Kraftsamling krävs mot vad som kan ha varit samarbete IS-al-Qaida


Av: Ylva Lindahl

2015-11-14 | Terrordådet i Frankrike på fredagskvällen får följder för EU, och även för aktörerna i Syrienkonflikten – den slutsatsen drar tre röster vid Utrikespolitiska institutet. UI:s direktör Mats Karlsson tror att en följd av attentatet blir en kraftsamling inom EU. Forskaren Björn Fägersten säger att ett resultat kan bli en uppslutning kring gemensamma värderingar – även om han också befarar ett mer slutet Europa. Redaktören Per Jönsson spår att Ryssland och Syriens president Bashar al-Assad vinner på det som skett – och han tror att dådet kan ha utförts av IS i samarbete med al-Qaida.


Kaos och anarki i Sinai


Av: Magnus Norell

2012-08-16 | Sedan den egyptiska revolutionen startade i början av 2011 har situationen på Sinaihalvön blivit alltmer kaotisk och anarkistisk. Det som just nu pågår där kan på sikt bli ett problem inte enbart för Egypten, utan också för de närliggande länderna Israel och Jordanien.


Jihadismen lever längre än bin Ladin


Av: Magnus Norell

2012-05-03 | Förhoppningar om att den arabiska våren skulle försvaga den globala jihadismen har inte infriats. Rörelsen har tvärt om stärkts och spridits till fler områden sedan al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin dödades för ett år sedan.


Nigerias krig mot terrorismen


Av: Ylva Lindahl

2012-04-19 | Varningar har på senare tiden hörts för att Nigeria står vid randen till ett nytt inbördeskrig. Enligt landets arméchef befinner sig militären redan i krig mot islamistsekten Boko Haram.


Terrorismen börjar i väst


Av: Magnus Norell

2012-01-03 | Den 2 maj 2011 dödades Usama bin Ladin. Operationen utfördes av amerikanska specialstyrkor och utöver att man fick med sig Usama bin Ladins kropp kom specialkommandot över en hel del intressant information om al-Qaida:s nätverk, inklusive uppgifter om enskilda individer.


Hur man botar en fanatiker


Av: Margot Wallström

2011-09-21 | Oslomördaren har sökt i historien för att finna likasinnade personer som stöder hans utopiska idé om att lyckas utesluta alla ”andra”. Att förebygga sådan fanatism förutsätter en förståelse för att alla samhällen är antagonistiska, skriver Margot Wallström.


Euron och al-Qaida triggade politikens fiasko


Av: Carl Tham

2011-09-12 | På ett kort årtionde har västvärldens framtidsoptimism blåst  bort. Terrordåd, finansmarknadernas ras och eurovalutans kris har skapat global förvirring. Nyliberalismen har misslyckats och vänstern kan inte erbjuda alternativ.


Efter 11 september: Terrorkriget mot kvinnorna


Av: Per Jönsson

2011-09-02 | Tio år efter att flygplanen kraschade in i World Trade Center har kvinnornas situation i många delar av världen blivit mörkare – som en direkt och indirekt följd av det så kallade kriget mot terrorismen.


Pearl Harbor början för supermakten USA, 11 september början till slutet


Av: Per Jönsson

2011-08-31 | Japans angrepp på  Pearl Harbor 1941 framstår i dag, 70 år efteråt, alltjämt som en gåta. Det framhöll professor Akitoshi Miyashita i ett föredrag på utrikespolitiska institutet. Men för USA:s del blev Pearl Harbor-katastrofen raka motsatsen till 11 septemberkatastrofen, skriver Per Jönsson.


Vad kan vi frukta efter Breiviks massmord?


Av: Carl Tham

2011-08-11 | Massmördaren Anders Behring Breiviks vansinnesattentat kan inte särskiljas från det faktum att ”den muslimska frågan” har hamnat på dagordningen – precis som en gång tidigare ”judefrågan”. Det klingar olycksbådande, skriver Carl Tham, tidigare utbildningsminister och ambassadör.


Efter nederlaget i Afghanistan


Av: Kjell Goldmann

2011-08-09 | Vi kan inte längre utesluta att omvärldens insatser i Afghanistan blir ett fiasko: att inbördeskriget fortsätter, att talibanerna återtar makten och att Afghanistan får en helt annan karaktär än vad vi har hoppats under tio års krig.


Om UI-bloggen

Arkiv