmåga leda till att Bashar al-Assads regim trots allt kan överleva.


Islamistisk allians trovärdigt hot mot Assad


Av: Aron Lund

2013-03-19 | Den syriska revolutionen sjunker allt djupare ner i ett religiöst inbördeskrig, och islamistiska grupper blir allt starkare inom oppositionen. Hittills har världens uppmärksamhet främst riktat sig mot al-Nusra-fronten, en så kallad jihadistisk organisation som har band till irakiska al-Qaida. Men det finns flera andra hårdföra islamistgrupper i Syrien.


Turkiet: Fred eller tvåfrontskrig?


Av: Per Jönsson

2013-03-13 | I samband med den turkiske presidenten Abdullah Güls Sverigebesök har det talats om en turkisk-kurdisk vapenvila lagom till det kurdiska nyåret newroz den 21 mars. Men inbördeskriget i grannlandet Syrien kastar en skugga över alla fredsutspel.


Strimma av hopp i Syriens mörker


Av: Per Jönsson

2013-02-04 | Under helgens säkerhetspolitiska toppkonferens i München bjöd den syriske oppositionsledaren Moaz al-Khatib på nära nog en sensation som har vissa utsikter att bryta det långa dödläget i Syriens snart två år långa inbördeskrig.


Var tredje syrier kan nu befinna sig på flykt


Av: Per Jönsson

2012-11-01 | Syriens humanitära kris växer explosionsartat. Enligt Syriens förre Stockholms-ambassadör har kriget tvingat bortåt tio miljoner syrier att lämna hus och hem.


Svårt läge för palestinska flyktingar i Syrien


Av: Elin Rappe

2012-10-26 | Situationen för de palestinska flyktingarna i Israel-Palestina och andra länder i arabvärlden har inte blivit bättre i och med den arabiska våren. Den senaste tidens utveckling i Syrien har också i hög grad påverkat dem som är fast inne i landet. Flyktingfrågan i regionen är nu en tickande bomb.


Erdogan trampar snett om Syrien


Av: Per Jönsson

2012-10-19 | Ankaras överilade reaktioner på Syrienkrisen avslöjar att den länge mycket framgångsrika turkiska AKP-regeringen har tappat sitt säkerhetspolitiska fotfäste.


Att beväpna sin fiende


Av: Magnus Norell

2012-10-18 | De senaste månaderna har flera olika rapporter och artiklar bekräftat att de flesta av de få vapen och vapensystem som faktiskt når fram till de syriska rebellerna, hamnar i händerna på islamistiska och mer extrema grupper. Det handlar framförallt om grupper som kommer utifrån Syrien och som inte har det minsta gemensamt med en stor majoritet av den syriska oppositionen.


Turkiets Erdogan inväntar nya krigshot


Av: Per Jönsson

2012-10-05 | Den omedelbara reaktionen från Ankara, Nato, USA och FN på Syriens granatattack mot Turkiet är att ligga lågt. I Turkiets fall beror försiktigheten inte minst på att man hukar inför att hamna i krig på två fronter.


Syriens episka drama


Av: Per Jönsson

2012-10-01 | Efter 18 månaders blodigt drama i Syrien bävar alla inför hur det hela ska sluta. Svaret ligger närmast i hur långt makthungriga aktörer utanför Syrien är beredda att gå för att främja sina egna strategiska intressen.


Islamistisk extremism – snarare undantag än regel


Av: Magnus Norell

2012-09-27 | De flesta oppositionella aktivister i Syrien är långt ifrån de islamistiska fanatiker eller extremister som regimen utmålar dem till. Det bekräftas av en amerikansk undersökning, som bland annat visar att en majoritet av aktivisterna ställer sig bakom religiös tolerans, juridisk jämlikhet, yttrandefrihet och en sekulär konstitution.


Nya våldsamheter hindrar fredlig utveckling i Mellanöstern


Av: Magnus Norell

2012-09-20 | Det pågår kravaller, upplopp och demonstrationer runtom i Mellanöstern där situationen snarast kan beskrivas som kaotisk. Och händelserna gynnar knappast demokratin. En person som däremot kan dra nytta av den senaste tidens våldsamheter är Syriens president Bashar al-Assad, eftersom omvärldens intresse för Syrienkonflikten nu har minskat radikalt.


Alliansfria rörelsen rustar sig för att avvärja krig kring Syrien och Iran


Av: Per Jönsson

2012-08-28 | Tito, Nehru, Brandt och Palme kämpade väl för fred och nedrustning mellan supermakterna USA och Sovjet. Nu strävar ånyo alliansfria ledare efter att bryta krigets spiral.


Destruktiv pluralism söndrar Syriens rebeller


Av: Per Jönsson

2012-08-02 | Den redan splittrade syriska oppositionen drar nu åt allt fler håll. Liksom forna svenska kamporganisationer på vänsterkanten knoppar rebellgrupperna av sig i rasande takt.


