Nu finns en glimt av hopp för Syrien


Av: Bitte Hammargren

2016-03-17 | Ingen i omvärlden litar på Rysslands Vladimir Putin. Allra minst den syriska opposition som nu ska förhandla med Assadregimen i den process som kallas för Genève 3. Men just nu finns en anda av försiktig optimism, efter Rysslands överraskande besked om sin partiella reträtt från Syrien.


Valet i Iran har skapat ny spelplan


Av: Per Jönsson

2016-03-02 | Solklara segrare i de iranska valen till Expertförsamlingen och parlamentet blev några av de mest kända moderata reformisterna. Samtidigt slogs de allra mest bakåtsträvande ayatollorna ut.


När Irans Högsta ledare möter folkviljan


Av: Per Jönsson

2016-02-24 | Strax efter att Irans kärnteknikavtal trätt i kraft går de iranska väljarna till sitt kanske viktigaste val hittills. För första gången har de chansen att avgöra vem som verkligen bestämmer i Islamiska republiken Iran.


Prövad diplomat ser ljus i Syrien


Av: Per Jönsson

2015-11-27 | Nu sitter för första gången sedan Syrienkriget inleddes alla berörda parter vid samma förhandlingsbord med åtminstone delvis samma ståndpunkter. Det förklarade en påtagligt hoppfull Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrienkonflikten när han den 27 november gästade Stockholm och Utrikespolitiska institutet för att berätta om fredsansträngningarna.


Högt spel av Putin i Syrien


Av: Lena Höglund

2015-10-15 | Att Putin valde att ingripa militärt i Syrien var ett resultat av den ryska inre dynamiken, samtidigt som väst och arabländerna berett marken för det ryska initiativet. Så beskrevs bakgrunden när Rysslandsforskaren Gudrun Persson och Mellanösternanalytikern Per Jönsson vid ett UI-seminarium analyserade Rysslands inträde i kriget.


Tunisiska fredspristagare - symbol för demokrati i konfliktdrabbad region


Av: Stefan Borg

2015-10-09 | Den arabiska våren är ännu inte död, även om dess löfte om demokratisering endast numera hålls levande i Tunisien. En stor anledning till att demokratin i Tunisien fortfarande lever är det arbete som bedrevs av årets mottagare av Nobels fredspris, den så kallade nationella kvartetten för dialog, i ett synnerligen kritiskt skede under 2013.


Global terrorfasa bäddar för Syrien-kompromiss


Av: Per Jönsson

2015-09-08 | Européerna känner sig drabbade av flyktingchock. I och kring Syrien, varifrån de flesta flyktingar kommer, rasar inbördeskriget i oförminskad skala. Just nu tycks dock flertalet medskyldiga stormakter söka efter en formel som kan bryta våldsspiralen i Syrien.


Inga snabba lösningar i kampen mot IS


2015-07-07 | Är Mellanöstern i sönderfall, eller kan regionen stabiliseras och vad skulle i sådana fall krävas? Linnea Wikström och Kasper Irgens från Utrikespolitiska Förbundet Sverige lyssnade på seminariet "Sönderfall i Mellanöstern" i Almedalen.


Iran - inte längre en framtida kärnvapenmakt?


Av: Hanna Holmäng

2015-06-22 | ”Avtalet om Irans kärnenergiprogram handlar inte om teknik, det man träter om är de politiska positionerna." Så inledde Rouzbeh Parsi, Iranexpert, analytiker och lektor på historiska institutionen vid Lunds universitet, sitt anförande under seminariet "Avtal med Iran - öppning i Mellanöstern?


Västbistånd till kurder riskerar tända nya krigseldar


Av: Per Jönsson

2015-05-29 | Att västvärlden, däribland Sverige, ger militärhjälp till vissa kurdiska milisgrupper för att bekämpa Islamiska staten är inte okomplicerat. Främst för att man därigenom eldar på nygamla inomkurdiska konflikter vilket ytterligare spär på kaoset i Mellanöstern.


