Ingen ljusning i Minsk


2014-08-28 |

Tisdagens möte mellan Rysslands president Putin och Ukrainas president Porosjenko i Minsk resulterade i att parterna återupplivade en kontaktgrupp och beslöt hålla ministermöten med EU:s medverkan om handel och gasleveranser. Men i frågan om konflikten i Östra Ukraina nåddes inga framsteg.

Eftersom mötet formellt hölls inom ramen för Rysslands tullunion med Vitryssland och Kazakstan avrådde Putin återigen Ukraina från att ingå ett frihandelsavtal med EU genom påpekandet att Ukraina sedan sekler varit integrerat med Ryssland. Import från EU skulle enligt Putin tränga ut ukrainska producenter och reexporteras till Ryssland och Vitryssland vilket i sin tur skulle innebär att Ryssland måste införa skyddstullar mot import från Ukraina. Dessutom skulle EU-normer försvåra handeln mellan länderna.

 

I fråga om Östukraina upprepade Putin ståndpunkten att konflikten inte kan lösas genom våld utan kräver dialog mellan Kiev och företrädarna för Donetsk och Luhansk, dvs separatisterna. Han förnekade åter att Ryssland stöder de senare eller kan påverka dem. Porosjenko å sin sida krävde att Ryssland stoppar flödet av vapen och förstärkningar till separatisterna och att gränsen stängs. Han lade också fram en fredsplan i 15 punkter inklusive lokalval och evakueringsvägar för stridande milis.

 

Putin påstod vidare att han och Porosjenko kommit överens om behovet av humanitär hjälp till de inringade städerna. Porosjenko å sin sida inbjöd såväl EU som Ryssland till en stor givarkonferens i Kiev för att återuppbygga krigsdrabbade områden.

Det bör dock nämnas att en rysk hjälpkolonn nyligen körde in i Luhansk utan tillstånd från Ukraina, vilket sågs som en grov kränkning, och att Rysslands utrikesminister dagen före mötet utlovade en ny kolonn. Samma dag kom rapporter om att en rysk pansarkolonn trängt in Ukraina nere vid Mariupol, uppenbarligen för att bredda fronten. Under själva mötet i Minsk greps ryska fallskärmssoldater flera mil innanför gränsen. Försvarsministeriet måste erkänna att de var ryska men hävdade att de kommit in av misstag.


Kriget fortsätter alltså. Ryssland försöker med sitt stöd till separatisterna tvinga Kiev till förhandlingar, som går ut på federalisering, dvs försvagning av Kievs kontroll över Östukraina, samt förbud mot Nato-anslutning. Kiev försöker att med militära medel ta kontroll över separatisternas område och gränsen mot Ryssland för att därefter genomföra reformer. Ryssland har erövrat Krim men gjort största delen av Ukraina till sin fiende. En strategisk katastrof för Ryssland.

 

Text: Ingmar Oldberg, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet.

 


Om UI-bloggen

Arkiv