Vardag i Damaskus trots ständiga bombanfall


Av: Jenny Carlbom

2013-06-13 |

I Syriens huvudstad Damaskus pågår vardagslivet på många håll som vanligt trots att stadens förorter bombas så gott som dagligen och bilbomber i centrum krävt över hundra liv bara i år. Panik uppstod inte ens efter Israels luftangrepp mot militära anläggningar nära Damaskus i början av maj då många människor dödades. 

Attacken väckte människor runt hela Damaskus vid tvåtiden på natten. Fönster krossades, och sociala medier fylldes blixtsnabbt med spekulationer om vad det var som pågick innan händelsen blev känd. Dagen efter var en officiell helgdag, butiker och restauranger hade öppet som vanligt och centrala Damaskus var fullt med helglediga människor. Kaféer är ofta fullsatta från eftermiddagarna till tidigt på kvällarna då människor passar på att umgås och dricka iskaffe i det varma vädret innan mörkret faller.

Den israeliska attacken var ändå bara en våldsamhet av många som syrierna varit tvungna att utstå sedan konflikten började för två år sedan. I ett land som tidigare varit ett av de lugnaste i regionen är våldet och striderna en ny erfarenhet för många invånare.

Framförallt nordöstra Syrien har drabbats hårt med ständiga strider mellan regeringen och oppositionen.  4,25 miljoner människor som hamnat i stridslinjen har fått lämna sina hem och bli internflyktingar. 6,8 människor inom landet beräknas vara i behov av humanitär hjälp. De som har möjlighet har tagit in på hotell i andra städer eller bor hos släktingar, men många har ingen annanstans att ta vägen än till tillfälliga flyktingläger – också detta något helt nytt i Syrien.

Den plötsliga påfrestningen på infrastrukturen har fått enorma konsekvenser. Inflationen har skjutit i höjden och gjort att många invånare har svårt att klara kostnaderna för basvaror som mat och vatten. Skolor och samlingslokaler har utrymts för att kunna hysa de familjer som blivit hemlösa, med andra negativa konsekvenser som följd: många barn i Syrien står nu utan skolplats. Det är tveksamt om regeringen kommer kunna erbjuda skola till alla behöriga elever även när höstterminen börjar efter sommaren.

De familjer som inte fått plats i lägren eller av andra anledningar inte flyttar dit, sover utomhus i någon av Damaskus många parker eller i halvfärdiga hus där det varken finns tillgång till vatten eller el. En gatubild som tidigare präglades av ett rikt uteliv, har nu inslag av tillfälliga boplatser med högar av kläder och filtar och människor som tigger till mat. Ändå är centrala Damaskus förskonat från de strider och den nöd som härjar i övriga landet – i till exempel Aleppo råder nu en humanitär kastastrof då nästan all el och allt vatten slagits av, även på sjukhusen.

Damaskus förorter bombas nästan dagligen för att hålla tillbaka oppositionen. Infarten till de centrala kvarteren hårdbevakas av regeringstrupper som vid vägspärrar kontrollerar inresandes ID-handlingar, Stora vägar är avstängda för att minska tillgängligheten med enorma trafikstockningar som följd. Strategiska mål är avspärrade, kvarteren kring Riksbanken som bombades i april har nu helt stängts av, och på samma sätt är flera kvarter frilagda från biltrafik.

För dem som lyckats behålla sina bostäder och jobb, fortsätter livet inne i huvudstaden ändå som vanligt. Utelivet avstannar visserligen tidigare och de flesta av stadens diskotek har stängt. Men eftermiddagarna sjuder av liv och för de som vågar går det att ta sig till bar 808 i den hippa stadsdelen Shalaan en torsdagkväll för att ta en drink, eller till Lina’s cafe och röka vattenpipa. De dagar som löper på utan attacker är det lätt att glömma kriget som pågår.

Text: Jenny Carlbom som just nu befinner sig i Syrien.

 


Om UI-bloggen

Arkiv