När det onda blir det goda - dubbel utmaning i kampen mot IS


Av: Aras Lindh

2015-05-27 | Efter Islamiska statens framfart i somras måste nu en rad länder hantera det faktum att flera medborgare frivilligt reser till Irak och Syrien i syfte att kriga för terrorgruppen. Fenomenet i sig är inte nytt, men när frivilliga ansluter sig till en grupp som ägnar sig åt systematiskamord, slaveri, tvångsäktenskap och våldtäkter ställs frågan på sin spets.


Saudikrisen: svårt att vara tydlig, konsekvent och effektiv


Av: Kjell Goldmann

2015-03-31 | Den dominerande åsikten om förhållandet mellan Sverige och Saudiarabien tycks ha blivit att regeringen har gjort rätt i att kritisera Saudiarabien för att vara en diktatur, kränka kvinnors rättigheter och ha en medeltida rättskipning men att den har visat dåligt ”handlag” samt att skadeverkningarna nu måste reduceras och normala förhållanden återställas. Därmed har Saudikrisen kommit att ge variationer på minst fyra väletablerade teman i internationell politik.


Rapport från Qatar


Av: Disa Håstad

2015-03-17 | ”Think”! står det med stora bokstäver på ett plank i Doha. Uppmaningen åtföljs av andra glada slogans - "läs, fundera, lär er" är andemeningen. Bakom ligger Education City där det amerikanska Georgetownuniversitetet, en filial till läroanstalten med samma namn i Washington DC, och andra högskolefilialer nu ska försöka höja utbildningen i landet.


För Mellanösterns skull, eller för Sveriges?


Av: Kjell Goldmann

2015-01-21 | Sveriges erkännande av ”staten Palestina” kan ses i två perspektiv. Det ena är Mellanöstern, det andra Sverige.


Folkrätten - en tolkningsfråga


Av: Erica Lundholm

2014-11-05 | Åsikterna var många gånger vitt skilda när Israel-Palestinakonflikten diskuterades ur ett juridiskt perspektiv under ett seminarium på UI tidigare i oktober.


Östra Jerusalem: Osäker framtid för splittrad stad


Av: Johanna Mannergren Selimovic

2014-10-29 | Palestinier hoppas att en framtida palestinsk stat ska ha östra Jerusalem som huvudstad. Men Israel har alltid motsatt sig en delning av Jerusalem och stadens status är en av fredsförhandlingarnas svåraste knäckfrågor. Nu ökar spänningarna samtidigt som bosättningspolitiken skruvas upp.


Tvåstatslösningen - är den möjlig?


Av: Kjell Goldmann

2014-10-28 | Regeringsförklaringens ord om att konflikten mellan Israel och Palestina ”endast” kan biläggas genom en tvåstatslösning, och att Sverige därför kommer att erkänna ”staten Palestina”, har inte bara aktualiserat frågan om detta är ett konstruktivt bidrag till fredsprocessen utan också om denna väg till värdiga förhållanden för palestinierna längre är framkomlig.


Tunisien enda ljuspunkten i MENA-regionen


Av: Stefan Borg

2014-10-24 | MENA-regionen är i betydligt sämre skick nu än före den så kallade arabiska våren. Det sade Bahgat Korany, professor vid det amerikanska universitetet i Kairo, på ett forskarmöte i Spanien. Den enda ljuspunkten i regionen är Tunisien.


Ny gryning i irakisk politik? Aron Lund intervjuar PUK:s Saadi Pira


Av: Aron Lund

2014-09-11 | - Vi gick till sängs den 9 juni och vaknade upp morgonen den 10 juni med en helt ny granne, säger Saadi Pira och häller upp lite mer frukostkaffe.


Assad tar hem spelet


Av: Aron Lund

2014-05-26 | För Syriens del har den så kallade arabiska våren utvecklats till en humanitär katastrof med hundratusentals dödsoffer och många miljoner flyktingar. Islamistiska grupper har bidragit till våldsväldet. Men framför allt har Assadklanen visat extrem och effektiv sammanhållning.


Oviss framtid för Syrien


Av: Aras Lindh

2014-05-09 | ”Förstår omvärlden vad som pågår i Syrien, och hur ser utsikterna ut för en lösning av konflikten?” Den frågan ställdes till Mellanösternexperterna Aron Lund och Bitte Hammargren under ett seminarium som arrangerades av Utrikespolitiska institutet i dagarna.


