Afghanistan på egna, men skakiga ben


Av: Pia Daleke

2015-04-23 | Väst kan inget göra. Nu måste den muslimska världen ta över och försöka lösa problemen i Afghanistan. Det handlar om politiska problem som har sina rötter i hur väst agerat i regionen under en längre tid.


Exit Afghanistan – vad händer med kvinnorna?


Av: Disa Kammars Larsson

2014-03-18 | Våldet i Afghanistan ökar inför presidentvalet den 5 april. Många frågar sig nu vad som kommer att hända med kvinnornas rättigheter när de utländska trupperna ger sig av och lämnar över ansvaret för säkerheten i landet till afghanska styrkor. En ny studie tyder på att afghanska kvinnor själva inte oroar sig lika mycket för framtiden som utländska journalister, sade Saeed Parta, chef på forskningscentret APPRO i Kabul, när han talade på ett seminarium på UI i mars.


Stora utmaningar inför presidentvalet i Afghanistan


Av: Mette Bakken

2013-01-22 | Den 5 april 2014 går afghanerna till valurnorna för att bestämma vem som ska efterträda president Hamid Karzai. Fram till dess kommer den oberoende valkommissionen att ha fullt upp med att säkra en fredlig och rättvis valprocess.


Jihadismen lever längre än bin Ladin


Av: Magnus Norell

2012-05-03 | Förhoppningar om att den arabiska våren skulle försvaga den globala jihadismen har inte infriats. Rörelsen har tvärt om stärkts och spridits till fler områden sedan al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin dödades för ett år sedan.


Två krig – två fiaskon – två tragedier


Av: Carl Tham

2012-01-04 | När man i framtiden vill förstå vad som egentligen hände i USA och världen i början av det 21 århundradet kan ingen komma runt den djupgående följden av de dubbla krigsfiaskona i Irak och Afghanistan


Hur högt pris för fred i Afghanistan?


Av: Per Jönsson

2011-12-02 | Afghanistan, som i över tre decennier har plågats av Sovjetockupation, inbördeskrig, talibanterror och USA-invasion, kommer knappast längre att stå i centrum för omvärldens engagemang efter 2014.


Indien och Pakistan sträcker ut handen


Av: Elin Rappe

2011-11-17 | Samarbete, säkerhet och stabilitet står i fokus för Indiens utrikespolitik idag. Afghanistans framtid oroar både Indien och Pakistan och gör att de forna ärkefienderna nu närmar sig varandra.


Krig för demokrati kräver eftertanke


Av: Per Jönsson

2011-09-30 | Den Nato-ledda och FN-sanktionerade interventionen i Libyen har nått ett till synes överraskande framgångsrikt slut – ”a seemingly surprisingly successful conclusion”.


”Det är EU som gjort svensken solidarisk”


Av: Per Jönsson

2011-09-19 | Svenskarnas särställning i den internationella opinionsmätningen från Transatlantic Trends har väckt berättigad uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands.


Efter nederlaget i Afghanistan


Av: Kjell Goldmann

2011-08-09 | Vi kan inte längre utesluta att omvärldens insatser i Afghanistan blir ett fiasko: att inbördeskriget fortsätter, att talibanerna återtar makten och att Afghanistan får en helt annan karaktär än vad vi har hoppats under tio års krig.


Massiva biståndsflöden


Av: Washington Post

2011-06-08 | I två år har USA-kongressen utrett mångmiljardsatsningarna i bistånd för att skapa ett fungerande samhälle av Afghanistan efter 30 års krig och tio års amerikansk militärintervention, skriver Washington Post.


Om UI-bloggen

Arkiv