Putin vann valet åt Lettlands regering


Av: Arne Bengtsson

2014-10-09 |

Rysslands aggression i Ukraina avgjorde valet i Lettland 4 oktober. De lettiska nationalisterna gick fram och den ryssdominerade vänstern gick tillbaka. Oron för massutvandring och avfolkad landsbygd överröstades av varningar för att Lettlands självständighet hotas om oppositionen vinner.

Koalitionen gick fram från 47 till 61 av parlamentets 100 mandat. Man kan säga att Vladimir Putin gav den lettiska regeringen en valseger. Men framgången kan vara flyktig. Premiärminister Laimdota Straujuma har inte sin företrädare Valdis Dombrovskis auktoritet och hon utmanas nu av politiker med större maktambitioner.

Efter årets val finns en öppning för nya koalitioner. Liberala Enhet kan mista det fasta grepp om makten som partiet haft sedan Dombrovskis tog över i djup finanskris 2009. Lettland kan vara på väg tillbaka till en period av instabila koalitionsregeringar.


Öppet för maktkamp
Enhets två starkaste namn, Dombrovskis och f d försvarsminister Artis Pabriks, sitter nu i Bryssel. Partiets ledare har kryssats ut ur parlamentet och gruppledaren har avgått efter anklagelser om valfusk. Det öppnar för maktkamp i ett parti som från början är byggt av tre vitt skilda politiska grupper och som nu även har tagit in resterna av förre presidenten Valdis Zatlers kollapsade parti.

 

I regeringskoalitionen slipas knivar. Nationella alliansen har fördubblats på fyra år och vill ha mer inflytande. De grönas och böndernas förbund ökade mest i årets val och ifrågasätter nu Enhets ledarroll. I oppositionen gick socialdemokratiska Harmoni tillbaka i valet men blev ändå störst i parlamentet och vill ha presidentens uppdrag att sondera för ny regering. Dessutom kom två nya regeringskritiska småpartier in. Det ena leds av den orädda förra riksrevisorn Inguna Sudraba, som förr eller senare väntas bli ett hot mot premiärministern. Det andra partiet leds av en man med höga maktambitioner, Martins Bondars, som varit chef för presidentkansliet och suttit i Spykers Cars styrelse.

 

Etniska block
Sedan länge har alla koalitioner bestått av höger-mittenpartier med marknadsekonomi och Nato- och EU-medlemskap som grundfundament. Och de har dominerats av lettisktalande väljare och politiker. Det är där blockgränsen går i lettländsk politik.
Det oppositionella Harmoni domineras av ryskspråkiga väljare och politiker och har aldrig släppts in i regeringen. Röd politik får än idag många letter att associera till sovjettiden. Och Harmoni ses som en säkerhetsrisk, som Moskvas förlängda arm i Lettland.Partiledaren Nil Ushakov, populär borgmästare i Riga, menar istället att Lettlands säkerhet ökar om den rysktalande tredjedelen av folket får del i landets styre.


Putin spökar
Ushakov får stöd för sin uppfattning i The Economists valanalys:
”Om Harmoni förblir i opposition, trots sitt starka uppvisning i valet, riskerar regeringen i Riga att fjärma de rysktalande på ett sätt som Kiev-regeringen gjorde i Ukraina. Krisen i Ukraina borde vara en tillräcklig varning för att det finns en fara med att lämna den ryska minoriteten i kylan”.

 

Harmoni kritiseras hårt för samarbetsavtal med Putins parti Enade Ryssland och för vägran att fördöma Krim-annekteringen. Ushakov å sin sida hävdar att Harmoni kan bidra till bättre relationer med Moskva. Det ryska hotet har alltid varit det mest röstvinnande argumentet i Lettland, med östgränsen närmare Moskva än något annat Nato- och EU-land. Och i år hölls valet i skuggan av militär upprustning på båda sidor om gränsen samt ett sanktionskrig mellan EU och Ryssland.

 

En joker i leken
Ändå kan det här valet komma att bryta det ryska tabut i lettländsk politik. Inguna Sudrabas nya parti är berett att samregera med Harmoni, och den andre nykomlingen Martins Bondars lär vara öppen för alla som kan föra honom till makten. Och så finns där jokern Aivars Lembergs. Han är en korruptionsåtalad oligark, borgmästare i Ventspils vid östersjökusten sedan sovjettiden, anklagad för ljusskygga kontakter i Ryssland men även grå eminens bakom regeringspartiet De grönas och böndernas förbund.

De gröna gick fram stort i valet efter Lembergs populistiska uppvisning i debatterna. Trots att partiet är en del av regeringen lyckas Lembergs framstå som oppositionsman och dra missnöjesröster.

 

Lettland ska leda EU
Han flirtar med förlorare på landsbygden, som säger nej till sociala nedskärningar för Natos skull. USA placerar nu ut soldater, vapenförråd och militärfordon i Lettland, som måste svara med ökad försvarsbudget. Det arbetet har letts av försvarsministern från Lembergs parti, samtidigt som oligarken själv utövat krypskytte mot regeringen.

Lembergs har skapat regeringskris förr. Om han får sitt parti med sig kan han tillsammans med Ushakov, Sudraba och/eller Bondars bilda en ny majoritet. Den lär i så fall leda bort från Dombrovskis-erans budgetåtstramningar till sociala satsningar. Men den skulle också bli mindre Natovänlig och mer öppen mot Ryssland. Den tanken skrämmer många letter i dessa orostider och inför landets ordförandeskap i EU första halvåret 2015.

 

Text: Arne Bengtsson, skribent i UI:s landguiden.se och författare till boken Hotad frihet, Baltisk kris i skuggan av Moskva.


Fotnot: Lettland hade den 1 oktober ca 1 993 000 invånare. Nära en tredjedel räknas som rysktalande (ryssar, vitryssar, ukrainare, judar). Ca 14 procent av befolkningen saknar medborgarskap och rösträtt i Lettland, och nästan alla av dessa är rysktalande. Mer om Lettland hittar du i landguiden.se.

 


Om UI-bloggen

Arkiv