Osäker framtid för Erdoğan när Turkiet går till lokalval


Av: Aras Lindh

2014-03-27 |

När Turkiet går till lokalval i slutet av månaden står mycket på spel för landets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan. Aldrig tidigare har han varit utsatt för så mycket påtryckningar från så många håll. Valet betraktas i det närmaste som en gigantisk opinionsundersökning för den kritiserade premiärministern. Erdoğan själv hoppas på att valet ska innebära viss upprättelse. Även om han förmodligen kommer kunna sitta kvar hopar sig frågorna kring huruvida han kommer gå stärkt ur valet.

– Vi kommer att utplåna Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan under ett valmöte i torsdags. Hans beslut att blockera Twitter i landet kommer som en direkt följd av att hemliga inspelningar och avlyssningar har publicerats för att avslöja korruption i regeringen. Paul Levin, direktör för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att nedstängningen för Erdoğan handlar om ett slags självförsvar, eftersom att hans kärnväljare själva inte är särskilt aktiva i sociala medier.

Den 30 mars hålls lokalval i Turkiet. Valet väcker emellertid frågor som har allt annat än lokalpolitisk karaktär. Det senaste året har sannolikt varit ett av de mest kritiska för landets regering med Erdoğan i spetsen och det finns några huvudförklaringar till det. Den nu ett år gångna fredsprocessen med kurdiska PKK haltar långsamt framåt. Den kurdiska sidan kritiserar regeringen för att inte hålla sin del av överenskommelsen, sekulära CHP kräver mer transparens i processen och ultranationalistiska MHP kritiserar regeringen för att förhandla med ”terrorister”. Erdoğan själv hävdar att han gör vad som krävs för att bygga ett stabilt och demokratiskt Turkiet.

En annan viktig faktor är förra sommarens Gezi-protester i Istanbul, som präglades av övervåld från polisens sida mot demonstranterna, med flera dödade och skadade som följd. Regeringen gäckades av det faktum att de allra flesta politiska läger i Turkiet fann en gemenskap i sin kritik mot AKP-regeringen. Under hösten och vintern drogs regeringen dessutom med en rad korruptionsanklagelser som resulterade i att nästan halva regeringen fick avgå.

Inte heller Erdoğan har sluppit undan anklagelser om korruption, men har än så länge klarat sig. Själv menar han att han utsatts för en internationell komplott och räds inte att sätta hårt mot hårt, vilket nedstängningen av Twitter häromdagen är ett tydligt exempel på. Anklagelserna tros vara ett resultat av att Erdoğan har kommit på kant med den i USA boende Fethullah Gülen som är en slags ’social konstruktör’ med stort inflytande i Turkiet och som var en viktig allierad när Erdoğan kom till makten för ett drygt decennium sedan.

Diskussionerna i Turkiet inför valet har därför mer kommit att handla om kritiken mot regeringen än om lokalpolitiska angelägenheter. Erdogan har deklarerat att han kan tänka sig avgå om hans AKP inte kommer ut som vinnare i lokalvalet. Det uttalandet ska dock betraktas mer ett tecken på Erdoğans självsäkerhet än ödmjukhet.

I det senaste parlamentsvalet fick AKP nära hälften av alla röster och det mesta tyder på att AKP får flest röster också nu. Den stora frågan i valet handlar därför om AKP kan visa att partiets stöd alltjämt är stabilt eller om det har fått sig en törn av det senaste årets händelser. Ett tillräckligt stort stöd skulle ge Erdoğan en viss upprättelse och han kan då börja fokusera på höstens stundande presidentval – en post han själv tidigare har aspirerat på - med nyvunnen legitimitet. Om partiet och Erdoğan omvänt framstår som försvagat står Turkiet sannolikt inför en oviss framtid. Skulle AKP, som det senaste decenniet fullständigt dominerat det turkiska politiska landskapet, tappa stöd kan det vara början på slutet för partiets starka ställning. Den stora frågan är i sådana fall vilket det politiska alternativet skulle vara, eftersom att de rimliga regeringsalternativen är få. Både Turkiet och Erdoğan står därmed i samband med lokalvalen inför en allvarlig prövning. Paul Levin menar till och med att Erdoğans farhågor vid en eventuell valförlust inte handlar lika mycket om att sitta i opposition som att själv ställas inför rätta med anledning av korruptionsanklagelserna.


Text: Aras Lindh, stipendiat vid Utrikespolitiska institutet.

 


Om UI-bloggen

Arkiv