Maid trade – de fattigas globalisering


Av: Cecilia Bäcklander

2014-03-05 | Tiotusentals etiopier emigrerar varje år för att söka en framtid utomlands. De flesta är kvinnor som arbetar som hembiträden i Mellanöstern.


Rysk comeback i Mellanöstern


Av: Per Jönsson

2014-01-08 | Ryssland upplever en ny vår i Mellanöstern, skriver UI:s Per Jönsson. Kemvapenuppgörelsen mellan Ryssland, USA och Syrien blev upptakten till en rysk charmoffensiv där syftet är att återskapa alliansnätverket från det kalla krigets dagar.


Gulfens unga kräver större öppenhet


Av: Nathalie Besèr

2013-11-20 | Gulfstaternas ekonomier kommer att växa med i genomsnitt runt fyra procent i år och nästa år, mycket tack vare höga oljepriser. Det förutspår Internationella valutafonden, IMF, i en ny rapport. Men det finns orosmoment. Ungdomsarbetslösheten är hög i regionen och det finns fortsatt risk för social oro. Likaså är situationen för gästarbetarna i länderna mycket dålig.


Arabvärlden trotsar USA och FN


Av: Per Jönsson

2013-10-22 | Nu går USA:s äldsta bundsförvant i Mellanöstern sin egen väg. Saudiarabien är det första landet i Förenta Nationernas 68-åriga historia som har tackat nej till medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Det är framför allt en desperat protest mot att Obamas USA och Putins Ryssland har enats om att låta Syriens härskare Assad sitta kvar vid makten tills vidare i utbyte mot nedrustning av de syriska kemvapnen.


Arabiska uppror utmaning och möjlighet för EU


Av: Niklas Bremberg

2013-07-04 | På kvällen den 3:e juli kom rapporter om att militären i Egypten avsatt president Mursi efter flera dagar av våldsamma protester med hundratusentals deltagare. I en artikel tidigare publicerad i Internationella Studier skriver UI:s forskare Niklas Bremberg om vad utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern betyder för EU.


Vardag i Damaskus trots ständiga bombanfall


Av: Jenny Carlbom

2013-06-13 | I Syriens huvudstad Damaskus pågår vardagslivet på många håll som vanligt trots att stadens förorter bombas så gott som dagligen och bilbomber i centrum krävt över hundra liv bara i år. Panik uppstod inte ens efter Israels luftangrepp mot militära anläggningar nära Damaskus i början av maj då många människor dödades.


Israels svarta guld förändrar maktbalansen


Av: Per Jönsson

2013-06-05 | Mellanösterns maktkarta kan ritas om. Nya omständigheter talar för att Israel är det land med störst oljetillgångar per capita.


”Utan kompromissande sitter Assad kvar''


Av: Per Jönsson

2013-03-30 | Kurderna i Syrien är hittills de enda som vunnit på två års revolt mot Damaskus. Men enligt den främste kurdledaren Saleh Muslim riskerar oppositionens och omvärldens brist på kompromissförmåga leda till att Bashar al-Assads regim trots allt kan överleva.


En majoritet är inte alltid detsamma som demokrati


Av: Per Jönsson

2013-02-11 | Är det utbredda stödet för islam i Egypten liktydigt med den egyptiska folkviljan? Den knäckfrågan föranledde skarpa hugg och mothugg när tunga Kairopolitiker konfronterades på UI.


Enarmad tandläkare Israels egen Engelbrekt


Av: Per Jönsson

2013-01-28 | Det är bra att dö för vårt land - så lär den sionistiske bosättaren Joseph Trumpeldor ha sagt när han sköts ihjäl av arabiska nationalister. Sedan dess har hans yttrande på dödsbädden blivit ett bevingat ord i Israel.


Svårare förhandlingsläge efter omröstningen i FN


Av: Magnus Norell

2012-12-11 | För ett tag sedan röstade medlemsländerna i FN ja till att stärka den Palestinska myndighetens status i generalförsamlingen. Men framgången för palestinierna och den prestigeförlust som det innebär för Israel, har lett till ett ännu sämre utgångsläge för framtida förhandlingar mellan parterna.


