Oroligt i Kenya efter attentat


Av: Lena Karlsson

2014-06-27 |

Sedan mitten av juni har över 60 människor dödats i tre attentat i den kenyanska Kustprovinsen. Somaliska islamister i al-Shabaab har tagit på sig två av dåden, men president Uhuru Kenyatta hävdar att alla bevis tyder på att de istället utförts av en inhemsk grupp. Detta tolkas, åtminstone av många regeringsanhängare, som att han pekar ut oppositionsalliansen Cord och dess ledare Raila Odinga.
 
Det började med att okända attentatsmän gick in i den lilla staden Mpeketoni, norr om Mombasa, den 15 juni och sköt ihjäl 48 människor, de flesta på nära håll. Redan samma dag sade al-Shabaab att man utfört dådet som en hämnd för Kenyas inblandning i konflikten i Somalia. Kenyanska trupper gick 2011 in i grannlandet för att hjälpa den somaliska regeringen att bekämpa islamistgruppen. Efter det har Kenya skakats av en rad attentat, de flesta små, varav en del tros ha utförts av kenyanska islamister med anknytning till al-Shabaab. Från slutet av 2012 och fram till nu har minst 150 människor dödats.

I sitt uttalande efter attentatet i Mpeketoni tog al-Shabaab också upp polisens allt bryskare behandling av de somalier som bor i Kenya samt morden på ett tjugotal imamer i kustområdet. Islamistgruppen betonade också att Mpeketoni tidigare varit en muslimsk stad.

Mindre än 24 timmar efter dödsskjutningarna i Mpeketoni följde nästa dåd, då 15 människor dödades i en by i närheten av staden. I båda attentaten var de flesta av offren kristna kikuyer, alltså från samma folkgrupp som Kenyatta.
 
Kikuyer i Mpeketoni
I ett TV-tal till nationen valde presidenten att bortse från al-Shabaabs uttalande. Han sade att attentaten var välplanerade och hade utförts av lokala politiker "som sprider hat", i samarbete med kriminella gäng, men han namngav inte någon.

Kenyatta medgav i sitt TV-tal att myndigheterna hade förvarnats om att nya våldsdåd var på gång. Redan i maj varnade flera västländer, bland annat Storbritannien och USA, sina medborgare för att resa till den kenyanska kusten på grund av risken för terrorattentat.

Kenyatta ägnar sig åt ett farligt spel som kan väcka liv i gamla motsättningar mellan folkgrupperna. Särskilt med tanke på våldsamheterna efter valet 2007, då över 1200 människor dödades. Presidenten är åtalad av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för det som hände då. Och ICC har inlett rättegången mot hans vicepresident, William Ruto, för dennes roll i detta.

Mpeketoni har en viktig symbolisk betydelse. På 1960-talet (en del källor skriver 1970-talet) skänkte den dåvarande presidenten Jomo Kenyatta, Uhuru Kenyattas far, mark i området till jordlösa kikuyer från andra delar av Kenya, något som inte sågs med blida ögon av dem som bodde där från början. Dessutom har kikuyer som tvingades fly våldet 2007/2008 fått bosätta sig området.
 
Protestmöte planeras
Oppositionsledaren Raila Odinga återvände till Kenya i slutet maj efter några månader i USA. När han kom hem sade han sig vilja ha en dialog med regeringen, både om säkerhetsfrågor och om ekonomin. Kenyatta sade först ja, men ändrade sig.

Den senaste tiden har Odinga talat vid flera massmöten där han har kritiserat regeringen för bristerna i säkerheten samtidigt som han varnat för att Kenya kan förvandlas till ett nytt Sydsudan om inget görs. Oppositionsledaren hade redan tidigare utlyst en särskild protestdag till den 7 juli. Han kallar den för Saba Saba, samma namn som användes för massprotesterna på 1990-talet då många kenyaner kämpade för en demokratisering av landet.
 
Flera gripna
Den 19 juni sköt säkerhetsstyrkorna ihjäl fem personer som de sade var misstänkta för attentaten i Mpeketoni. Samtidigt samlades flera hundra människor i Mombasa för att protestera mot att myndigheterna inte gjort mer för att skydda dem.

Fem dagar senare kom nästa attentat. Fem personer dödades i en by cirka 15 km från Mpeketoni. Ingen har tagit på sig dådet och denna gång använde gärningsmännen machetes och knivar och inte skjutvapen.

Flera gripanden har gjorts, bland annat av guvernören i Lamu County, där Mpeketoni ligger. Även ett tiotal personer från Mombasas republikanska råd (MRC), som vill upprätta en oberoende stat runt Mombasa, har tagits i förvar.

Den kenyanska dagstidningen Daily Nation har uppmanat de politiska ledarna att göra sitt bästa för att lugna ned situationen istället för att utnyttja det som har hänt för att tysta oppositionen.

Text: Lena Karlsson, redaktör vid Utrikespolitiska institutet.


Om UI-bloggen

Arkiv