Ny gryning i irakisk politik? Aron Lund intervjuar PUK:s Saadi Pira


Av: Aron Lund

2014-09-11 |

- Vi gick till sängs den 9 juni och vaknade upp morgonen den 10 juni med en helt ny granne, säger Saadi Pira och häller upp lite mer frukostkaffe.

Han är några år över de sextio och har sin oknutna slips slängd över axeln medan han diskuterar Iraks framtid, under en morgonintervju i sin välbevakade villa i Erbil, irakiska Kurdistans huvudstad. Pira är en högt uppsatt ledare inom Kurdistans patriotiska union, PUK, ett vänsterinriktat parti i det kurdiska norra Irak. Som medlem av PUK:s politbyrå är han en mäktig man i både irakisk och kurdisk politik, men fortfarande tillräckligt mycket av gammal vänsteraktivist för att prestigelöst kunna knyta slipsen på stående fot inför en besökande journalist.

Livet som kurdisk politiker i Irak har aldrig varit lätt – från sjuttiotalets gerillakrig över åttiotalets folkmord och kemvapenangrepp till nittiotalets fördrivningar och kurdiska inbördesstrider. Men de senaste veckorna har Saadi Pira tvingats ägna sig åt en helt ny sorts kris: att den så kallade Islamiska staten (IS), en sunniextremistisk utbrytarorganisation ur al-Qaida, plötsligt har flyttat in i grannskapet.

Den 10 juni erövrade IS och andra sunnirebeller Iraks näst största stad Mosul, efter att redan tidigare tagit över stora områden i Syrien och i västra Irak. Den irakiska armén flydde inför de framryckande rebellstyrkorna. I början av augusti fortsatte sunnioffensiven norrut, mot kurdiska städer som Erbil och Duhok.
- De tog utrustning, mat, vapen och bomber från sju irakiska divisioner, säger Pira. De är nu starkare än peshmergan, den kurdiska armén.

I Sverige framställs IS ofta som en organisation av utländska extremister, men Saadi Pira menar att problemet snarare har rötter i de länder där gruppen uppträder. Många av ledarna är från exempelvis Saudiarabien, Tjetjenien eller Algeriet, men de flesta anhängare på fältet har anslutit sig efter junihändelserna.

- En majoritet av dem är sunniaraber härifrån, som har rekryterats helt nyligen. De är inte nödvändigtvis bara ungdomar. Där finns tidigare befälhavare inom republikgardet och specialstyrkorna från Saddam Husseins tid, och olika stammar och klaner. Dessutom har de fått anhängare från andra terrorgrupper, som Ansar al-Islam och från det forna Baathpartiet.

- Det beror på Nouri al-Malikis sekteristiska politik, säger Pira.

Det är en vanlig refräng i irakiska Kurdistan, där många menar att Maliki – Iraks nyss avgångne shiamuslimske premiärminister – har drivit sunnimuslimska araber i armarna på IS och andra rebellgrupper.

- Han har trängt ut sunnimuslimska officerare från armén, kända sunnipersonligheter från politiken och deras företag från affärslivet. Till slut var många sunnimuslimer redo att slå följe med Djävulen själv för att bekämpa Maliki. Det är det främsta skälet till IS:s framgångar.

Men Pira är övertygad om att vinden börjat vända.

- IS begick ett misstag när de angrep Kurdistan. Vi har erfarenhet av långvarig krigföring och nu står alla de olika partierna i Kurdistan enade mot IS.

Han pekar också på det internationella ingripandet. Särskilt viktigt var USA:s beslut den 7 augusti att börja bomba IS:s trupper i Irak, och stödet från den kurdiska PKK-gerillan. Men det kommer också vapenleveranser och bistånd från exempelvis Tyskland och Iran.

- Jag har aldrig sett en så snabb internationell reaktion som när de angrep Kurdistan. De räknade verkligen fel. Världen tycker att det är bättre att slå tillbaka mot IS här i Kurdistan, än att vänta på att de kommer till er.

Men Saadi Pira, som nu knutit färdigt sin slips och gör sig redo för ännu en dag i den irakiska hetluften, tror inte att det kommer att vara amerikanska luftangrepp som i slutändan får stopp på IS:s attacker mot Kurdistan.
 - Det här problemet kan inte lösas med enbart militära medel. Det sunniarabiska Irak har ett problem, som IS profiterar på, men det är ett politiskt problem.


Om IS ska kunna isoleras från sina nya anhängare i städer som Mosul måste Iraks sunniarabiska befolkning återfå förtroendet för regeringen i Bagdad, säger Pira. Han hoppas att Malikis avgång ska kunna bli en ny gryning för Irak och skapa en regering som sörjer för hela folket.

- Det är som det står i Koranen, ler den gamle vänsterpolitikern och citerar själv på arabiska: at'amahum min djaou’in wa-amanahum min khaouf. Man måste mätta deras hunger och trygga dem mot rädslan.


vd2014_09_200pxText: Aron Lund är nyligen hemkommen från en resa till Irak och författare till den nyutkomna boken Syrien brinner: Hur revolutionen mot Assad blev ett inbördeskrig, som recenserades av UI:s Per Jönsson i Svenska Dagbladet 14 augusti.

 

Tips: Den 12 september medverkar Aron Lund med flera i ett seminarium på UI med titeln: Islamiska staten - ett hot mot världsfreden? Seminariet filmas och publiceras i efterhand i UI Play.

 

Missa inte heller senaste numret av Världspolitikens Dagsfrågor: "Profetens hämd" Islamiska staten - hot mot världsfreden? som är skriven av UI:s Per Jönsson.Om UI-bloggen

Arkiv