Al-Jazeera räknar tittare och sekunder


Av: Lisen Bergquist

2012-11-28 | -al-Jazeeras tittare är smarta! Vi måste ge dem en nyanserad nyhetsbild, annars byter de kanal. Meningen upprepades av TV-kanalen al-Jazeeras programchef Muhammad Safi som svar på olika frågor under ett seminarium nyligen på UI. Att ge lika mycket programtid till båda sidorna i en konflikt är enligt Safi al-Jazeeras nyckel till neutral och objektiv nyhetsrapportering. Ett ansvar en nyhetskanal måste vara beredd att axla när man når 260 miljoner hushåll världen över.


Erdoğans hätska Israelkritik skadar Turkiet


Av: Per Jönsson

2012-11-21 | Att turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan tidigare i veckan utpekat Israel som en ”terroriststat” innebär en allvarlig förlust för Turkiet, och för hela världen. Den bedömningen gjorde den kände turkiske forskaren Sinan Ülgen vid ett seminarium på UI.


Gazakrisen del 1: Hamas och den Palestinska myndigheten


Av: Magnus Norell

2012-11-21 | Den nyligen upptrappade krisen i och kring Gaza började redan för snart 2 år sedan då den så kallade arabiska våren ledde till ett regimskifte i Egypten. Och trots att de nuvarande raket- och flygangreppen på ytan ser ut som om en upprepning av striderna 2008-2009, finns det avgörande skillnader som gör att även om det skulle bli någon form av israeliskt markangrepp, lär det knappast bli någon ”Cast Lead II”.


Gazakrisen del 2: Israel och externa aktörer


Av: Magnus Norell

2012-11-21 | Samtidigt som den nuvarande krisen i Gaza stärkt Hamas politiskt, har rörelsen förlorat en del av sin militära styrka och Hamas ledning kan förväntas önska sig en uppgörelse med Israel så snart det är möjligt. Efter brytningen med Iran och Syrien (Hamasledaren Khaled Mashal lämnade Damaskus tidigare i år) är det i Hamas intresse att liera sig med Irans och Syriens sunnidominerande arabiska fiender. I första hand Egypten och Qatar. Men till den gruppen räknas också Jordanien och Saudiarabien.


Turkiet förtar sig som pånyttfödd stormakt


Av: Per Jönsson

2012-11-09 | Den mjukislamistiska AKP-regeringen som framgångsrikt styrt Turkiet sedan 2002 har långtgående utrikespolitiska ambitioner. Men såväl Syrienkriget som eurokrisen och Turkiets egna ouppklarade inre sår förtar den nya turkiska diplomatins genomslagskraft.


Svårt läge för palestinska flyktingar i Syrien


Av: Elin Rappe

2012-10-26 | Situationen för de palestinska flyktingarna i Israel-Palestina och andra länder i arabvärlden har inte blivit bättre i och med den arabiska våren. Den senaste tidens utveckling i Syrien har också i hög grad påverkat dem som är fast inne i landet. Flyktingfrågan i regionen är nu en tickande bomb.


Syriens episka drama


Av: Per Jönsson

2012-10-01 | Efter 18 månaders blodigt drama i Syrien bävar alla inför hur det hela ska sluta. Svaret ligger närmast i hur långt makthungriga aktörer utanför Syrien är beredda att gå för att främja sina egna strategiska intressen.


Nya våldsamheter hindrar fredlig utveckling i Mellanöstern


Av: Magnus Norell

2012-09-20 | Det pågår kravaller, upplopp och demonstrationer runtom i Mellanöstern där situationen snarast kan beskrivas som kaotisk. Och händelserna gynnar knappast demokratin. En person som däremot kan dra nytta av den senaste tidens våldsamheter är Syriens president Bashar al-Assad, eftersom omvärldens intresse för Syrienkonflikten nu har minskat radikalt.


