Komplicerat läge i Katalonien efter valet


Av: Niklas Bremberg

2015-09-28 |

Efter ett par intensiva veckor med ett högt politiskt tonläge har det nu hållits regionalval i Katalonien. I normala fall hade detta antagligen inte rönt så  mycket uppmärksamhet, men den här gången är det annorlunda. Det beror på att valet har kommit att framstå som en folkomröstning om självständighet för Katalonien. Valdeltagandet på omkring 80 procent är det högsta hittills i ett katalanskt regionalval, vilket säger något om självständighetsfrågans kraft att mobilisera väljarna. Läget är dock mer komplicerat än vad man kan tro vid första anblicken.

Självständighetsförespråkarna har i och för sig vunnit en majoritet av mandaten i regionparlamentet men de har inte lyckats erhålla en majoritet av de avlagda rösterna. Junts pel Sí, koalitionen i vilken företrädare för självständighetspartierna CDC (borgerligt) och ERC (vänster) samt en rad civilsamhällsorganisationer, blev störst med 62 mandat. Därutöver har det vänsterradikala partiet CUP vunnit 10 mandat, vilket betyder att Junts pel Sí och CUP tillsammans har 72 mandat (det krävs 68 mandat för majoritet i regionparlamentet) men de representerar inte mer än 47,8 % av de avlagda rösterna. Detta beror bland annat på att valsystemet gynnar mindre tätbefolkade delar av Katalonien. Kontentan är att hade detta varit en folkomröstning så hade självständighetsförespråkarna helt enkelt inte vunnit. Däremot visar resultatet klart och tydligt att det finns en stor opinion som inte nöjer sig med status quo och detta gör att självständighetsförespråkarna med fog kan hävda att de har stöd att driva frågan vidare.  

Regeringsbildning kan bli svårt

Men i och med att detta är ett val till ett regionparlament så är den första punkten på dagordningen nu att bilda regering i Katalonien. Detta kan bli krångligt då den sittande regionpresidenten Artur Mas koalition (Junts pel Sí) inte erhållit egen majoritet utan måste med största sannolikhet förlita sig på CUP för att kunna regera vidare. CUP har dock sagt att man inte tänker stödja Artur Mas utan vill se att någon annan företrädare för Junts pel Sí tar över istället. Frågan om hur man ska driva den så kallade självständighetsprocessen vidare är inte heller klart då CUP förordar en unilateral självständighetsförklaring så snabbt som möjligt medan Junts pel Sí fortfarande vill söka en framförhandlad lösning med regeringen i Madrid innan man kan ”koppla loss” Katalonien från resten av Spanien.

Valresultatet visar också att bland de partier som inte stödjer självständighet har mitten-högerpartiet Ciudadanos gått starkt framåt (25 mandat) och är nu det ledande oppositionspartiet. Socialdemokratiska PSC (16 mandat) ser ut att ha gjort ett något bättre val än förväntat, medan vänsteruppstickaren Podemos/CatSíqueesPot (10 mandat) och konservativa PP (10 mandat) inte lyckats lika bra. Även om de partier som inte stödjer självständighet representerar drygt 52 procent av rösterna finns det i princip inga möjligheter för dem att bilda regering på grund av mandatfördelningen i regionparlamentet men också till följd av politiska motsättningar mellan dem.

Skakig politisk höst

I de första reaktionerna från regeringen i Madrid, under ledning av premiärminister Mariano Rajoy (PP), efter valet framhålls att Artur Mas försök att göra om regionvalet till en folkomröstning har misslyckats. Regeringen  säger att den inte kommer att ändra inställning i frågan om Kataloniens självständighet utan att man kommer att fortsätta försvara den spanska konstitutionen och Spaniens territoriella integritet. Det är osannolikt att vi kommer att se några större förändringar i regeringens hållning före december i år, då det kommer att hållas nationellt val i Spanien, inte minst då det sittande regeringspartiet PP räknar med att vinna röster i övriga landet genom att inta en tuff hållning gentemot självständighetsförespråkarna i Katalonien. Från socialdemokratiska PSOE och Podemos hörs emellertid mildare tongångar om att reformera den spanska konstitutionen samt möjligen utöka Kataloniens självstyre. Men Ciudadanos som är uttalat emot Katalansk självständighet ser i dagsläget ut att kunna göra ett bra val i december så det är inte på något sätt givet att vi kommer att se en mer förhandlingsbenägen regering i Spanien efter valet.

Det är således upplagt för en skakig politisk höst i Spanien. Å ena sidan framstår det som tämligen klart att försöket att göra om regionvalet i Katalonien till en folkomröstning enbart resulterat i en halv seger för Artur Mas. Å andra sidan har Mariano Rajoys ovilja att ta i frågan om Kataloniens ställning i Spanien med största sannolikhet lett till att stödet för självständighet har vuxit de senaste åren. Att ensidigt utropa självständighet leder ingenstans och det är nog de allra flesta katalaner medvetna om, men att vägra förhandla om Kataloniens ställning i Spanien såsom regeringen i Madrid hittills har gjort leder inte heller framåt. Det är högst osannolikt att vi kommer att se ett självständigt Katalonien i vår livstid, men tiden är nu mogen för en genomgripande reformering av den spanska konstitutionen i tydlig federal riktning, med utökat självstyre för Katalonien. Låt oss hoppas att de politiska aktörerna i Spanien och Katalonien lyckas uppnå något liknande för så här kan det nog inte fortgå  mycket längre. 

Text: Niklas Bremberg, forskare vid Utrikespolitiska institutet, UI.
Om UI-bloggen

Arkiv