Glöm Eyjafjallajökull, nu är det Bárðarbunga som gäller


Av: Anna Tornberg

2014-08-22 |

Glöm troll, vikingar, isländska sagor och annat. Den absolut vanligaste frågan som dagens islänningar får är: Hur uttalas Eyjafjallajökull? Men nu verkar det som om vi kommer att få lära oss ett nytt namn på en isländsk vulkan: Bárðarbunga. Den här gången får vi hjälp på traven. I förebyggande syfte sprids nu en video över världen där en islänning vid namn Birgir Örn Gudjónsson berättar hur det ska låta om det nu blir så att Bárðarbunga får ett utbrott.
Bárðarbunga alltså.

I somras var jag en av många turister som besökte Island. Med Länder i fickformat om Island i väskan landade jag i Reykjavik i början av juli. Jag ville veta mer om landet med världens första kvinnliga president (Vigdis Finnbogadottir 1980) och världens äldsta parlament (alltinget år 930). Jag ville också prata med folk om livet efter den ekonomiska krisen som drabbade Island 2008 och så längtade jag förstås efter att få uppleva den isländska naturen. Även jag var nyfiken på vulkanen med det märkliga namnet Eyjafjallajökull.

Närvaron av vulkaner på Island blev uppenbar redan första kvällen. Från fönstret i vardagsrummet såg vi Hekla, en av Islands många aktiva vulkaner. Under medeltiden trodde man att Hekla, eller Häckelfjäll som den är känd som här i Sverige, var nedgången till helvetet. Hekla är en av de vulkaner som tros kunna få ett stort utbrott när som helst.

En vulkan som nyligen skapade stora problem är Eyjafjallajökull, vars askmoln stoppade all flygtrafik i Europa under sex dagar 2010. Men Eyjafjallajökull är, enligt islänningarna, en ganska liten vulkan. Annat var det 1783 då vulkanen Lakagígar spydde ut mer lava än någon annan vulkan i historisk tid. De giftiga gaserna och askmolnet som spreds då orsakade missväxt och hungersnöd inte bara på Island utan även i Europa. Förhållandena på Island var så dåliga efter Lakagígars utbrott att den danska kungen ville utrymma hela ön.

Så blev det inte, och vår guide på Västmannaöarna utanför den isländska kusten påstod att islänningarna har lärt sig att leva sida vid sida med sina vulkaner. Han upplevde själv vulkanutbrottet på Västmannöarna 1973 och berättade hur han och resten av öborna hade evakuerats under dramatiska former. En stor del av staden, som ibland kallas Nordens Pompeji, begravdes i aska, men otroligt nog var det bara en enda människa som dog. Alla andra kunde räddas.

Idag är vulkanerna ordentligt övervakade och aktiviteten runt Bárðarbunga följs noga. De islänningar jag pratade med verkade faktiskt inte särskilt oroliga över sina vulkaner eller det faktum att deras land ligger mitt på skarven mellan två kontinentalplattor.

 

Det är på Island den europeiska och den amerikanska kontinentalplattan möts. Det gör att landet inte bara är fullt av vulkaner, det är också väldigt jordbävningsdrabbat. Små jordbävningar förekommer ofta och med 80 till 100 års mellanrum inträffar riktigt svåra jordbävningar.

Kontinentalplattorna rör sig sakta åt olika håll och i skarven kommer glödhet magma upp. Någon magma såg vi inte, men i Thingvellir, platsen där Islands första ting hölls år 930, kunde man tydligt se formationer i landskapet som visade klyftan mellan kontinentalplattorna.

Vulkaner och jordbävningar är onekligen orosmoment, men islänningarna har också en hel del fördelar av sin märkliga miljö. De har gott om geotermisk energi, det vill säga jordvärme. Tack vare den kan över 85 procent av befolkningen värma upp sina bostäder med varmvatten från heta källor. Jordvärmen står också för drygt en fjärdedel av elproduktionen, resten utvinns ur vattenkraft. Det gör att all el och två tredjedelar av den totala energiförbrukningen kommer från förnybara energikällor, jämfört med en sjundedel inom EU (2010).

Tack vare jordvärmen har aluminium, som kräver mycket energi vid framställningen, blivit en viktig exportvara för Island. En annan växande inkomstkälla är turismen. Islands märkliga natur lockar allt fler turister och jag måste säga att landet är väl värt ett besök. Det var en väldigt speciell upplevelse att resa runt i detta vulkanlandskap, att bada i heta källor, komma nära enorma vattenfall och att få se gejsern Strokkur spruta varmt vatten rakt upp i luften.

Nu ska det bli spännande att följa Bárðarbunga framöver. Hoppas att det stämmer, det vår guide sa, att islänningarna lärt sig att leva sida vid sida med sina vulkaner.

Text: Anna Tornberg, kommunikationsansvarig vid Utrikespolitiska institutet.

Tips: Läs mer om Island i Länder i fickformat och landguiden.se.

 

Hekla
Bildtext: Usikt över vulkanen Hekla. Foto: Anna Tornberg.

Vastmannaoarna
Bildtext: Hus som dränktes i aska under vulkanutbrottet på Västmannaöarna 1973.
Foto: Anna Tornberg.

Thingvellir

Bildtext: Thingvelir, platsen där världens äldsta parlament hölls år 930 och där
de europeiska och amerikanska kontinentalplattorna möts. Foto: Anna Tornberg.

 

heta-kallor

Bildtext: Bad i heta källor i Myvàtn-området på Island. Foto: Anna Tornberg.


Om UI-bloggen

Arkiv