Syrien – krig på alla fronter


Av: Per Jönsson

2012-06-28 | Bashar al-Assads hårt pressade regim har för första gången börjat låta desperat. Syriens nedskjutning av ett turkiskt flygplan kan vara en vändpunkt för omvärldens engagemang. Men hotfullare för Assad är att den väpnade oppositionen med utländsk vapenhjälp har blivit i stånd att skaka Damaskusregimen.


Het sommar i Syrien


Av: Magnus Norell

2012-06-04 | Den syriska krisen var återigen på tapeten under Hillary Clintons besök i Stockholm i helgen. Den amerikanska utrikesministern har vid flera tidigare tillfällen understrukit att det internationella samfundet stöder det syriska folket och att krisen inte kan tillåtas pågå ”i oändlighet”. Frågan är vad det betyder och vilka alternativ det internationella samfundet har kvar i ljuset av fortsatt rysk blockering i FN:s säkerhetsråd.


Kofi Annan styr Syrienkris mot mjuklandning


Av: Per Jönsson

2012-04-03 | Han är ännu inte helt framme vid målet. Men FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan har lyckats få samtliga aktörer i den blodiga Syrienkrisen att rucka rejält på sina tidigare principer.


Ånyo blickar världen mot stranden vid Tigris


Av: Per Jönsson

2012-03-27 | Arabförbundets toppmöte i Bagdad liknar inget tidigare. Främst kretsar uppmärksamheten kring om arabvärlden och Kofi Annan gemensamt kan få stopp på våldet i Syrien.


Syrisk fred kräver brott mot principer


Av: Per Jönsson

2012-03-15 | En hållbar politisk lösning för Syrien kräver att såväl Assadregimen som oppositionen och omvärlden biter i det sura äpplet.


Kan Annan övertala Assad?


Av: Anna Lantz

2012-03-15 | Den syriska regimen fortsätter sina våldsamma övergrepp mot befolkningen. Samtidigt gästar Kofi Annan Damaskus i ett försök att tala Bashar al-Assad till rätta. Men hur väl fungerar egentligen diplomatin? Och är västerländsk inblandning den enda vägen framåt?


Syriens folkresning kapas av våldsmän


Av: Per Jönsson

2012-02-15 | Vad kampen om Syrien gäller är inte längre enbart en inomsyrisk fråga. Folkresningen för demokrati har kapats av aktörer med dunkla intressen. Och Syrien har förvandlats till ett stormaktspolitiskt slagfält.


Besök hos den syriska gerilla-armén


Av: Per Jönsson

2012-02-07 | Sakta men säkert börjar den mytomspunna Fria syriska armén påminna om historiska gerillarörelser i exempelvis Kosovo, Vietnam och Algeriet. Nättidningen Asia Times Online har publicerat ett unikt fotoreportage från den syriska gerillans utsatta tillvaro i kampen mot Damaskusregimens förtryck.


Sic Semper Tyrannis*


Av: Magnus Norell

2012-01-05 | När Arabförbundet till slut, efter flera månaders förhandlingar och överläggningar med representanter för den syriska regeringen, beslöt att skicka en undersökningskommission till Syrien i slutet av december, framhölls det som stor seger för regional arabisk konflikthantering. Men varken observatörer eller sanktioner visade sig ha något avgörande inflytande på utvecklingen i Syrien.


Syriens opposition är diktatorn Assads styrka


Av: Per Jönsson

2011-10-12 | Stridslystna överstar, exilrevolutionärer, ickevåldsaktivister, äldre och nyare islamister, etablerade aktivister, kompromissvilliga poeter och patriarker – den syriska oppositionen utgör en nästan osannolik mix av disparata aktörer. Inte blir det begripligare av att den nya paraplyorganisationen Syriens nationella råd har deklarerat att dess enda mål är att störta Assad – sedan drar man sig tillbaka från politiken. Vem ska då handha Syriens affärer?


Omvärlden föredrar väpnade uppror


Av: Per Jönsson

2011-10-05 | Vare sig det gäller Mellanöstern, Balkan eller Afrika hjälper vi i omvärlden helst väpnade uppror – fredliga demonstranter mot förtryckare göre sig icke besvär. Det var den skakande slutsatsen av folkrättsexperter, diplomater och militärer vid en UI-debatt om humanitär rätt i världspolitiken.


Syriens Assad står och faller med ayatollornas Iran


Av: Per Jönsson

2011-09-05 |   Skall den ”arabiska våren” nå även Syrien? Tumskruvarna börjar dras åt kring diktatorn Bashar al-Assad som nu under ett halvår har låtit mörda tusentals fredliga frihets- och demokratiaktivister.


Den arabiska våren förvandlas till arabisk mardröm


Av: The Independent

2011-06-23 | I Syrien, Libyen, Jemen och Bahrain har förhoppningarna om att spontana protestdemonstrationer skulle frambringa frihet och demokrati förvandlats till sin raka motsats, skriver nestorn bland Mellanösternreportrar Patrick Cockburn i The Independent.


Assads vänner vädjar: Sluta skjuta syrier


Av: memri.org

2011-06-08 | Nu börjar även anhängare till regimen i Syrien få nog och kräver av president Assad att han ska upphöra med blodbadet på syriska civila.


Om UI-bloggen

Arkiv