Stigande temperatur i Mellanöstern


Av: Magnus Norell

2012-09-05 | Det pågår ett storpolitiskt spel i Mellanöstern. Efter direkta hot från iranska företrädare och en stigande oro för vad Iran egentligen kommer att använda sitt anrikade uran till, står nu Israel inför två alternativ: antingen går man till angrepp mot Iran på egen hand eller så avvaktar man att USA förr eller senare ingriper.


Syrien – krig på alla fronter


Av: Per Jönsson

2012-06-28 | Bashar al-Assads hårt pressade regim har för första gången börjat låta desperat. Syriens nedskjutning av ett turkiskt flygplan kan vara en vändpunkt för omvärldens engagemang. Men hotfullare för Assad är att den väpnade oppositionen med utländsk vapenhjälp har blivit i stånd att skaka Damaskusregimen.


Presidentvalet i Egypten - en seger för islamismen


Av: Magnus Norell

2012-06-26 | Den andra omgången av Egyptens första demokratiska presidentval resulterade i seger för Muslimska brödraskapets kandidat, Mohammed Mursi. Han vann över sin motståndare, Ahmed Shafiq (president Mubaraks sista premiärminister) i ett mycket jämnt val. Officiella siffror gav Mursi 51,7 procent av rösterna mot 48,3 procent för Shafiq.


Skruvade bollar i Mellanöstern


Av: Per Jönsson

2012-05-04 | Mer religion för att lösa konflikten Israel-Palestina. Mer sanktioner för att knäcka Iran. Mer drönarbomber för att döda pakistanska terrorister. Se där några uppslag för det nya Mellanöstern på ett välbesökt UI-seminarium.


”Sionismen ett evakuerings­projekt, Israel ett misstag''


Av: Per Jönsson

2012-04-25 | Är staten Israels uppträdande och politik en direkt tillämpning av sionismens gamla dröm om ett judiskt nationellt hem? Ja, menar många, såväl kritiker som försvarare av dagens Israel. Inte alls, hävdar andra.


Ånyo blickar världen mot stranden vid Tigris


Av: Per Jönsson

2012-03-27 | Arabförbundets toppmöte i Bagdad liknar inget tidigare. Främst kretsar uppmärksamheten kring om arabvärlden och Kofi Annan gemensamt kan få stopp på våldet i Syrien.


Araberna fruktar USA och Israel


Av: Per Jönsson

2012-03-14 | USA:s och Israels kampanj mot Irans kärnteknikprogram får ringa gehör i arabvärlden. I en färsk och helt unik opinionsmätning svarar tre av fyra araber att just USA och Israel är de två mest hotfulla länderna i världen. Endast var tjugonde arab anser att Iran är farligast.


Besök hos den syriska gerilla-armén


Av: Per Jönsson

2012-02-07 | Sakta men säkert börjar den mytomspunna Fria syriska armén påminna om historiska gerillarörelser i exempelvis Kosovo, Vietnam och Algeriet. Nättidningen Asia Times Online har publicerat ett unikt fotoreportage från den syriska gerillans utsatta tillvaro i kampen mot Damaskusregimens förtryck.


”Vänta fem år med att stympa tjuvar”


Av: Per Jönsson

2012-02-06 | Den nya regimen i Egypten bör vänta fem år innan man börjar tillämpa islamisk lagstiftning för att hugga av handen på tjuvar och andra brottslingar. Det hävdar den sunnimuslimska världens viktigaste TV-predikant.


Sic Semper Tyrannis*


Av: Magnus Norell

2012-01-05 | När Arabförbundet till slut, efter flera månaders förhandlingar och överläggningar med representanter för den syriska regeringen, beslöt att skicka en undersökningskommission till Syrien i slutet av december, framhölls det som stor seger för regional arabisk konflikthantering. Men varken observatörer eller sanktioner visade sig ha något avgörande inflytande på utvecklingen i Syrien.


2011: Den arabiska våren som kom av sig


Av: Per Jönsson

2011-12-30 | Demokratirevolterna i Egypten, Tunisien och andra arabländer i början av 2011 väckte stora förhoppningar världen över. Ett år senare har frihetsvågen kommit av sig och på sina håll krossats. Ändå kommer den arabiska våren sannolikt att inspirera till nya folkliga försök att knuffa arabvärlden in i 21:a århundradet.


Cyberrymden hotar både stater och individer


Av: Elin Rappe

2011-12-20 | När Janet Napolitano, USA:s minister för inre säkerhet, besökte UI nyligen talade hon om vikten av att stater skyddar sig mot cyberangrepp. När en av världens främsta experter på internetfrihet, Robert Guerra gästade UI några veckor senare, framhöll han istället vikten av att individer skyddar sig på internet. Det senaste årets utveckling i Nordafrika och Mellanöstern har aktualiserat frågan kring internetfrihet och hur teknik kan användas i frihetsbegränsande syften.


Egypten - vad händer?


Av: Anna Tornberg

2011-11-25 | I måndags lämnade Egyptens regering in sin avskedsansökan, men Tahrirtorget i Kairo är fortfarande fyllt av demonstranter. Vad kommer protesterna att leda till? Hur går det med de planerade valen och vilken roll spelar islamisterna?


Gershon Baskin om fångutväxlingen mellan Israel och Hamas


Av: Anna Tornberg

2011-11-11 | Under fem års tid verkade Gershon Baskin i det tysta för att få fram en överenskommelse mellan Hamas och Israel för att få den israeliske soldaten, Gilad Shalit, fri.


”Bara tyst diplomati kan ge resultat”


Av: Per Jönsson

2011-11-04 | Otaliga telefonsamtal i smyg och hemlig brevväxling i alla riktningar. Det var så den spektakulära fångutväxlingen mellan Israelsoldaten Gilad Shalit och ett tusental palestinska fångar kunde komma till stånd. Det hävdar fredsaktivisten Gershon Baskin som i åratal har agerat mellanhand för palestinska Hamas och Israels regering. Även en eventuell fredsuppgörelse mellan israeler och palestinier kan enbart bli av genom tystast och hemligast tänkbara diplomati, hävdade Baskin vid ett föredrag på UI.


Islamisters valframgångar kräver att EU blir tydligare


Av: Anna Jardfelt

2011-10-24 | Den gångna helgens val i Tunisien är ett av många tecken på att islamistiska partier kommer att få starkt inflytande i den ”arabiska vårens” länder. Det ställer även nya krav på EU:s attityd till våra södra grannländer. Att enbart tala om stöd på villkor att reformer genomförs på vårt sätt duger inte. Framöver måste EU erbjuda samarbete, inte bara påtryckningar, för att vinna de nya arabregimernas stöd för våra värderingar, skriver Anna Jardfelt.


Turkiet anklagar EU för PKK-offensiv


Av: Per Jönsson

2011-10-21 | Stora turkiska armé- och flygstridskrafter angriper nu kurdiska PKK-fästen i norra Irak. Det sker som vedergällning för att PKK på senare tid har dödat hundratals turkiska soldater och civila. Enligt Turkiet är EU medskyldigt till PKK:s senaste terroroffensiv. Det nya turkisk-kurdiska kriget äventyrar samtidigt Turkiets ambition att spela en stormaktsroll i Mellanöstern, skriver Per Jönsson.


Fångutväxlingen - vad betyder den?


Av: Nathalie Besèr

2011-10-18 | Fångutväxlingen mellan Hamas och Israel är genomförd. Efter fem år har den israeliske soldaten, Gilad Shalit, kommit hem till Israel. Samtidigt kommer 1027 palestinska fångar lämna israeliska fängelser.


Israel och Hamas har enats om fångutväxling


Av: Natalie Besèr

2011-10-12 | Efter fem år har Israel och Hamas slutligen enats om en överenskommelse som syftar till att växla den israeliske soldaten Gilad Shalit fri, mot att Israel släpper fler än 1000 palestinska fångar. Gershon Baskin var den som öppnade en ny kanal mellan Hamas och Israel i somras. UI:s Natalie Besèr fick möjlighet att ställa några frågor till honom.


Arabisk bloggare hett fredspristips


Av: dn.se

2011-10-06 | En egyptisk nätaktivist? En tunisisk bloggare? En arabisk tv-kanal? Eller någon helt annan? På fredag, den 7 oktober, avslöjas vem som blir årets mottagare av Nobels fredspris. På spekulationslistan finns bland annat nätaktivisterna Israa Abdel Fattah, Lina Ben Mhenni och Wael Ghonim – liksom afghanska människorättsaktivisten Sima Samar enligt DN.


Mellanösterns nya stormakter


Av: Per Jönsson

2011-10-03 | Den gamla arabiska stormakten Egypten har ånyo hamnat i nyhetsflödet genom den ”arabiska våren” 2011. Mellanösterns militära bjässe Israel är likaså hett nyhetsstoff genom palestiniernas försök att vinna erkännande som stat i FN.


Syriens Assad står och faller med ayatollornas Iran


Av: Per Jönsson

2011-09-05 |   Skall den ”arabiska våren” nå även Syrien? Tumskruvarna börjar dras åt kring diktatorn Bashar al-Assad som nu under ett halvår har låtit mörda tusentals fredliga frihets- och demokratiaktivister.


Vem besegrade Kadafi?


Av: Barbro Hedvall

2011-08-26 | Vem störtade Kadafi? Många gör anspråk på äran, en av dem är Frankrikes president Nicolas Sarkozy.


Efter nederlaget i Afghanistan


Av: Kjell Goldmann

2011-08-09 | Vi kan inte längre utesluta att omvärldens insatser i Afghanistan blir ett fiasko: att inbördeskriget fortsätter, att talibanerna återtar makten och att Afghanistan får en helt annan karaktär än vad vi har hoppats under tio års krig.


Hoten mot ett fritt Egypten


Av: dn.se

2011-07-20 | Egypten har fortfarande långt till frihet och demokrati efter Mubaraks fall. I stället vädjar nu bakåtsträvande politiska krafter efter morgonluft. Det skriver Per Jönsson i Dagens Nyheter.


Sarkozy vårdar Frankrikes koloniala arv


Av: Barbro Hedvall

2011-07-14 | Interventionen i Libyen har bjudit på en ny arena för Nicolas Sarkozys strävan att fullfölja gamla franska kolonialtraditioner i Afrika, skriver Frankrikekännaren Barbro Hedvall. Annars har inte mycket gått Sarkozys väg sedan han 2007 vann presidentvalet.


Revolutionen orsakade tvärstopp i Egyptens ekonomi


Av: New York Times

2011-06-30 | De 18 dagarnas revolt i Egypten som tvingade fram president Hosni Mubaraks fall har drastiskt skadat den egyptiska ekonomin, skriver New York Times Kairokorrespondent.


Ayatollorna i Iran utmanas av nationalister


Av: Mohammad Fazlhashemi

2011-06-29 | För första gången sedan schahväldets fall 1979 har persisk nationalism offentligt framförts i Iran som ett politiskt alternativ till det islamistiska styret.


Den arabiska våren förvandlas till arabisk mardröm


Av: The Independent

2011-06-23 | I Syrien, Libyen, Jemen och Bahrain har förhoppningarna om att spontana protestdemonstrationer skulle frambringa frihet och demokrati förvandlats till sin raka motsats, skriver nestorn bland Mellanösternreportrar Patrick Cockburn i The Independent.


USA håller fast vid arabvärldens fattiglapp


Av: cfr.org

2011-06-21 | Jemens president sedan tre decennier, Ali Abdullah Saleh, är tills vidare ur leken efter att han nyligen skadades svårt vid ett missilangrepp mot presidentpalatset och tvingades söka vård i Saudiarabien.


Dåliga utsikter för lösning av Palestinakonflikten


Av: Per Jönsson

2011-06-08 | Palestinierna strävar just nu inte längre efter att nå något avtal med Israel. I stället satsar man på att vinna stöd hos en kvalificerad majoritet i FNs generalförsamling för en självständig palestinsk statsbildning.


Arabiska tigrar på osäker mark


Av: Per Jönsson

2011-05-17 | Mellanöstern har i grund och botten enorm potential för ekonomisk tillväxt. Men vad som nyss såg ut att utvecklas till ”arabiska tigerekonomier” har under knappt ett halvårs politiska revolter förvandlats till ett finansiellt töcken.


Om UI-bloggen

Arkiv